Home > Meer balans > Minder stress > Het geheim van fluitend je werk doen

Het geheim van fluitend je werk doen

gebruik timemanagement om fluitend te werken

Het was op een van die plakkerige zomerdagen die we in juli hadden. Ik wilde in de auto stappen om naar mijn afspraak van 11 uur te rijden en zag dat ik het raam van mijn slaapkamer nog wagenwijd had openstaan in de hoop dat er wat verkoelende lucht met de regen naar binnen zou stromen. Dus viste ik mijn sleutels weer uit mijn tas en liep ik terug mijn huis in om de inbrekers die mijn buurtje al zo vaak geteisterd hadden geen kans te geven.

Even later bleek ik niet de enige te zijn die net op dit moment op weg wilde en stond ik vast voor het stoplicht. En wat belangrijker was: de gebruikelijke rij auto’s was die dag een stuk langer dan normaal. Een stuk later dan gedacht dus stapte ik op de plaats van bestemming uit de auto. Mijn blik viel op de kerkklok aan de overkant: 5 minuten voor 11. Glimlachend liep ik naar de deur: zo kon het dus ook.

Met het zweet op de rug

Terwijl je dit stukje aan het lezen was, dacht je vast en zeker dat ik zou eindigen met verschrikkelijke stress en misschien wel een boze klant of andere vervelende gevolgen. En laat ik het maar bekennen: dat is me ook vaak gebeurd. Geen onoverkomelijke dingen, maar wel op het nippertje of net iets te laat aankomen. Met het zweet op mijn rug van het harde fietsen als ik met de fiets was. Of anders het zweet op mijn rug van de stress onderweg, de gejaagdheid als het niet opschoot bij het stoplicht.

En altijd met een ongemakkelijk gevoel.

Zo’n gestreste dag verloopt dan meestal niet meer zo lekker, als de onrust er eenmaal inzit. Eenmaal achter op schema lukt het dan nooit om weer helemaal lekker in flow te komen. Dat ongemakkelijke gevoel blijft aanhouden.

Hoe anders was het op deze zomerdag in juli. Terwijl ik neuriënd op mijn afspraak wachtte, voelde ik me geheel ontspannen. Een gevoel dat ook bleef hangen na de afspraak en ervoor zorgde dat ik de rest van de dag heerlijk kon werken. FLOW!

Flow helpt, stress blokkeert

Werken in FLOW is heerlijk! Het geeft je energie, terwijl je een hoop gedaan krijgt. En wat ongelooflijk is: je krijgt zelfs meer gedaan dan normaal. En dat terwijl je niet extra hard er tegenaan gaat, maar juist een lekker tempo aanhoudt. Kortom: FLOW is de ideale staat om in te werken.

Hoe anders dan de horror van te krappe planningen of deadlines en het gevoel van stress als we alles net op het nippertje halen (of net niet). Want hoewel een beetje stress best wel gezond kan zijn en je kan helpen focussen, is blijvende stress funest voor je functioneren. Het blokkeert je gedachten en is funest voor je vermogen om je te concentreren.

Juist als je het niet kunt gebruiken, zorgt stress ervoor dat je niet meer weet wat ook al weer zo belangrijk was om te onthouden en vandaag te doen. Of het laat je gedachten heen en weer schieten naar allerlei irrelevante zaken, in ieder geval andere dingen dan de dingen die je nu aan het doen was.

Wat is FLOW?

Flow ervaar je als je dingen doet die een tikje uitdagend zijn, maar niet té moeilijk om uit te voeren. Geen onmogelijke opdrachten (zoals een eindeloze takenlijst afhandelen, bijvoorbeeld) maar zaken die je aankunt.

Flow betekent ook dat je dingen doet die je leuk vindt, zinvol, waar je je ei in kwijt kunt. Of waarvan het gewoon lekker is om ze af te handelen. Vaak zijn het ook dingen waar je goed in bent, maar niet altijd.

