Verhoog je productiviteit met 500%

 

productiviteitsboostHet kost me echt wel moeite, hoor. Terwijl ik het mijn klanten altijd adviseer en met goede redenen: goed voor jezelf zorgen is de meest effectieve manier om succesvol te worden. Of het nu gaat om voldoende slaap, goed eten of beweging, het zijn investeringen die zich altijd terugbetalen.

Op zo’n dag als vandaag gaat het bijna vanzelf goed. In mijn tuinkantoor (het is een heerlijke dag vandaag) lukt het me automatisch om echt pauze te nemen, het zal wel komen door de groene omgeving (ook nog zo’n productiviteitsbooster). En omdat ik barst van de verse, lokaal verbouwde sla en kruiden, sta ik nu aan het aanrecht de verse dille te hakken en de sla te wassen. Pauze.

[Goed, even onderbroken omdat ik op dit soort momenten dus ook meestal in een geweldige schrijversflow kom en het niet kan laten hier een blog over te schrijven. Met als gevolg dat ik nu de laptop op het aanrechtblad heb gezet en aan het tikken ben.]

 

Multitasken en afschakelen

Terwijl ik al aan de dressing begin, rooster ik meteen even wat pompoen- en zonnebloempitten (de pijnboompitten waren op). De eerste portie valt enigszins zwartgeblakderd uit, waarmee ik meteen bewijs dat multitasken echt geen goed idee is. Het had natuurlijk ook gescheeld als ik het vuur ietsje lager had gezet, maar tja, geduld is nu eenmaal een schone zaak (en niet altijd mijn sterkste punt).

Alsof dat nog niet erg genoeg is, doe ik het meteen nog eens want zo’n gebeurtenis inspireert tot het schrijven van een zin over multitasking. Dus terwijl de 2e portie zaden op het vuur staat, verdeel ik mijn aandacht tussen de honing (die weer vloeibaar gemaakt moest worden), de pan op het vuur en dit stukje. Hoe ging dat ook alweer met die ezel en die steen?

Gelukkig gaat het goed dit keer.

Na een half uurtje ga ik aan de tuintafel zitten met een bord heerlijke salade. De grootste uitdaging van het moment bestaat uit het dichtklappen van mijn laptop, want de zinnen stromen nog steeds eruit. Wat is ervoor nodig om echt af te schakelen als je het tegenovergestelde van writersblock hebt?

 

Lekker doorwerken

Maar goed, deze blog ging eigenlijk over goed voor jezelf zorgen. En hoe lastig ik dat toch eigenlijk vind. Om echt tijd te pakken voor zo’n pauze en niet gewoon lekker door te buffelen. ‘Lekker’ inderdaad, want dat is het meestal wel. Dan ben ik helemaal gefocust en wil ik doorwerken. Net als eerder tijdens de lunch toen de zinnen bleven komen.

Het is het omgedraaide van uitstelgedrag, althans zo lijkt het. Eenmaal op gang gekomen, ben ik dan niet meer te stoppen.  Dat komt natuurlijk ook door de onrust die ik dan binnenin me voel, omdat ik natuurlijk wel al dingen heb uitgesteld en nu bezig ben met een inhaalslag. En dan lijkt ‘goed voor jezelf zorgen door pauze te nemen’ opeens helemaal geen goed idee. Wat het natuurlijk wél is.

 

Duurzame energie

Voor wie nog niet wist wat het effect van voldoende rust op je productiviteit is, moet maar eens bij The Energy Project kijken, een consultancybureau dat grote bedrijven leert hoe ze slimmer met de energie van hun medewerkers kunnen omspringen.

In verschillende projecten hebben zij al laten zien dat je medewerkers een stuk productiever zijn als je ze meer pauze laat nemen. Dus helemaal niet doorbuffelen maar juist op tijd de computer uit en ontspannen. En dat vooral ook doen in tijden dat het heel erg druk is. Zoals bijvoorbeeld het grote accountantskantoor dat bij wijze van proef in de drukste tijd van het jaar hun medewerkers eerder naar huis liet gaan. Wat bleek? Terwijl ze minder uren werkten, verzetten ze meer werk. Absoluut gezien, dus.

Als dat geen duurzame energie-toepassing is!

 

Ook voor kleine bedrijven

Maar wat dat grote accountantskantoor deed, dat is iets waar ook alle kleine bedrijven slim aan zouden doen, zeker de zzp-ers. Want met slechts 1 medewerker in het bedrijf, is dat bedrijf wel heel erg kwetsbaar. En is die ene medewerker dus dé succesfactor, de medewerker die je helemaal in de watten moet leggen om te voorkomen dat hij/zij omkiept.

Dus als CEO van je eigen onderneming zou ik zeggen: scherp je personeelsbeleid eens aan, zorg dat je best presterende medewerker dat ook tot in lengte van dagen kan blijven doen. Zorg voor een productiviteitsboost van 500%.

Hoe? Om te beginnen: stop met jezelf uit te buiten. En begin met pauzes te nemen, op tijd te op te houden met werken, ontspannende activiteiten te ondernemen en te zorgen dat je voldoende slaap krijgt. Laptop en smartphone dus uitzetten in de avond, morgen is er weer een dag.

En heb je, net als ik een tuinkantoor, ga dan lekker buiten werken. Je ziet het: het zet meteen aan tot zorgen voor jezelf!

 

 

 

 

Click Here to Leave a Comment Below