Home > Meer tijd > Timemanagement tips > Zonder stress terug van vakantie: 5 tips

Zonder stress terug van vakantie: 5 tips

Sommige mensen hebben iedere dag stress op het werk. Ze kijken één dag na de vakantie alweer zuchtend uit naar de volgende trip. Want als je net terug bent van vakantie, dan kun je dat ontspannen gevoel al heel snel kwijt zijn.

werken zonder stress

Anderen daarentegen lijken het hele jaar vakantie te vieren, zelfs als ze keihard aan het werk zijn. Fluitend en lachend gaan ze door het leven en wandelen ze door de gang, het lijkt wel alsof ze geen stress kennen.

Wil jij ook zonder stress terugkomen van vakantie? Lees dan vooral verder en leer hoe ook jij de vakantiesfeer erin kunt houden op kantoor.

1. Laat je niet gek maken

Je zit net 5 minuten weer achter je bureau en opeens moet alles snel-snel en het liefst gisteren nog. Als je te maken krijgt met een collega of klant die zich zo opstelt, is de kans groot dat hij of zij zelf achter de broek gezeten wordt. Of dat hij/zij zelf heel erg toe is aan vakantie!

Hoe dan ook, laat je niet gek maken. Vraag gewoon wat de reden is van deze haast en laat weten dat je er nog even in moet komen. Vraag of je later deze week op het verzoek terug kunt komen, want dan heb je een beter overzicht van hoeveel ruimte je hebt.

2. Ruim je agenda leeg / blokkeer hem

De grootste fout die je kunt maken, is om meteen na je vakantie alweer allerlei afspraken in te plannen. Zo ontneem je jezelf de kans om rustig alle post en mail te verwerken en overzicht te krijgen in wat er allemaal speelt.  Pas als je dat hebt gedaan kun je bepalen aan welke activiteiten jij als eerste aandacht gaat besteden. Echt timemanagement dus!

Blokkeer je agenda daarom in de eerste paar dagen na je vakantie om alles bij te werken. Mocht je agenda al vol staan met afspraken, verzet ze dan. Geloof me, het is de tijdsinvestering (en het gemopper van anderen) waard!

3. Sluit jezelf op (heel even maar…)

Terugkomen van vakantie en een overvolle mailbox aantreffen. Dat is wat er gebeurt als je de verleiding hebt weten te weerstaan en géén mail op vakantie hebt gelezen (want zo hoort het ook). Er is nu maar één optie: je sluit jezelf op totdat je je mail helemaal hebt bijgewerkt. Hier is de manier waarop je dat het beste kunt doen:

  1. Handel mails die maar weinig tijd kosten (een paar minuutjes) meteen af. Daartoe behoren ook de mails die je meteen weggooit, archiveert of waar je snel een kort antwoord op kunt sturen.
  2. Je hoeft niet alles meteen nú te doen. Stel uit wat uitgesteld kan worden. Plan dus de behandeling van alle andere mails (die meer dan een paar minuten kosten) in met een taak. Die taak geef je een beknopte to-the-point omschrijving én een datum. In Outlook gaat dat supermakkelijk door de mail naar de takenlijst (linksonder) te slepen, in Gmail gebruik je de sneltoets Shift-T.

Het maakt overigens niets uit wie er op de deur bonst of op andere manieren om je aandacht roept. Ze konden de afgelopen weken zonder je, een paar uur (of zelfs twee dagen) meer of minder maakt ook niet meer uit!

4. Plan nu alvast je volgende vakantie in

Je hebt nu geleerd van je ervaringen, tijd om er je voordeel mee te doen: wees zo slim om je vakantie vooruit te plannen. Dan weet je zeker dat ‘het er ook van komt’ (vakantie / verlof nemen in dit geval) én je kunt nu al je agenda vrijplannen om straks ontspannen op vakantie te gaan en terug te komen.

Voor dat laatste is het recept dus heel simpel: hou de eerste twee dagen na je vakantie het liefst helemaal vrij van afspraken en andere verplichtingen, zodat je bij kunt werken. En lekker relaxed je werk kunt blijven doen.

5. Zorg voor onderhoud tussendoor

Eigenlijk is iedere vrije dag een mini-vakantie. Dus plan je na iedere vrije dag wat extra tijd in om je mail weer bij te werken. Dat gelt ook als je parttime werkt en dus op vaste of flexibele dagen regelmatig vrij hebt! Een uurtje of twee de dag na je verlof (of papa- of mama-dag) is waarschijnlijk genoeg. Uiteraard aan het begin van je werkdag, dus geen werkoverleg om 9 uur plannen, hè!

En als je merkt dat je gedurende de week achterop raakt, ruim dan een half uurtje tijd in om de mail weer bij te werken. Idealiter lees je je mail een paar keer per dag (2 x is voldoende) en maak je je mailbox zo iedere keer helemaal leeg.

Gerelateerde artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.