Het concept van FLOW is ‘bedacht’ door Michael Czikszentmihalyi (niet proberen uit te spreken, dat brengt je absoluut geen FLOW!), hoogleraar psychologie aan de universiteit van Chicago. Michael C. onderzocht onder welke omstandigheden mensen lekker ontspannen en toch productief konden werken. En hij ontdekte dat juist de ontspanning een van de factoren was die een rol speelden bij die productiviteit.

Ondernemen in FLOW

Er zijn vast ondernemers voor wie het vaststaat dat het onmogelijk is: ondernemen in FLOW. Voor deze mensen is hectiek dagelijkse kost, zij leven iedere dag IN de waan van de dag. Ze beweren dat het niet anders kan, in hun situatie. Dat het nou eenmaal zo is.

En vaak vinden ze het ook niet erg. Zeggen ze.

Ik zeg iets anders: namelijk dat het voor iedere ondernemer absoluut mogelijk is om te werken en dus te ondernemen in FLOW. Wat je business ook mag zijn en hoe jij zelf ook in elkaar zit.

Ik geef grif toe dat het voor sommigen lastiger is dan voor anderen. Dat omstandigheden, de aard van de onderneming en zeker ook de aard van ‘het beestje’ obstakels kunnen opwerpen. Maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is.

Werken, ondernemen en leven in FLOW is een keuze.

Want waar een wil is, is – bijna altijd – ook een weg. De mensen die beweren dat het in hun situatie niet anders kan: die zijn niet bereid om te doen wat ervoor nodig is. Die hebben niet genoeg doorzettingsvermogen, in het Engels ‘grit’ genoemd.

Maar om heel eerlijk te zijn: volgens mij is het voor de meeste mensen – en dus ook de meeste ondernemers – redelijk makkelijk om in FLOW te werken. Misschien juist wel voor ondernemers. Tijdens de workshop van gisterenavond vertelden veel deelneemsters me dat ze eigenlijk juist vaak in FLOW werken. Want zij hebben ervoor gekozen om datgene te doen wat ze echt leuk vinden.

Wat jij kunt doen om in FLOW te werken

De gouden regel: Plan niet teveel en plan niet te weinig.

Werken op het juiste tempo helpt je om in flow te komen. Dat betekent dat je genoeg tijd moet hebben om alles te doen. Maar ook dat je je niet moet vervelen. Zodra de uitdaging te gering is, verdwijnt de flow.

Ik merk het als ik loop te fluiten of te neuriën. Dan weet ik dat ik lekker bezig ben. Met een beetje druk op de ketel maar niet teveel.

Teveel druk op de ketel zorgt ervoor dat de stress langzaam weer toeslaat en dat je uiteindelijk blokkeert, ook al is het maar een beetje. En dan kosten de dingen gewoon meer tijd dan als je in FLOW zou werken. Iets rustiger aan doen, jezelf net iets meer ruimte geven dan je nodig denkt te hebben, helpt je zo om uiteindelijk meer te bereiken.

Less is more. In dit geval in ieder geval wel.

Gerelateerde artikelen:

• Doe eens wat minder!
• Waarom je elke dag vrij moet nemen…

Goed Georganiseerd heeft een tijdje geleden de eerste online training gepubliceerd: Slimmer Werken doe je zo! Een training waarin je leert om slimmer om te gaan met de waan van de dag, alle afleidingen en de vele to-do’s die in je hoofd spoken. Wil je meer weten? Lees dan hier verder.

4 gedachten over “Het geheim van fluitend je werk doen”

  1. Nou Liliane,
   Jij hebt daar helemaal geen les meer in nodig! Vol bewondering lees ik de berichten over hoe jouw Poppenvilla de wereld verovert, grote klasse!
   groet,
   Patricia

  1. Hoi Irma,

   Bedankt voor je reactie. Grit is gewoon het Engelse woord voor doorzettingsvermogen. Geen acroniem dus of afkorting maar gewoon de vertaling en ik had het dus ook niet in hoofdletters moeten schrijven. Nu gecorrigeerd! 🙂

   Groeten,
   Patricia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.