Home > Meer tijd > Uitstelgedrag aanpakken > Oplossingen verzamelen? Of uitstellen?

Oplossingen verzamelen? Of uitstellen?

Een valkuil bij uitstellen: oplossingen verzamelen

Uitstelgedrag kan heel veel verschillende vormen aannemen. Soms vermomt het zich wel heel erg slim! Want op zoek naar de oplossingen ben je al snel weer uren verder met lezen en informatie zoeken. Ben jij echt bezig met uitstelgedrag aanpakken of ben je juist aan het uitstellen?

Oplossing of probleem?

Ik had vroeger een collega die continu nieuwe ordners aanschafte om zo het overzicht te houden over alle taakgebieden die ze onder haar beheer had. Ook haar computer werd bevolkt door allerhande mapjes in mapjes en al snel zag mijn collega door de bomen het bos niet meer. Toch bleef ze vrolijk mapjes en ordners verzamelen of verzon ze weer nieuwe systeempjes in een verwoede poging orde te creëren in haar chaos. Ze besefte helaas niet dat ze eigenlijk chaos creëerde in een betrekkelijke orde.

Ook nu kom ik regelmatig klanten tegen die dezelfde aanpak hanteren of het nu gaat om opruimen, slimmer plannen of uitstellen. In een poging de boel onder controle te krijgen overstelpen ze zich met allerlei methoden en informatie die hen daarbij zouden moeten helpen. Maar net als bij mijn collega helpt hen dat alleen maar verder in de problemen.

Verkapte vorm uitstellen

Boodschappenkarretje vol spullen

Zo was ik ooit bij een klant die me had gevraagd te helpen om de werkkamer op orde te brengen waar overal printjes, boeken en uitgeknipte artikelen lagen die allemaal nog eens herlezen moesten worden. En ook door de rest van het huis slingerden knipsels, boeken en briefjes met aantekeningen, allemaal dingen om nog eens te lezen, iets mee te doen en vooral niet te vergeten.

Dat gold zeker voor de boeken over loslaten, mindfulness en opruimen die hier en der verspreid lagen. Het was heel erg duidelijk dat mijn klant graag rust in haar hoofd wilde en misschien wel wanhopig op zoek was naar verlossing. Maar in plaats van die rust te creëren door op te ruimen, was ze alleen maar bezig met nieuwe boeken en knipsels daarover te lezen. Een verkapte vorm van uitstelgedrag, dus.

Stop met uitstellen, ga aan de slag

Ben jij zo iemand die allerhande boeken en artikelen over professional organizing, timemanagement, uitstelgedrag aanpakken, ordenen of opruimen verzamelt? Die misschien wel geabonneerd is op tal van nieuwsbrieven met héle handige tips of die mooie inspirerende blogs erover leest? En er toch maar niet in slaagt om de boel onder controle of op orde te krijgen? Hou dan eens op met het verzamelen van oplossingen en begin ze gewoon toe te passen. Want niet de kennis is de sleutel maar jouw gedrag!

Meld je dus af voor al die nieuwsbrieven (ook die van mij desnoods) en ervaar de rust van een lege mailbox! Leg je inspirerende en interessante boeken aan de kant of geef ze weg. Geniet vervolgens van de ruimte die er ontstaan is en zet er een mooie bos bloemen neer. Hou op met alsmaar nieuwe tips te lezen die helpt nog slimmer te organiseren en gebruik de extra tijd om ze toe te passen. Ik beloof je, het werkt echt.

Uitstelgedrag aanpakken is lastig

Mijn klant uit het verhaal hierboven kan het beamen. Nadat we de eerste keer haar zithoek hadden ontdaan van alle boeken, tijdschriften en ander spul ervaarde ze voor het eerst sinds lange tijd weer rust in haar hoofd. En leerde ze langzaam dat ze alle oplossingen eigenlijk al kende. Ze hoefde ze alleen nog maar toe te passen.

Het duurde nog even voordat ze dat op eigen houtje kon. Want stoppen met uitstellen is niet gemakkelijk. De eerste stap is inzien dat je het vertoont en je er bewust van worden wanneer dat het geval is. En dus ook deze valkuil herkennen: als je oplossingen voor uitstelgedrag verzamelt om zo het aanpakken van het probleem nog even uit te kunnen stellen.

De tweede stap is daadwerkelijk aan de slag gaan, eventueel met een beetje hulp. Zoek een buddy om mee samen te werken of zorg voor een andere stok achter de deur. En ook al maak je maar hele kleine vorderingen, besef dat je op moment pas bezig bent met je uitstelgedrag aanpakken.

Gerelateerde posts:


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.