Home > Meer balans > Minder stress > Balans werk/privé: Zo hou je alle ballen in de lucht

Balans werk/privé: Zo hou je alle ballen in de lucht

Balans werk privé verbeeld als symbolen voor rollen in balans op vingertop.

Geen groter genot dan de dingen op je takenlijst te door te kunnen strepen met een enorm voldaan gevoel en een big smile op je gezicht. Maar ja, het leven gooit nou eenmal op gezette tijden roet in het eten en je planning in de war. Lees hoe je met een goed overzicht van je levensrollen de balans werk privé goed kunt houden.

Planning omgooien

Ook mij gebeurt het af en toe, hoewel ik als kinderloze single eigenlijk wel een heel gemakkelijk leventje leidt. Toch piepen ook bij mij de andere levensrollen er tussendoor en moet ik af en toe flink omschakelen om de balans goed te houden.

Zoals een tijd geleden toen mijn favoriete oom een TIA kreeg. Dan is het opeens een stuk minder belangrijk om het huishouden te doen (niet dat ik daar al te veel tijd aan besteed, hoor!) en hou ik oomlief liever een dagje in het oog. En toen we die week een dagje voor onderzoeken naar het ziekenhuis moeten, veranderde ik met liefde mijn planning en liet ik privé voorgaan op werk.

Gelukkig bood die planning daar ook gewoon de ruimte voor  en niet alleen omdat ik eigen baas ben. Door schade en schande wijs geworden heb ik ervoor gezorgd dat mijn planning flexibel genoeg is om dit soort zaken op te vangen. En ik heb geleerd dat het helpt om in dit soort gevallen gewoon duidelijke keuzes te maken. En dus op een later moment, als het rustiger is, alsnog flink door te werken aan een nieuwe online training, bijvoorbeeld.

Verschillende ballen in de lucht

Het sloot, zoals wel vaker, naadloos aan bij de les van die week in Ondernemen met Focus. Die ging over  levensrollen en hoe lastig het soms is om al die verschillende ballen in de lucht te houden.

Want ja, wat zou het fijn zijn als het leven zich zou houden aan jouw planning. Zodat je kinderen alleen ziek worden op een dag dat je toch geen afspraken had staan en zin had in een baaldag. Of dat de bestuurscrisis bij de voetbalclub plaatsvindt in een periode dat je het toch te rustig had. Maar zo werkt het niet. Al die dingen (en nog veel meer) gebeuren op onvoorspelbare momenten en vaak als het juist niet uitkomt.

Balans werk/privé is balans in rollen

Veel mensen worstelen met de balans tussen werk en privé. Soms voelen ze zich schuldig tegenover hun gezin omdat het op het werk ongelooflijk druk is. En op andere momenten juist over hun eigen bedrijf omdat de kinderen of mantelzorg veel aandacht vraagt.

Vooral als zo’n periode langer aanhoudt, kun je je overweldigd en onrustig voelen. Dan kan het ook lastiger zijn om goed prioriteiten te stellen en te beslissen waar je schaarse tijd naar toe moet gaan. Terwijl juist dat ontzettend nodig is om werk en privé weer met elkaar in balans te brengen.

Dan is het goed om te beseffen dat je geen balans werk/privé kunt hebben zonder balans tussen de verschillende rollen die je bekleedt.

Door je bewust te worden van die verschillende rollen en hoe ze elkaar kunnen beconcurreren, kun je jezelf helpen om de boel toch een beetje in balans te brengen. Zodat je weet waar je tussen moet kiezen en wat daar de gevolgen van zijn. En zodat je ook ervoor kunt zorgen dat je over langere tijd alle rollen de benodigde aandacht geeft. Weten dat iedereen (ook jijzelf) wel weer aan bod komt, geeft je rust in de drukke tijden.

Zo verbeter je de balans werk privé

Onderstaande oefening is gebaseerd op de methode uit Stephen Covey’s ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’:

  1. Beschrijf ‘wie jij allemaal bent’ in het dagelijks leven. Echtgenoot / partner, ouder, dochter/zoon, ondernemer, bestuurslid / vrijwilliger, vriend(in) etc.
    Maak er maximaal 7 rollen van en vergeet jezelf niet!
  2. Bewaar dat lijstje en pak het er eens in de paar weken bij. Check dan of jouw rollen de afgelopen tijd genoeg aandacht hebben gekregen. Zo niet, kijk dan hoe je daar de komende weken wat aan kunt verbeteren. Dat kan vaak met hele kleine acties, zoals afspreken met een vriendin om naar de film te gaan.

Deze oefening gebruik ik trouwens ook in mijn online trainingsprogramma ‘Ondernemen met Focus’. Dat heb ik in 2016 ontworpen voor drukke ondernemers die worstelen met de balans tussen werk en privé. Maar het wordt ook gevolgd door werknemers. Wil je meer weten? Kijk op de site.

Een van de dingen die ik daarin vertel: verwacht niet dat je leven altijd in balans kan zijn. Je zult zien dat het altijd zal schommelen: het ene moment is het thuis hectisch, dan is het weer een tijdje rustig en even daarna barst op het werk een kleine bom. Streef dus ook niet naar een perfecte verdeling van die rollen maar hou de grote lijn in de gaten. Zo blijf je namelijk uiteindelijk wel in balans.

Schrijf je in voor het Emagazine

Extra tips, trucs en kortingen ontvangen? Meld je dan nu aan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.