Home > Rust in je hoofd > Slimmer Werken > De ideale werkplek is groen

De ideale werkplek is groen

Heerlijk is het. Hard werken en toch het gevoel hebben op vakantie te zijn. Het kan, en zelfs gewoon in de achtertuin. Sterker nog: ik deed het op het moment van schrijven. Want waarom zou je niet gebruik maken van de ideale werkplek?

De parasol beschermt tegen te harde zonnestralen en zorgt ervoor dat ik het beeldscherm van de laptop tóch kan lezen. De mooie lelies, rozen en andere planten en struiken zorgen voor een inspirerende achtergrond, terwijl ik druk bezig ben met het beantwoorden van mails en het reviseren van de online trainingen.  En ik moet zeggen, dat gaat als een trein in deze omgeving.

Flow, noemt men dat. Niet verwonderlijk ook, aangezien ik me in mijn tuintje heerlijk kan ontspannen en dus ook zo kan werken.

Kantoortuin of tuinkantoor

In mijn vorige baan grapte ik al eens dat ik flexibele werkplekken zou gaan inrichten in de – fantastisch mooie – tuin van de faculteit (mocht je nieuwsgierig zijn, een oud-collega plaatste onlangs dit bericht). Helemaal geen slecht idee, zo vinden verschillende wetenschappers die het effect van een groene werkomgeving op de concentratie onderzochten. Wat blijkt? Mensen kunnen het beste functioneren in een groene omgeving.

Ideale werkplek is saai

Een van de verklaringen is dat een groene, natuurlijke, omgeving minder verschillende stimuli biedt. Eigenlijk betekent dit dus dat zo’n groene omgeving een beetje saai is. Een voordeel daarvan is de verwerking van de signalen uit de omgeving minder van onze hersenen vergt en dat er meer aandacht overblijft voor andere cognitieve taken. Dat maakt zo’n groene tuin tot de ideale werkplek.

Groene concentratieboost

Trouwens, zelfs naar natuur kijken, in het echt of in het scherm, blijkt al een positief effect te hebben op onze concentratie. Dus even uit het raam staren, naar die mooie catalpa of gewoon het gras, is geen teken van luiheid of verstrooidheid, maar een slimme manier om je concentratieniveau een boost te geven.

Je hoeft dus niet in hartje winter met de handschoenen onder de terrasverwarming je e-mailtjes te tikken om je concentratie te verbeteren. Trouwens, zo groen zijn de meeste tuinen niet in de winter. Maar met een paar aanpassingen in je kantoor kun je die ideale werkplek wellicht al een heel eind benaderen.

Tips voor de ideale werkplek

  • Zet lekker veel planten neer, het liefst grote.
  • Hang een poster op met een mooie foto van een bos.
  • Zorg dat je bureau zo staat dat je ook af en toe uit het raam kunt staren.
  • Verf een muur in een mooie lichte groene tint.
  • Zorg voor groene accenten in de verdere aankleding, zoals meubilair, raambekleding of accessoires.

Mijn gedachten dwalen nu trouwens wel even af, richting mijn eigen thuiskantoor binnen. Witte muren, boekenplanken en een paar zwarte kasten. Wel een plantje hier en daar, maar geen échte groene inspiratie, laat staan dat de inrichting in de buurt van de ideale werkplek komt. Misschien tijd om mijn eigen tips eens uit te gaan voeren.

Bron: Psyche en Brein nr. 3 – 2009

Gerelateerde artikelen:

• Verhoog je productiviteit met 500%

• Afschakelen maakt scherper

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.