Home > Meer balans > Veerkracht vergroten > Afschakelen maakt scherper

Afschakelen maakt scherper

9741613_s

Voor de meeste ondernemers is het een absoluut rampenscenario: je computer die crasht. Zie dan nog maar eens je centjes te verdienen! Gek genoeg kan zo’n crash zomaar een geluk bij een ongeluk zijn.

Het gebeurde een klant van me een tijd geleden: de computer helemaal kaduuk simpelweg omdat ze de laptop ’s avonds niet volledig uitzette, maar alleen de klep dichtdeed. De waarschuwingen van de monteur had ze anderhalf jaar in de wind geslagen. Het kwam haar duur te staan.

Fitter en meer energie

Gelukkig zat er ook een positieve kant aan de crash: voor het eerst sinds tijden had ze weer eens echt vrij s’ avonds. Waar ze normaal gesproken met de laptop op schoot toch nog even wat klusjes afwerkte (en ongemerkt toch een groot deel van de avond en vaak de nacht bezig was), was er nu niets anders te doen dan echt te ontspannen. En dat had effect.

Ze had overdag meer energie en kon zich een stuk beter concentreren. Ze merkte dat ze minder lang over haar werk deed en gewoon sneller opschoot. Ook ik kon het aan haar zien en horen. Ze oogde een stuk alerter en fitter en schakelde gewoon sneller.

Het nadeel van leuk werk

Totdat ze de laptop weer terug kreeg van de reparateur en haar nachtelijke sessies op de bank weer hun intrede deden. Want wat was het toch moeilijk om de verleiding te weerstaan en niet toch even er in te duiken. Deels omdat er nog zoveel gedaan moest worden. Maar vooral eigenlijk uit interesse, nieuwsgierigheid, passie en bevlogenheid. Het grote probleem als je je werk leuk vindt!

Wat was het toch moeilijk om de verleiding te weerstaan en niet toch even erin te duiken.

Maar net zoals haar computer het niet aankon om altijd aan te zijn, is het natuurlijk ook niet goed om altijd te werken. Als je nooit meer je eigen batterij volledig op kunt laden, dan wordt die onherroepelijk slecht en laadt hij vervolgens nog maar moeizaam op. Een haperend en langzaam functioneren is dan het gevolg. En, met het risico van totale uitputting: burnout.

Niet bij jou?

Natuurlijk denk je nu dat het voor jou niet zo van toepassing is. Want je haalt zoveel energie uit je werk, je vindt het zo leuk dat je het helemaal niet erg vindt om ’s avonds nog even te werken. Eigenlijk voelt dat voor jou niet als werk.

Ik herken dat, hoor. En dat is natuurlijk heel erg fijn. Maar helaas: hoe bevredigend je werk ook is, hoeveel voldoening je er ook uit haalt, de energie die je daarvan krijgt, is van een andere soort dan de energie die je nodig hebt om je te concentreren. En dat is precies wat je doet als je aan het werk bent, in ieder geval wel als je ‘kenniswerker’ en dus veel achter je computerscherm te vinden bent.

Dwalende aandacht is soms goed

Volgens Daniel Goleman, Amerikaans psycholoog en wetenschapsjournalist, is het noodzakelijk om regelmatig (verschillende keren per dag) de aandacht ongedwongen te laten dwalen. Dat helpt om de concentratie weer op te laden, want jezelf continu dwingen om gefocust te zijn kost veel energie, zo schrijft hij in zijn boek ‘Aandacht’.

En wat blijkt: even contact maken met je vrienden op Facebook schijnt niet zo goed te werken. Want ook daar heb je weer flink wat concentratie voor nodig. Maar een natuurdocumentaire kijken, weer wel.

Maar het allerbeste laad je de batterij op in een natuurlijke omgeving, zoals een park. Maar je tuin voldoet waarschijnlijk ook al.

Schakel regelmatig af

Hoe dan ook: zorg er voor dat je regelmatig afschakelt en ‘de boel’ echt helemaal uitzet. Net zoals mijn klant nu met haar computer doet. En ik trouwens ook, dankzij haar waarschuwing.

2 gedachten over “Afschakelen maakt scherper”

  1. Loek Bergstein

    Inderdaad een break doet gewoon goed, doe dit nu al een tijdje nadat ik met mijn 2 bedrijven alleen maar aan het werk was..
    Nu proberen zaken goed te plannen en vooral in het programma wat in mijn beroep kan buitenactiviteit plannen.
    Alleen is het belangrijk om deze pas erin te houden, gebeurt wel eens ook bij mij, maar dan weer corrigeren!

    1. Wat goed van je, Loek dat je deze gewoonte hebt ingebouwd. En inderdaad, dat is lastiger als je een wisselend programma hebt (ook binnenshuis, trouwens). Daarom is die weekplanning zo van belang, zodat je vooruit kunt kijken.
      Als ik zo’n dag heb dat ik tijdens de lunchpauze een afspraak heb (of onderweg ben) dan zorg ik ervoor dat ik op een ander moment die dag even wat extra rust neem. Werkt prima.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.