Groene flexplek

[columns][span10]

tuinkantoor

Heerlijk is het. Hard werken en toch het gevoel hebben op vakantie te zijn. Het kan, en zelfs gewoon in de achtertuin. Sterker nog: Ik doe het op dit moment.

De parasol beschermt tegen te harde zonnestralen en zorgt ervoor dat ik het beeldscherm van de laptop tóch kan lezen. De mooie lelies, rozen en andere planten en struiken zorgen voor een inspirerende achtergrond, terwijl ik druk bezig ben met het beantwoorden van mails en het reviseren van de Ecourse.  En ik moet zeggen, dat gaat als een trein in deze omgeving.

Flow, noemt men dat. Niet verwonderlijk ook, aangezien ik me in mijn tuintje heerlijk kan ontspannen en dus ook zo kan werken.

 

Kantoortuin

In mijn vorige baan grapte ik al eens dat ik flexibele werkplekken zou gaan inrichten in de – fantastisch mooie – tuin van de faculteit. Helemaal geen slecht idee, zo vinden verschillende wetenschappers die het effect van een groene werkomgeving op de concentratie onderzochten. Wat blijkt? Mensen kunnen het beste functioneren in een groene omgeving.

Een van de redenen is dat een groene, natuurlijke, omgeving minder verschillende stimuli biedt, zodat de verwerking van de signalen minder van onze hersenen vergt. Zelfs naar natuur kijken, in het echt of in het scherm, blijkt al een positief effect te hebben op onze concentratie. Dus even uit het raam staren, naar die mooie Catalpa of gewoon het gras, is geen teken van luiheid of verstrooidheid, maar een slimme manier om je concentratieniveau een boost te geven.

Mijn gedachten dwalen nu wel even af, richting kantoor. Witte muren, boekenplanken en een paar zwarte kasten. Wel een plantje hier en daar, maar geen échte groene inspiratie. Misschien eens richting bouwmarkt voor een pot groene verf? Voorlopig maar niet. De komende tijd maak ik met veel plezier gebruik van mijn groene flexplek in de tuin.

 

Bron: Psyche en Brein nr. 3 – 2009

 

 

Gerelateerde artikelen:

• Verhoog je productiviteit met 500%

• Afschakelen maakt scherper

[/span10][span2][/span2][/columns]

Click Here to Leave a Comment Below