Home > Burn out voorkomen

Burn out voorkomen

Het is druk en je hebt veel te doen. Duizend dingen op je takenlijst die nog moeten en nog meer dingen die je zou willen doen maar waar je niet aan toekomt. Je hebt ook geen tijd om echt stil te staan bij wat het allerbelangrijkste is, je gaat maar gewoon door, want het moet af.
Herken je jezelf hierin? Dan wil je een burn-out voorkomen.

Een hogere werkdruk en minder autonomie zijn volgens TNO de belangrijkste oorzaken van de toename van burn-outklachten onder werknemers. In beide aspecten kan een professional organizingtraject voor verbetering zorgen.

Voorkomen beter dan genezen

Het zijn trouwens de meest gemotiveerde professionals die het vaakst door burn-out getroffen worden. Juist omdat je een stapje verder gaat in je dienstverlening en een doorzetter bent, ga je uiteindelijk ook vaker over je grenzen.

Dat kun je voorkomen door realistischer naar je werkbelasting en veerkracht te kijken en een betere balans aan te brengen. Zo leer je om niet alleen voor je collega’s en klanten te zorgen, maar ook voor jezelf: een win-win-situatie.

voorkom burn-out

Werkdruk beheersbaar maken

Burn-out voorkomen is niet alleen een kwestie van zorgen voor een goed ingerichte werkomgeving. Bij een traject gericht op burn-outpreventie gaan we daarom ook een stapje verder dan bij de basis-werkplekcoaching. Zo leer je o.a.

  • overzicht te krijgen in wat er allemaal ‘nog moet’
  • je werkdruk beter in te schatten
  • beter prioriteiten te stellen
  • je tijd beter in te delen

Door met deze zaken anders om te gaan, leer je effectiever werken en krijg je meer grip op de zaken. En dat heeft meteen een positief effect op de ervaren werkdruk en autonomie.

Werkwijze traject

Iedereen is anders, bevindt zich in een andere situatie en heeft een eigen aanpak nodig. Daarom is de eerste stap om een burn-out te voorkomen een vrijblijvend intakegesprek waarin we kijken waar je staat en wat je nodig hebt. Samen stippelen we de route uit, die ik vervolgens beschrijf in een plan van aanpak en offerte.

Na een akkoord daarop gaan we aan de slag, tijdens sessies bij jou op de werkplek of online, via Skype bijvoorbeeld. Ook zullen we e-mailcoaching inzetten als en krijg je gedurende het traject toegang tot de online trainingen.

Ook bij reïntegratie na burn-out

De resultaten van het Effectiviteitsonderzoek van beroepsvereniging NBPO laten zien dat de inzet van een professionale organizer inderdaad helpt om de ervaren werkdruk te verlagen en het overzicht te vergroten.

Overigens niet alleen als je burn-out wilt voorkomen maar natuurlijk ook als je na een burn-out weer aan de slag gaat. Juist dan is het belangrijk om je grenzen opnieuw te leren kennen én respecteren, wat natuurlijk best lastig is als je weer je beste beentje voor wilt zetten.

Wil je leren om lekker te werken zónder over je grenzen te gaan? Neem dan contact met me op voor een gratis adviesgesprek waarin we kijken hoe je dat zou kunnen bereiken.