Waarden kiezen

Hoi ,

Je merkte het al bij het maken van de voorbereidende oefening (zie de mail ‘Waar doe jij het voor…’): het is best lastig om je aan je voornemens te houden. En een planning, nou, dat is eigenlijk een lijstje met goede voornemens.

Nu gaat Ondernemen met Focus gelukkig niet om het maken van de perfecte planning (die bestaat namelijk niet) maar om de manier waarop jij omgaat met jouw tijd. Het gaat om de keuzes die je maakt terwijl je je planning opstelt. Maar het zijn vooral de keuzes op de momenten dat je die planning gaat uitvoeren die bepalen hoe effectief jij met je tijd omgaat.

Aan alle kanten afgeleid

Die keuzes en jouw gedrag worden beïnvloed door allerlei zaken. Zo word je bijvoorbeeld aan alle kanten afgeleid, door social media, je telefoon en je e-mail. En natuurlijk door verzoeken van andere mensen. Maar de grootste afleiding komt waarschijnlijk van jouzelf: jouw gedachten, ideeën en plannen.

Dat afleiden mag je letterlijk nemen: je wordt weggeleid van jouw planning, van wat je eigenlijk wilde doen. Dus is het zaak om te zorgen dat je je zo goed mogelijk blijft focussen op jouw weg. Een van de manieren om dat te doen, is door goed in te zoomen op wat jij echt belangrijk vindt.

Dat doe je door je persoonlijke waarden te bepalen. Wat drijft je, wat vind je belangrijk in het leven? Hoe wil je dat leven leiden, wat is jouw leidraad?

Door dat helder te definiëren en telkens voor ogen te houden, kun je je wapenen tegen de afleiding. En kun je beter aan je plan houden.