Hoe overleef je de komkommertijd?

Zo, het is zomer. Iedereen ligt aan het strand of heeft zijn tentje opgeslagen op de camping. Alleen jij bent nog aan het werk, lijkt het. Als de laatste der Mohikanen houd jij het fort, op de flexpleklocatie of gewoon in je thuiskantoor. Geen constante stroom van e-mailtjes, de telefoon blijft stil en er zijn geen spoedklussen die nog af moeten. De ideale omstandigheden om eindelijk lekker al die andere klussen weg te werken die nog liggen. Of toch niet?

Heerlijk rustig of té?

Ongestoord kunnen werken is een van de voorwaarden om tot echte focus te komen. Want iedere keer dat je afgeleid wordt, kost het je brein enorm veel energie en tijd om de concentratie weer terug te pakken. Dus zo’n rustige vakantieperiode is in theorie de ideale periode om lekker door te stomen.

In theorie inderdaad. Want in de praktijk blijkt zo’n rustige periode juist niet bevorderlijk voor je productiviteit. In deze blog een paar tips hoe je in de vakantieperiode heel veel werk kunt verzetten terwijl je toch een vakantiegevoel hebt.

 

Tip 1: zorg voor een stok achter de deur

Het grootste  obstakel om productief te zijn in een rustige periode is het ontbreken van deadlines. Zonder een duidelijke stok achter de deur ben je toch geneigd om het werk uit te stellen, want je hebt nog wel even.

Dit gegeven is ook wel bekend als de wet van Parkinson, die zegt dat je net zo veel tijd voor een klus nodig hebt als er beschikbaar is. Dus kun je maar beter zorgen dat je precies genoeg tijd hebt en vooral niet te vroeg eraan beginnen.

Of zorg voor een deadline, door met iemand anders af te spreken dat die je werk bekijkt (bij gebrek aan een klant die je werk beoordeelt, bijvoorbeeld).

 

Tip 2: maak je werkdag korter

Ook deze aanpak zorgt voor een iets grotere druk en dus focus: maak je werkdagen korter.

Je kunt beter een deel van de dag echt hard werken en de rest van de dag echt vrij nemen dan de hele dag maar te verlummelen. Heerlijk toch om ’s ochtends keihard te werken en halverwege de middag lekker een terrasje te pikken met een vriendin of nog even naar het zwembad te gaan met je kids!

Het mes snijdt hier aan twee kanten: je bent superproductief én je kunt tegelijkertijd de batterij echt opladen. Een betere manier om de zomer door te brengen is er niet.

(Sowieso vind ik dat je niet te lange dagen moet maken, althans niet structureel. Af en toe knallen is prima, maar zorg dat je een goede balans hebt tussen werken en ontspannen. Vind je dat lastig? Kijk dan eens bij Ondernemen met Focus.)

 

Tip 3: ruim lekker op

Zo’n rustige tijd is natuurlijk ideaal om eindelijk eens lekker op te ruimen. Of het nu je bureau is, je computer, mailbox of je website, als het eenmaal opgeruimd is, geeft het je een heerlijk ontspannen gevoel. En alles is weer helemaal up-to-date.

De beste manier om dit te doen, is door het in kleine stukjes te hakken. Met iedere dag een uurtje gedurende een of twee weken kun je enorme stappen zetten. Maar als je enthousiast raakt, mag je natuurlijk ook langer doorwerken! ;-)

 

Tip 4: maak tijd voor inspiratie

Een andere manier om je tijd goed te besteden en toch een vakantiegevoel te hebben, is je lekker te laten inspireren. Lees eindelijk dat boek of al die artikelen die je nog wilde lezen, kijk een documentaire of spreek af met een andere zzp-er om eens te brainstormen.

Maak er een feestje van, met iets lekker te eten en te drinken. En het hoeft natuurlijk niet op kantoor, maar kan ook in de achtertuin onder de parasol of op een bankje in het park.

En dat brainstormen, dat kan ook met andere mensen en hoeft niet alleen over je vakgebied te gaan. Investeer eens een paar uur om te overdenken hoe het staat met jouw balans werk/privé of maak een mindmap van alle nieuwe ideeën die je nog hebt voor de komende tijd. Ook een goede investering: alvast een grove planning maken voor de komende maanden. Zo blijf je op koers.

 

 

Click Here to Leave a Comment Below