Home > Meer tijd > Uitstelgedrag aanpakken > Kiezen is beter

Kiezen is beter

Iedere verkiezing is voor de twijfelaars onder ons weer een uitgelezen kans om te oefenen in knopen doorhakken. Want met de toename van het aantal partijen wordt ook de keuze en daarmee de keuzestress steeds groter.

Maar helaas is het stemhokje niet de enige plek waar de keuzestress toeslaat. Of het nu gaat om te bepalen waar je je tijd aan moet spenderen of welke spullen je weg moet doen of juist moet bewaren, al die kleine en grote keuzes zorgen voor een conflict tussen twee gebieden in jouw hersenen. En dat conflict blijft bestaan totdat jij de knoop hebt doorgehakt. In deze blog een aantal tips om dat gemakkelijker te maken.

Tip 1: Geen enkele keuze is perfect

Als jij een knoop moet doorhakken, ben je er het liefst zeker van dat dit écht en absoluut de allerbeste keuze is! Toch? Ik heb slecht nieuws voor je: de perfecte keuze bestaat gewoon niet. Want het is echt waar: álles is betrekkelijk. En vooral ook veranderlijk. Wat vandaag de juiste beslissing is, kan morgen alweer anders zijn.

Ik weet het, dat maakt het nóg lastiger om nu de knoop door te hakken. Daarom blijf ik het zeggen: ‘Goed is goed genoeg’. En besef: perfectie is absoluut onnodig en zelfs meestal niet haalbaar. Maak daarom vandaag je beste keuze, ook al is hij misschien niet perfect. Of zoals ik ooit ergens las: “Better done than perfect”.

Tip 2: Niet kiezen is erger dan de verkeerde keuze maken

Je weet het toch wel, hè: als jij niet kiest, dan gebeurt er ook niets. De beslissingen blijven wachten totdat je wel de knoop doorhakt en in de tussentijd wordt je er ontelbaar vaak mee geconfronteerd. Dan zie je dat mailtje weer in je mailbox staan en weet je dat je daar nog iets mee moet. En dan slaat de onrust weer toe en ga je met een rotgevoel naar huis.

Hoeveel beter zou je je voelen als je gewoon de beslissing had genomen? Als dat akkefietje nu afgehandeld was of je gewoon besloten had om dat dossier toch nog een tijdje te bewaren en opgeborgen had?

Bovendien: waar sommige problemen zich ‘vanzelf’ op lijken te lossen, worden heel veel andere problemen alleen maar erger als ze langer blijven liggen. Nu actie ondernemen is dus vele malen beter!

Tip 3: de juiste keuze maak je op gevoel

We kunnen eindeloos zitten redeneren waarom de ene keuze beter zou zijn dan de ander, uiteindelijk maken we de juiste keuze gewoon op ons gevoel. Dat geldt ook voor de mensen die alle voor- en nadelen uitpluizen en er mooie lijstje van maken. Dat soort ‘overwegingen’ zijn eigenlijk niet meer dan rechtvaardigingen achteraf. De keuze heb je dan vaak al lang gemaakt, maar je moet je gevoel nog in overeenstemming brengen met je ratio. Meestal lukt dat ook wel.

De les hier: leer naar je gevoel luisteren en vertrouw erop. Tenzij je weet dat je te impulsief handelt. In dat geval doe je er goed aan even te sparren met iemand anders die je helpt om je gedachten (en gevoelens) op een rijtje te zetten.

Tip 4: ook deze keuzes zijn toegestaan:

Nu even niet: uitstellen mag, mits je concreet maakt wanneer je het dan wel oppakt.

Sommige zaken kun je niet meteen afhandelen omdat je nog niet voldoende informatie hebt bijvoorbeeld. Bepaal dan wanneer je wel die informatie hebt en stel de afhandeling bewust uit tot die datum. Ook je beslissing over een mail, taak of item mag je uitstellen. Sterker nog: soms moet je wel, omdat je knoop nog niet door kúnt hakken. Maak concreet wanneer je dat wel zult doen.

Ik doe dat laatste vaker bij uitnodigingen voor netwerkbijeenkomsten of seminars. Mijn uiterste beslisdatum is dan de aanmelddatum: op die dag moet ik er wel iets mee.

NEE: doe het gewoon niet.

Het is een échte keuze om te beslissen om iets niet te doen. Het probleem is alleen dat je dat nou juist liever niet beslist, je vindt het veel fijner om wel alles te doen. Dus maak je zo’n keuze meestal niet helemaal. Of niet concreet genoeg, met als gevolg dat er nog steeds een los eindje overblijft.

Voer je beslissing daarom ook echt uit: verwijder of archiveer de betreffende mail, berg de stukken op, laat de juiste persoon weten dat je het niet zult doen etc. Zo’n kleine concrete actie is de vertolking van de beslissing in je hersenen. Dan klopt het weer en dat geeft een stukje rust. Nu heb je echt een knoop doorgehakt!

Lees dit ook eens:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.