Stop de waan van de dag – 5 tips

Stop de waan van de dag

Schrijven over timemanagement voor ondernemers is voor mij een van de leukste dingen om te doen. Een absolute FLOW-activiteit. En een absolute must als ik genoeg klanten wil trekken voor mijn bedrijf. Toch doe ik het veel te weinig. In plaats van dat ik een mooie blog schrijf en iedere week een nieuwsbrief verstuur, gaat mijn dag vaak op aan de kleine dingen die nog moeten. De waan van de dag.

Als je ondernemer bent dan hoef ik je niet uit te leggen wat ik daarmee bedoel. Je kunt het zelf wel invullen: administratie, mails beantwoorden, met drieduizend andere projecten bezig zijn die wel met je ondernemerschap te maken hebben maar niet meteen geld opleveren etc.

En als ík – als echte timemanagmentexpert – hier al moeite mee heb, dan is het voor jou waarschijnlijk al helemaal een uitdaging om hier beter mee om te springen. En dus overkomt ons ondernemers (en alle andere mensen) dit dagelijks. Hieronder een aantal tips die je zullen helpen om de waan van de dag te stoppen.

 

1. Zet activiteiten in blokken in je agenda

Bundel je activiteiten, zeker als je verschillende projecten hebt lopen. Even dit er tussendoor en even dat zorgt ervoor dat je minder productief bent. Maar het zorgt er ook voor dat er ongemerkt heel veel tijd weglekt naar activiteiten die je eigenlijk veel te weinig opbrengen.

 

2. Bepaal heel concreet wat voor jou het meest waardevolle is om te doen

Het lastige met prioriteiten stellen is dat we keuzes moeten maken en moeten bepalen wat dan het allerbelangrijkste is om te doen. Ik heb het liever over wat waardevol voor je is. Welke activiteit kun jij vandaag ondernemen die het meeste bijdraagt aan het realiseren van jouw doelen?

 

[blockquote align=”center”]

Een tijd geleden begeleidde ik een klant die echt in een lastig parket zat. Voor hem was het belangrijkste doel om een aantal problemen op te lossen. Hem stelde ik dus voor: kies iedere dag de klus uit die je het snelste helpt om je probleem op te lossen.
Door het zo concreet te maken (voor jullie is dit natuurlijk heel algemeen, maar bij hem benoemde ik het probleem uiteraard), was het voor hem makkelijker om te beslissen waar hij dan zijn tijd aan moest besteden.

[/blockquote]

 

 

3. Stel doelen

Ik weet het: een open deur. Toch vergeten mensen dit verrassend vaak!

Voordat je kunt bepalen wat de waardevolste acties zijn, zul je eerst moeten bepalen wat je eigenlijk wilt bereiken. Want als je op weg gaat, dan beslis je meestal ook eerst waar je naar toe gaat voordat je de route bepaalt, nietwaar? Doe dat ook als het gaat om jouw tijdsbesteding.

 

4. Zorg dat de meest waardevolle zaken als eerste een plekje krijgen in je agenda

Stephen Covey gebruikte in zijn boeken de analogie van de grote keien: zorg dat je eerst de grote brokken inplant en plan daar de kleine klussen om heen. Zo past het allemaal in je planning. Maar als je eerst begint met het kleine geneuzel, dan zul je nooit toekomen aan de grote dingen. Daar heb je dan simpelweg niet genoeg tijd en energie meer voor.

 

5. Investeer vooral ook in jezelf

Ik schrijf dit tot vervelens toe op deze blog: een van de beste investeringen die je kunt doen, is goed voor jezelf zorgen! Ook Covey beaamt dat, maar belangrijker nog: we merken het allemaal zelf, iedere dag weer. En toch doen we het te weinig. Vooral als er zoveel andere dingen onze aandacht opeisen.

Maar als je iets wilt bereiken, als je succesvol wilt zijn met je zaak dan is het juist zaak om te beseffen dat iedere dag je meest waardevolle actie datgene is dat jou helpt te floreren. Wat het ook mag zijn. Ook dat zijn grote brokken, alleen niet in tijd gemeten maar in waarde. En ook die verdienen als eerste een plek in je agenda.

Het fijne is dat áls je dit doet, je meer grip op je agenda gaat krijgen. Dat klinkt raar, maar het is echt zo: doordat je tijd neemt om te ontspannen, te onthaasten en af en toe af te schakelen, zul je ook de ruimte krijgen om de dingen in perspectief te zetten. En dat heeft heel veel effect.

Dus ga sporten, pauze houden, lekker met je kinderen ravotten, een heerlijk dutje doen of spreek gewoon nu af met een vriend(in) om lekker bij te kletsen. En doe dat vooral ook gerust tijdens reguliere ‘kantoor- of werktijden’.  Het is absoluut een van de beste tijdsinvesteringen die je kunt doen, dat beloof ik je!

 

Kunst- en vliegwerk

Ondanks al deze tips blijft het natuurlijk lastig om de dagelijkse verleidingen te weerstaan. Voor je het weet, ben je afgeleid van je plannen en toch weer aan het rennen. Daar is een reden voor en die zal ik je binnenkort in een andere blog  uit de doeken doen.

Voor nu hoop ik dat je bovenstaande tips uitprobeert. Niet allemaal tegelijk, kies er gewoon een die je het meeste aanspreekt. En breidt dat uit totdat je je beter aan je planning kunt houden en – in plaats van al dat kunst- en vliegwerk – gewoon gestaag aan de realisering van je persoonlijke en bedrijfsdoelen werkt.
Veel succes!

Leeg

 

 

 

Gerelateerde artikelen:

 

Click Here to Leave a Comment Below