Home > Rust in je hoofd > Je huis opruimen > Kleine schoonmaak

Kleine schoonmaak

Poetsvrouw maakt spierbal en is blij dat ze de grote schoonmaak heeft gedaan.

Ik doe de koelkast open en de stralend schone glazen plankjes schijnen me tegemoet. Oh ja, dat is waar ook: ik heb eindelijk de koelkast schoongemaakt. Nooit gedacht dat ik zó blij zou kunnen worden van een stukje huishoudelijke ijver. Nu snap ik mijn peettante pas. Zij hield ervan om haar huis echt helemaal spic en span te houden en was verliefd op de grote schoonmaak. En ik kan je vertellen: wat dat betreft lijk ik helemaal niet op haar!

Daar kijken mijn klanten nog wel eens van op. Die denken dat bij mij alles streeploos schoon is. Maar niets is minder waar. De ramen zijn bijvoorbeeld al jaren niet gedaan (en het boeit me ook niet) en zelfs stofzuigen doe ik echt pas als ik het echt nodig vind. Óf als er iemand op bezoek komt met een huistofmijtallergie.

Voor het overige probeer ik het tot een minimum te beperken en zelfs dat doe ik met de franse slag. Tuurlijk, de plee wordt gepoetst en de afwas gedaan en af en toe heb ik zelfs een dweil in mijn handen. Maar mijn motto is: zo lang er hier niemand ziek wordt, is het goed.

Grote schoonmaak in stapjes

Toch vind ik het wel fijn als de boel lekker aan kant is. Dus pak ik het aan met mini-klusjes. Af en toe, tijdens een van mijn computerpauzes bijvoorbeeld, doe ik een heel klein huishoudelijk klusje. Zoals een plankje van de koelkast. En in de volgende pauze doe ik dan het volgende plankje. Aan het eind van de dag heb ik lekker gewerkt, gepauzeerd én een stukje van mijn huis op orde gebracht.

Uiteindelijk pak je zo je hele huis aan, of in ieder geval een deel. En doe je de grote schoonmaak, alleen niet in een keer.

Kaizen

Het past perfect bij mijn strategie van olifantenbiefstukjes: als je een groot doel in kleine stukjes hakt, wordt alles behapbaar. Zelfs het huishouden. Die methode wordt ook wel Kaizen genoemd, wat overigens een Amerikaanse uitvinding is en geen Japanse. Ontwikkeld in WOII om de kwantiteit en kwaliteit van oorlogsspul omhoog te brengen. En na de oorlog dus succesvol toegepast in het bedrijfsleven.

Maar je kunt het dus ook toepassen in je huishouden. Heel goed zelfs. Want ontzettend veel huishoudelijke klussen laten zich heel goed opbreken in superkleine brokken. Je moet het alleen maar anders bekijken.

Toegegeven, je doet er langer over dan anders. Maar als je net als ik bent en echt een flinke hekel aan dat poetsen hebt, dan is dit wel dé manier om je huis op orde te houden. Of bijvoorbeeld eens lekker op te ruimen. Want ook dat kun je in hele kleine stapjes doen.

Instant beloning

En ja, ik moet wel bekennen: ik heb nu wel de neiging om die spetterende koelkast af en toe open te doen. Gewoon om te genieten van hoe schoon ‘ie nu is! Want echt: het tovert een supergrote smile op mijn gezicht.

Check! Alweer een stukje van de grote schoonmaak gedaan! 😀

En eigenlijk wil ik dat best wel iedere dag voelen. Dus misschien toch maar werk maken van het goede voornemen om iedere dag gewoon een huishoudelijk klusje te doen. Eén klusje, iedere dag. Dat moet toch wel lukken, niet?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.