Home > Meer tijd > Uitstelgedrag aanpakken > Waarom je je niet aan je goede voornemens houdt

Waarom je je niet aan je goede voornemens houdt

Voornemens

Je wist het zeker: dit jaar zou je het anders doen. Vastbesloten ging je op 1 januari aan de slag met je lijstje van goede voornemens. Om even later te constateren dat het een stuk lastiger is dan je had gedacht.

Of het nu gaat om je huis beter opruimen, gezonder te leven, minder te stressen of voortaan op tijd te komen, het is een feit dat je niet zomaar je gedrag veranderd hebt. En dat het dus behoorlijk lastig is inderdaad om je aan je goede voornemens te houden.

Te ambitieuze voornemens

Een van de belangrijkste redenen waarom zoveel goede voornemens zo snel sneuvelen, is dat die voornemens vaak veel te ambitieus zijn. We willen niet een klein beetje veranderen maar meteen alles. Van geen lichaamsbeweging naar 3 keer per week 2 uur sporten, van een rommelig huis naar absolute orde of meteen iedere dag 45 minuten mediteren. En het liefst dat allemaal samen.

Het is natuurlijk goed om je doelen hoog te stellen, want zo zul je meestal meer doen en bereik je ook meer. Maar waar moet je die 6 uur vandaan halen om naar de sportschool te gaan, heb je rekening gehouden met de kinderen toen je bedacht dat je huis vanaf nu spotless moest worden en wanneer kun je nu echt 45 minuten ongestoord zitten voor die meditatie?

Verschil lange en korte termijn

Roos Vonk beschrijft in haar boek ‘Je bent wat je doet’ dat mensen op een meer abstracte manier over de lange termijn denken dan over de korte termijn. Toen je je goede voornemens maakte, dacht je aan dingen die je in de toekomst zou gaan doen. Oftewel, het waren je dromen, normen en waarden en doelen die een rol speelden.

Maar nu je die voornemens moet gaan uitvoeren, wordt je geconfronteerd met de korte termijn: je bent meer bezig met hoe je dat moet doen dan je doel. Vonk beschrijft dat je je dan meer laat leiden door omstandigheden: slecht weer, geen tijd, vermoeidheid en zeurende kinderen. En die weerhouden je er nu van om je voornemen uit te voeren.

Omgedraaid is het natuurlijk net zo: tijdens het maken van je voornemen dacht je juist NIET aan die omstandigheden. En zo was het mogelijk om een te ambitieus doel te stellen.

Niet onmogelijk, wel te lastig

Het vervelende met een te ambitieus voornemen is dat het je ontzettend demotiveert. Binnen een paar weken of misschien zelfs dagen denk jij “Dit gaat me niet lukken”. En je geeft het op.

Terwijl dat voornemen wel degelijk kans van slagen heeft, maar alleen als je het anders aanpakt. Je hebt dus een keuze: geef je het op? Of ga je het gewoon anders doen?

Stel je koers bij

Een van de dingen die je kunt doen, is je voornemen aanpassen. Niet 3 keer in de week heel lang sporten, maar 2 keer iets korter. In plaats van het hele huis smetteloos houden eens beginnen met iedere dag alleen de woonkamer op te ruimen. En mediteren kun je leren door te beginnen met dagelijks 5 minuten.

Bekijk wat voor jou haalbaar is op dit moment en stel je doel daarop af. Ook al zijn het maar kleine stapjes, als je ze zet kom je er uiteindelijk toch wel!

Regel hulp

Soms kan het enorm schelen als je je omgeving vraagt om rekening te houden met jouw goede voornemen. Leg uit wat je wilt bereiken en vraag om medewerking. Of zelfs hulp. Want al die spullen in huis zijn niet alleen van jou en het helpt ook als je samen met andere mensen een blokje gaat rennen. En krijg je het moeilijk, bel dan iemand die je kan motiveren om toch door te zetten.

Blijf je goede voornemens evalueren

Zo’n goed voornemen lijkt vaak iets absoluuts. Je houdt je eraan of niet en als je faalt dan is het ook meteen afgelopen. Maar het feit is dat het zelden zo gemakkelijk gaat. De kans dat er obstakels te overwinnen zijn, is ontzettend groot. Maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is.

Wil je jezelf helpen om die obstakels te verslaan, dan doe je er goed aan om tussentijds te blijven evalueren. Ging het goed of was het lastig? En waar kwam dat door? Schrijf het op en laat het bezinken. Accepteer dat het niet zo gemakkelijk is en besef dat je ondanks dat toch door kunt zetten. Zoals Roos Vonk het onlangs op tv beschreef: het is niet erg als het even niet zo fijn voelt.

Hou je doel voor ogen

Terwijl het helpt om je voornemen realistischer te maken, is het natuurlijk ook goed om dat lange termijn doel echt voor ogen te houden. Waarom wilde je dit ook alweer doen? Regelmatig uitzoomen dus, zodat je persoonlijke en professionele waarden weer op de voorgrond treden. Door daar regelmatig aan te denken, motiveer je jezelf om ook tijdens de lastige momenten door te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.