Home > Rust in je hoofd > Slimmer Werken > Mijn favoriete tools

Mijn favoriete tools

Tijdens trainingen vragen mensen me het telkens weer: wat gebruik jij zelf eigenlijk? In dit blog verzamel ik de informatie over de tools die ik veel gebruik en waarom ik ze zo handig vind. Ook vertel ik je hier en daar hoe ik ze inzet en tot slot waar je ze eventueel wilt kopen, al dan niet met affiliate-link.*

Deze blog wordt regelmatig aangevuld met ervaringen, soms ook waarschuwingen, en zal in eerste instantie redelijk beperkt zijn.

Inhoudsopgave

Online notitieboeken

Om een lang verhaal kort te maken: ik begon ooit met het meest simpele notitieprogramma in 2000, ontdekte toen OneNote, maakte een uitstapje naar Evernote, maar keerde snel terug. Een paar jaar geleden ontdekte ik Notion.

Notion

Notion is mijn favoriete notitieprogramma.

Met stip op 1 sinds ik de eerste aantekeningen erin zette: Notion. Als snel stapte ik over op een betaalde variant* en ik heb er nog steeds geen spijt van. De reden voor mij om veel in Notion te werken:

 • De layout en feel die het heeft, vooral als ik aan het schrijven ben. Visueel is het gewoon net iets mooier dan OneNote, wat mij betreft.
 • De veelzijdigheid m.b.t. het aanmaken van tabellen, databases, lijsten en andere soorten inhoud.
 • De manier waarop ik informatie kan nesten binnen een pagina.
 • Emoticons en icoontjes aan een pagina toevoegen, een afbeelding als header.
 • De manier waarop je gemakkelijk met anderen kunt samenwerken.
 • De sjablonen die beschikbaar zijn en waarmee je een heel systeem (zakelijk of privé) kunt optuigen.

Notion kent tegenwoordig een gratis versie met onbeperkt pagina’s en blokken, de meeste mensen kunnen hier eeuwig mee vooruit. Meld je hier aan voor Notion.

OneNote

Toen ik eind 2013 overstapte van een Windows laptop naar een Mac had ik heel even spijt: op dat moment had Microsoft nog geen Mac-versie van OneNote. Gelukkig was dat binnen enkele maanden opgelost en kon ik opgelucht ademhalen.

Hoewel ik voor het gros van mijn werk ben overgestapt op Notion, heb ik nog steeds veel aantekeningen in OneNote en daar laat ik ze voorlopig. Hier is waarom:

 • De indeling van OneNote is net zo intuïtief als een gewoon notitieblok met tabjes. Het werkt namelijk op precies dezelfde manier: met tabjes.
 • Ik hou van kleur, het maakt de boel overzichtelijker. Mijn boeken: op kleur. Mijn kleren: op kleur. Dus als de tabjes tussen mijn notities ook op kleur kunnen, dan zeg ik ja!
 • Meer dan genoeg mogelijkheden om niveaus aan te brengen en informatie te nesten.
 • Net als in Word kun je hier opmaakprofielen toepassen en je document (zij het beperkt) opmaken.
 • Op een pagina in OneNote kun je informatie op elke beschikbare plek neerzetten. Je bent niet gebonden aan een regel of een kolom.
 • Een koppeling met de takenlijst van Outlook

Je kunt OneNote gratis gebruiken, met een abonnement op bijv. Office 365 heb je ook toegang tot geavanceerde functies. Meer tips over OneNote vind je o.a. in dit blog. OneNote downloaden (ook voor Mac) kan op Onenote.com

Papieren notitieboeken: Atoma

Een systeem dat je de mogelijkheid biedt om je papieren aantekeningen te verplaatsen naar een andere plek, zonder dat je daarvoor een ringband of ordner voor hoeft mee te slepen. Ideaal! Tenminste, wat mij betreft. Kijk zelf maar eens:

Voor wie niet van video’s houdt: de Atoma-schriften bestaan uit een verzameling ringetjes en wat dikker papier met een speciale inkeping, zodat je pagina’s in en uit het schrift kunt wippen. Een heel flexibel notitieboek dus, waarmee je al je aantekeningen geordend kunt houden en alles gemakkelijk kunt terugvinden.

 • Verkrijgbaar in allerlei formaten, van A4 tot A7, dus het past zelfs in je handtas of broekzak.
 • Inmiddels ook verkrijgbaar onder de merknamen Adoc en Arc (bij Officecentre of Staples).
 • Wil je ze eens in je handen hebben? Loop binnen bij de betere kantoorvakhandel.
 • Als je geen zin om de deur uit te gaan, dan bestel je dit notitieboek gewoon vanuit je luie stoel. Zoek op internet op ‘Atoma schrift’ of ‘Adoc schrift’.
 • Als je je notities makkelijk wilt ordenen, kies dan een schrift met tabbladen. Iets breder dan het gewone schrift, maar de tabbladen zijn onmisbaar om je notities te ordenen.
 • Ze zijn ook verkrijgbaar in een goedkopere variant, o.a. bij de Primera en soms de Action. Ik kocht ooit een set met 4 verschillende formaten bij de Aldi.
 • Let op:
  • Atoma en Arc hebben 11 ringen bij het A4-schrift, Adoc en de goedkopere merken hebben er 1 extra. Die kun je dus niet met elkaar uitwisselen! De A5-schriften hebben overigens allemaal 8 ringen.
  • De goedkopere varianten hebben dunner papier. Dat is niet handig, want dan kun je het papier minder gemakkelijk en minder vaak verplaatsen. Gebruik 90 grams, iets zwaarder mag ook.
 • Er is ook een bijbehorende, maar helaas zeer prijzige, perforator te verkrijgen.

Atoma was ruim 70 jaar geleden de bedenker van dit ingenieuze systeem. Daarom de link naar hun officiele site: atoma.be. Leuk om te bekijken maar om te kopen ben je elders vaak goedkoper uit.

Disclaimer affiliate links

Natuurlijk wil ik je zo goed mogelijk de weg wijzen naar al die superhandige tools en plaats ik ook de links naar waar je ze kunt vinden. Hier en daar is zo’n link ook een affiliatelink, dat wil zeggen: mocht je via die link iets aanschaffen, dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Mocht dat het geval zijn, dan zet ik het erbij. Hier staan trouwens alleen tools die ik zelf echt helemaal top vind of waarvan ik weet dat ook anderen er enthousiast over zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.