Eerste hulp bij pauzeren

shot5

Soms kun je wel wat hulp gebruiken om je aan je pauzes te houden. Dan is het niet makkelijk om bij de les te blijven of je juist los te weken van het beeldscherm.

Gelukkig zijn er tal van apps, programma’s en website die je daarbij kunnen helpen. In deze post een selectie van tips. Het zijn de programma’s en apps die mij het meeste hebben geholpen om productief én op de juiste momenten lui te zijn!

30/30 app

Een van de apps die hiervoor geschikt zijn, is 30/30. Het idee achter deze app is dat je 30 minuten geconcentreerd werkt en daarna 30 minuten iets anders gaat doen en je brein rust gunt. Pauze dus.

Ook als je niet telkens een pauze van 30 minuten wilt inlassen, is dit een prima app. Per activiteit kun je namelijk de duur aanpassen.

De app helpt je ook om je werk goed te plannen en te focussen op je prioriteiten. Allemaal dingen die je helpen om slimmer en effectiever te werken.

http://3030.binaryhammer.com

 

Kanban Flow

Kanban Flow werd me geadviseerd door een van mijn klanten (soms werkt het ook andersom, ja) en ik maakte pas kort geleden tijd om het uit te proberen. En ik moet zeggen, ik snap wel waarom hij er graag mee werkt.

Kanban Flow is eigenlijk een tool om je taken mee te plannen. Zo kun je verschillende borden maken waarop je de bijbehorende klussen overzichtelijk kunt presenteren in verschillende kolommen, van To-do, Do today, In Progress tot Done. Je kunt de kolommen zelf instellen en zo laten aansluiten bij jouw eigen logica.

Wat ik fijn vind aan Kanban Flow is de mogelijkheid om de klussen te timen en na een gespecificeerde tijd een alarm te laten klinken en daarna een pauze. Kanban Flow heeft eigenlijk de pomodoro-techniek geadopteerd (iedere 25 minuten een korte break) maar geeft je gelukkig de gelegenheid om die periodes en ook de pauzetijd aan te passen.

De betaalde versie geeft je allerlei extra’s, waarvan mij de agendaweergave het meest interessant lijkt. Maar ook de gratis versie biedt al heel wat moois.

http://www.kanbanflow.com

 

WorkRave

Toen ik in 2009 mijn veilige baan vaarwel zei, moest ik meteen een aantal extraatjes ontberen. Een daarvan was het pauzeprogramma Workpace, dat voor alle UM-medewerkers beschikbaar was. En ik had het hard nodig, want zonder dit programma had ik de neiging om zonder onderbrekingen door te blijven werken, met alle gevolgen van dien voor mijn armen, polsen en nek. Een programma dat toetsenbord en muis blokkeert is voor een harde werker als mij dus ook geen overbodige luxe.

Vandaar dat het vinden van een goed alternatief in augustus 2009 een absolute prioriteit was. Dat had ik snel gevonden in de vorm van WorkRave. Met bijna evenveel mogelijkheden als het broertje kun je er je pauzetijden instellen en aangeven of je wel of niet je pauzes wilt uitstellen of zelfs overslaan. Het grote verschil tussen de twee programma’s is dat WorkRave gratis is.

Te downloaden op http://www.workrave.org

 

 

Time Out Free

En toen stapte ik over op een Mac. Tja. Gelukkig zijn ook voor dit platform verschillende pauzeprogramma’s beschikbaar. Ik koos uiteindelijk voor Time Out Free, dat prima werkt. Ook hier kun je frequentie en duur van je pauzes instellen en of je wel of niet kunt uitstellen dan wel negeren.

Beschikbaar via de App-store.

 

Click Here to Leave a Comment Below