Home > Meer balans > Minder stress > Perfectionisme: de beste manier om te mislukken

Perfectionisme: de beste manier om te mislukken

Ze had het zich zo voorgenomen: dit jaar zou ze het anders aanpakken. Op tijd beginnen, geen geren, geen geruzie. Dit jaar zou ze ervoor zorgen dat ze tijdens de kerstdagen ook tijd zou hebben voor leuke spelletjes en gezelligheid. Maar ondanks alle goede voornemens dreigde het sfeervolle familiefeest nu al op een familie-drama uit te lopen. Dankzij een hardnekkige eigenschap: perfectionisme.

Perfectionisme leidt tot stress

We schrijven december 2013. Voor me zit een klant met de handen letterlijk in het haar. Ze weet het even niet meer en klopt bij mij aan voor hulp. Ze is zelfstandig onderneemster, druk bezig met haar eigen zaak, ze barst van de ideeën die ze allemaal wil realiseren. En naast al die zakelijke ambities wil ze graag ook nog de perfecte moeder zijn en een fijne partner voor haar man. Ze hecht aan gezond leven en zet graag mooie gerechten op tafel. En natuurlijk wil ze ook nog een boeiend sociaal leven erop na houden. Geen geringe opgave om dat allemaal te combineren. Met de Kerst voor de deur, dreigt het dan ook allemaal mis te gaan. Knallende ruzie in huis, werk dat niet af is en zelf is ze eigenlijk continu moe terwijl ze wel nog een 5-gangen diner moet bereiden.

Goed in plaats van perfect

“Leg je de lat altijd zo hoog? Neig je naar perfectionisme?”, vraag ik haar. Ze knikt van ja en kijkt me aan. Haar ogen verraden dat ze zichzelf verre van perfect vindt.

Ik vertel haar over mijn bedrijfsnaam. ‘Goed Georganiseerd’ en niet ‘Perfect georganiseerd’.  Omdat goed ook echt goed genoeg is en perfect het vaak juist minder maakt. Minder goed, minder snel, gewoon minder. En dus verre van perfect.

Het lastige van goed georganiseerd zijn (in plaast van perfect) is dat je moet weten wat je kunt laten en wat je wél absoluut moet doen. Prioriteiten stellen, heet dat in timemanagement-termen. Het is een van de lastigste dingen in de wereld, want het betekent dat je moet kiezen: dít wel en dat dus niet.

Perfectionisme: angst voor de verkeerde keuze

En bij dat kiezen zit hem dus de crux: wat nou als je de verkeerde keuze maakt? Is het niet beter om gewoon alles te doen, zodat je zeker weet dat het goed zit?

Maar nee, dat gaat dus niet. Alles doen, daar is niet genoeg tijd voor. Sterker nog: als je alles wilt doen, dan is de kans dat je er niets van bakt juist groter. Als je alles perfect wilt doen, dan is mislukking bijna gegarandeerd.

Jongleren met 3 ballen

Mijn klant knikt wederom ja. Dát had ze al gemerkt. Ik leg haar uit dat het lijkt op jongleren met teveel ballen: dat gaat geheid mis. Maar als je weet hoeveel je aankunt, dan maak er een mooie show van. Meestal komen we al een heel eind met 2 of 3 echt waardevolle acties per dag. Niet te veel, zodat alles goed loopt. En wel de juiste dingen, zodat ze ook resultaat opleveren.

Beperk je perfectionisme met een top 3

Ik geef haar de opdracht mee om iedere dag de 2 of 3 meest waardevolle acties te kiezen en die dan gewoon uit te voeren. Waardevol voor haar zaak, voor haar gezin of haar eigen gezondheid, het maakt niet uit op welk gebied. Zolang ze iedere dag maar de meest waardevolle dingen doet. Want meer dan dat kun je niet doen.

Concreet maken

Aan het eind van de sessie vraag ik haar om 3 concrete acties te benoemen waar ze nu als eerste mee aan de slag gaat. Stiekem verwacht ik dat ze nu in paniek zal raken, dat haar perfectionisme ervoor zal zorgen dat ze niet kan kiezen. Maar ze kijkt me aan met een aarzelend lachje: “Naar de stad om de nog wat inkopen te doen, nu is het nog rustig in de winkels. En laat ik vanavond maar iets simpels maken. Samen iets leuks doen, is veel belangrijker!”

Worstel jij ook wel eens met perfectionisme of keuzes tussen werk en privé? Besef dan dat je leven één geheel is en dat zakelijk invloed heeft op privé en andersom. Investeer je tijd slim en focus daarbij op de meest waardevolle dingen in je leven. Ook als dat betekent dat je tijdens ‘kantooruren’ iets privé gaat doen, andersom doe je het waarschijnlijk ook.

Wil je ook ervaren hoe de coachingsessies van Goed Georganiseerd je kunnen helpen de balans werk/privé te verbeteren? Neem dan contact met me op voor een gratis intakegesprek.

Gerelateerde artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.