Voel jij je ook zo hulpeloos?

bewuste keuze, stuurloos, hulpeloos bij timemanagement

Wat een drukke tijd is het geweest! Volop bezig met de start van Ondernemen met Focus is het er helemaal niet meer van gekomen weer eens een nieuwe blog te schrijven. In plaats daarvan maakte ik voor het eerst een aantal video’s voor de marketingcampagne (je kunt ze hier bekijken). Een superleuke ervaring en eentje die ik nu wekelijks herhaal voor Ondernemen met Focus, want iedere les wordt afgetrapt door een korte video.

Maar goed, van die nieuwe blog kwam het dus maar niet. Want soms moet je gewoon kiezen: naast de marketingcampagne, het maken van de lessen, een grote opdracht en alle andere gewone dingen was er gewoon niet genoeg tijd over om te schrijven. Voor mij een bewuste keuze, maar zo loopt het niet altijd.

Hulpeloos en stuurloos

Dat is ook wat mijn klanten me al jaren vertellen en ook tijdens de planningssessies kwam het al terug. Dat ze zich voornemen om iets te doen maar dat er van alles tussen komt. En als ik ze dan vraag wat ze in plaats daarvan hebben gedaan, dan is het soms nog lastig ook om dat terug te halen. “Gewoon, van alles. Het was druk”.

Het geeft goed weer hoe de meeste mensen het ervaren als ze afwijken van hun plan. Namelijk dat ze er zelf helemaal geen grip op hebben, dat ze de gang van zaken zelf niet kunnen beïnvloeden. Hulpeloos en stuurloos voelen ze zich, vaak zelfs hopeloos. Maar dat is natuurlijk niet terecht. Je hebt wel degelijk zelf invloed op wat je doet en sterker nog: je maakt echt zelf de keuze. Alleen gebeurt dat niet altijd bewust.

Je geeft voorrang aan iets anders

Toch blijf ik het vragen: “Wat heb je dan precies gedaan? Waar heb je voorrang aan gegeven?” Want dat is wat er gebeurt: als je afwijkt van je plan dan geef je voorrang aan iets anders. Vaak om hele goede redenen en soms omdat je je gewoon laat leiden door de waan van de dag.

Besef dát je het doet

Wat de reden ook mag zijn, de truc is om je ervan bewust te worden dát je het doet. En daar stil bij te staan, jezelf af te vragen: “Wil ik dit wel?”. Dat is de manier om je te wapenen tegen die waan van de dag, te voorkomen dat je automatisch reageert op iets om je heen en dan achteraf eigenlijk niet zo goed kunt aangeven waarom.

Het is ook de manier om te leren dat je prioriteiten vaak anders liggen dan je had gedacht en dat je dat niet altijd van tevoren kunt weten. Maar door vooraf al stil te staan bij wat belangrijk en/of urgent is, kun je dat wel steeds beter leren inschatten. Zo zorg je er niet alleen voor dat je planning steeds beter wordt maar help je jezelf om op die momenten bewuster te reageren. En gemakkelijker de juiste keuze te maken.

 

 

Click Here to Leave a Comment Below