Hoe uitzoomen je helpt om te focussen

focus 2 klHij zat naast me en zag er enigszins ontmoedigd uit met zijn licht gebogen schouders en een frons op zijn gezicht. “Ik ben een kei in het opdreunen van de details. Maar vraag me niet wat de grote lijn is, want die houd ik nooit vast.” Hij keek me aan en schudde zijn hoofd. “Kun je me daarbij helpen?”

Simon was al een tijdje klant bij me en iedere week hielp ik hem om orde op zaken te stellen. In zijn geval betekende dat het bijwerken van zijn agenda, het opruimen van zijn bureau en het doorspitten van de brievenbakjes. Op basis van wat we daar samen uithaalden, maakte hij zijn weekplanning. Nu spraken we over waar hij de komende tijd aan wilde werken.

 

Spic en span

Als ondernemer met een drukke zaak en dito gezin had Simon extra veel last van zijn ADHD. Het was ook de reden waarom hij mij gevraagd had hem te helpen. In de loop van de tijd hadden we al de nodige kasten, lades en archiefmappen opgeruimd. De wekelijkse opruimroutine was inmiddels zo ingesleten dat het bureau meestal al spic en span was op het moment dat ik het kantoor binnenliep. Maar het plannen verliep nog niet helemaal naar wens. Of beter gezegd: het uitvoeren van de planning liet te wensen over.

 

Frustratie

Het is niet alleen een probleem voor mensen met ADHD: een plan maken en dan ergens gedurende de dag of de week afgeleid worden door de hectiek van een druk leven. Het gros van de mensen die ik spreek heeft er last van. Het eind van het liedje is meestal dat je allerlei zaken hebt gedaan behalve datgene dat je je had voorgenomen. En dat zorgt soms voor problemen maar op zijn minst voor frustratie.

 

Uitzoomen is belangrijk

Juist die grote lijn die voor Simon zo lastig vast te houden was, is daarbij erg belangrijk. Want alleen door weer uit te zoomen als je meegezogen dreigt te worden door de kleine akkefietjes van alledag kun je het grotere plaatje in de gaten houden. En voorkomen dat je te veel tijd kwijt raakt aan de dingen die misschien wel je aandacht vragen maar die aandacht misschien wel niet echt waard zijn.

De enige manier om de grote lijn vast te houden, is door hem iedere dag voor ogen te houden. Begin daarom je dag met het terugdenken aan de grotere doelen die je jezelf hebt gesteld, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. Wat wilde je ook alweer bereiken? En hoe dragen de dingen die je vandaag op de planning hebt staan daar aan bij? En kijk iedere week terug: heb je deze week de juiste dingen gedaan die passen binnen die rode draad?

Het klinkt tegenstrijdig maar zo werk het wel: dagelijks uitzoomen helpt je om de juiste focus te behouden.

 

Eindelijk op orde

Met Simon kwam het uiteindelijk helemaal goed. Terwijl hij me de details vertelde van hoe hij zijn eigen bedrijf graag wilde inrichten en hoe hij graag van alles wilde ondernemen samen met zijn gezinsleden, vatte ik het voor hem samen in een paar kort en krachtig geformuleerde uitgangspunten. Die we vanaf dat moment iedere week doornamen, samen met de brievenbakjes en de agenda.

Drie weken geleden was ik er voor het laatst. Want hoewel zijn ADHD gewoon blijft, heeft hij de zaken inmiddels echt goed op orde. Tot zijn grote verbazing overigens. Bij die laatste organizingsessie keek hij me hoofdschuddend aan: “Ik had nooit gedacht dat me dit zo zou lukken”. En dit keer lachtte hij erbij.

 

Hoe zit het met jou?

Wil jij de zaken ook beter op orde krijgen? Neem dan contact met me op voor de mogelijkheden van coaching of begeleiding. Dat kan ook online.

Of schrijf je in voor een online training, zoals bijvoorbeeld Slimmer Werken doe je zo! Binnenkort start er weer een groepstraining. Ideaal voor als je toch een stok achter de deur nodig hebt om de juiste stappen te zetten.

 

Gerelateerde artikelen:

Waarom ondernemers makkelijker afgeleid zijn

• Verder komen door stil te staan

 

Click Here to Leave a Comment Below