Home > Rust in je hoofd > Slimmer Werken > 3 manieren om productiever te zijn

3 manieren om productiever te zijn

Als je druk bezig bent de wereld te veranderen, dan heb je geen tijd om te lummelen! Hoewel? Volgens de wetenschap is dat eigenlijk precies wat je zou moeten doen!

Te druk is niet goed

Recente studies laten zien dat lange dagen maken en alsmaar doorwerken niet bepaald de snelste manieren zijn om je werk af te krijgen. Om je optimale tempo te vinden, kun je je beter richten op deze 3 dingen:

1. Slaap je slimmer

Slaap is essentieel voor het verwerken van informatie, de werking van je geheugen én creativiteit. Zo’n 6-8 uur per nacht slapen voorkomt niet alleen dat je achter je bureau in slaap valt, het verbetert gewoonweg je cognitie én je productiviteit.

De wetenschap ontdekt steeds meer over de invloed van slaap op onze hersenen en onze productiviteit. Wil je meer weten over hoe slapen je productiever maakt? Lees dan deze blog eens.

2. Sporten is niet alleen gezond

Behalve dat sporten gewoon goed is voor je gezondheid, zorgt het ook voor de aanmaak van extra breinverbindingen én geeft het je concentratie een extra boost.

Ik merkte het jaren geleden al toen een van mijn klanten vlak voor een coachingsessie flink had gesport. Ze kon zich veel beter concentreren en ook keuzes maken ging haar een stuk beter af. Wel zo handig als je je archief op aan het ruimen bent of prioriteiten moet stellen.

Inmiddels is er steeds meer consensus dat sporten ook goed is voor je brein. Er zijn onderzoeken die aantonen dat het mogelijk ook dementie vertraagt. Maar ook voor de jonge mensen onder ons, is regelmatig bewegen absoluut een goede tijdsinvestering.

3. Vaker niksen maakt productiever

Ik heb er al regelmatig over geschreven, hier op Goed Georganiseerd: pauzes zijn ongelooflijk goed voor je productiviteit. Door regelmatig te pauzeren, kan namelijk ook je brein even uitrusten.

Een korte break van 5 minuten bespaart je zo zeker het dubbele aan tijd (maar waarschijnlijk veel meer) als je weer aan het werk gaat. Bij de New York Times zijn ze het met me eens, een tijd terug schreven ze daar ook al dat loont om vaker te ‘niksen’.

Maar vaak genoeg pauzeren is helemaal niet zo gemakkelijk, vooral niet als je gedreven bent. Dan wil je je werk niet onderbreken maar lekker de klus afmaken. Herken je je daarin? Lees dit artikel dan maar eens met tips hoe je zorgt voor een goede pauze.

Maak er tijd voor

De moraal van het verhaal is duidelijk: beknibbel nooit op slaap, bewegen of pauzes! Sterker nog: investeer er juist in en maak er tijd voor. Dat doe je bijvoorbeeld door er in je planning rekening mee te houden. Dus niet alleen maar keihard werken, maar juist zorgen voor een goede balans.

Online training Slimmer Plannen
Leren hoe je een betere planning maakt?

Volg de online training Slimmer Plannen

Meer ruimte in je dag begint bij het maken van een betere planning. Leer hoe je dat doet met deze korte training.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.