Home > Meer tijd > Uitstelgedrag aanpakken > Pak de draad weer op

Pak de draad weer op

Op weg naar een klant met de trein vind ik het altijd heerlijk om naar buiten te turen en het landschap aan me voorbij laten glijden. Bij het oude station in Meerssen (oftewel Ontmoet Anna) zag ik dat de schilders het werk weer hadden opgepakt en het gebouw een frisse tint gaven. Het was vlak na de vakantie en dat was merkbaar. De dynamiek in de stad was ook weer anders, met drukker verkeer. En ’s ochtends hoorde ik ouders en kinderen weer vrolijk door de straat gaan, op weg naar school.

De draad weer oppakken betekent dat je je gewoontes activeert.

Ook ik ging er met frisse moed weer tegenaan. Zo’n zomer is heerlijk om bij te tanken, even goed uit te rusten en de batterij weer op te laden. En nu was vol enthousiasme om de handen weer uit de mouwen te steken en een flinke impuls aan mijn business te geven. En dan met name om een paar oude voornemens weer nieuw leven in te blazen.

Vaak zijn die oude voornemens namelijk helemaal zo slecht nog niet. Dat je ze nog niet uitgevoerd hebt, wil nog niet zeggen dat ze niet haalbaar zijn.

Het ritme kwijt

Want het nare van zo’n vakantie is dat ie je helemaal uit je normale ritme haalt. En dat is funest voor al die goede gewoontes die je had opgebouwd. Zeker als je nog niet zo lang bezig was met die goede gewoonte.

Dagelijks opruimen, de mailbox bijhouden, wekelijkse planning maken: allemaal zaken die na een vakantie in het slop dreigen te raken. En al helemaal als je na je vakantie een hele stapel post en/of mail moet bijwerken. Overigens ook op privévlak doet dit euvel zich voor. Twee keer per week sporten? Oh ja, dat is waar ook!

Komt het je bekend voor?

Simpele verklaring: vakantie

De meeste mensen hebben ontzettend veel moeite om de draad weer op te pakken als het eenmaal ‘mis’ is gelopen. “Zie je nou wel!”, denken ze, “Ik hou het toch niet vol.” En ze geven het op, voelen zich mismoedig, soms zelfs een beetje machteloos. Terwijl er een hele simpele verklaring is waarom het even mis is gegaan. Het was vakantie, je hebt net de griep gehad of door persoonlijke omstandigheden heb er even écht geen tijd voor gehad.

Wat er ook aan de hand is geweest, het is geen enkele reden om te denken dat het je nu niet meer gaat lukken. Het goede nieuws is namelijk dat je er zo weer in zit!

Pak de draad weer op

Zo’n gewoonte, zelfs als hij nog redelijk nieuw is, pak je zo weer op. Gewoon weer opnieuw beginnen. Het leuke van onze hersenen is dat ze uitstekend zijn ingericht om op de automatische piloot te varen. En dat betekent dat als je ooit een oude gewoonte had, je die ook na lange tijd weer heel makkelijk kunt activeren.

Dus is je mailbox in de zomer helemaal volgelopen met mails terwijl je voor de vakantie alles zo mooi onder controle had? Neem deze week de gelegenheid te baat om hem leeg te maken en hou hem vanaf volgende week weer helemaal bij.

En mocht je er nog niet in geslaagd zijn de boel überhaupt op orde te krijgen? Dan is nu een perfect moment om te beginnen! 🙂