Home > Meer tijd > Timemanagement tips > Wat te doen (en wat te laten)?

Wat te doen (en wat te laten)?

doelen stellen

Maximum resultaat met minimum inspanning! Wie wil dat nu niet? Iedere persoon droomt er regelmatig van of hoopt er iedere dag weer op. En denkt dan vervolgens: dat zal mijn toch niet lukken. Dat is alleen weggelegd voor de happy few, mensen die altijd geluk hebben. Ik? Ik moet gewoon hard, heel hard werken voor mijn geld.

Toch kun ook jij met veel minder inspanning heel wat meer bereiken. Hoe? Door vooral de juiste dingen te doen en geen tijd te verspillen aan zaken die niet bepaald veel opleveren.

Pareto – en dan?

Eerder had ik het al over de Pareto-regel, je weet wel: de wet die zegt dat 20% van de input verantwoordelijk is voor 80% van het resultaat. Of andersom geformuleerd: 80% van je output wordt gegenereerd door 20% van je inspanning. Helaas spenderen heel wat mensen nog eens heel veel tijd om het resultaat nog een heel klein beetje te verbeteren. Verloren tijd, verloren moeite eigenlijk. Vooral niet doen dus!

Maar wat moet je dan wel doen? Hoe bepaal jij nu aan welke 20% jij terecht je aandacht gaat schenken? Welke dingen leveren jou die 80% op? Helaas is het lang niet altijd zo makkelijk als in het voorbeeld van Ferris’ klanten om te bepalen waar je je inspanningen op moet richten. En welke dingen je vooral moet laten. Hier een paar voorbeelden die je wellicht verder helpen:

Wel doen: vergaderingen voorbereiden

Een activiteit die je heel veel zal opleveren én tijd besparen, is het voorbereiden van een vergadering.
Een vergadering die goed voorbereid is, duurt aanzienlijk korter en levert veel meer op dan een bijeenkomst waar iedereen maar wat doet en roept.

Neem de tijd om vooraf voor jezelf te bepalen wat jij naar voren wilt brengen. En als je de voorzitter bent, zorg dan dat er een agenda is, zodat de vergadering gestructureerd verloopt.

Niet doen: té goed voorbereiden

Zoals veel tijd steken in het ontwerpen van een mooie format voor die agenda bij de vergadering. Beperk je tot wat echt nodig is, de dingen die echt zoden aan de dijk zetten. Een simpel A4-tje met daarop wat punten werkt prima, meer is niet nodig!

Wees er alert op en hou jezelf tegen als je merkt dat je perfectionistisch bezig bent. Goed is goed genoeg!

Wel doen: een slimme tool installeren

Ik installeerde onlangs een tool waarmee alle lezers zich kunnen aanmelden voor de nieuwsbrief. Het duurde even voordat het werkte, maar het is er nu en zal waarschijnlijk ook voor meer lezers zorgen. Voor mij is dit een slimme en snelle manier om meer bekendheid te krijgen en mijn expert-status te verhogen.

Bedenk welke slimme tools jou veel tijd kunnen besparen. Maar voorkom ook weer dat je te veel tijd kwijt bent met deze nieuwe leuke gadgets. Beperk je tot de essentie!

Welk doel heb je voor ogen?

Als je bepaalt welke zaken wel tot die 20% behoren waar jij je schaarse tijd in gaat steken, is het absoluut noodzakelijk dat je voor ogen houdt wat je ook alweer wilde bereiken. Het gaat om het grote doel en niet om de details.

Je bereikt je doel naar alle waarschijnlijkheid ook als je alle poespas en versieringen gewoon achterwege laat. Kortom, ook hier geldt: less is more. Hou het daarom eenvoudig en beperk je tot de essentiële zaken.

Natuurlijk is het lastig om niet alles perfect te maken, zeker als je gewend bent om goede kwaliteit te leveren. Maar pas de Pareto-regel toe en je zult zien dat je dienst of werk niet aan kwaliteit zal inboeten. Sterker nog: je zult je klanten (of collega’s) juist veel beter van dienst kunnen zijn omdat je nu tijd overhoudt voor de echte belangrijke zaken. En onthoud ook: je kunt (en hoeft) niet iedereen tevreden houden.

Gerelateerde artikelen:

Afbeelding: Copyright (c) 123RF Stock Photos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.