Home > Meer tijd > Uitstelgedrag aanpakken > Voel jij je ook zo hulpeloos?

Voel jij je ook zo hulpeloos?

Over persoonlijk leiderschap wordt veel geschreven. Maar wat is het nu eigenlijk? Hoe komt het dat zoveel mensen juist gebrek aan zelfsturing ervaren, hoe zeer ze ook hun best doen. Net alsof iemand anders aan de touwtjes trekt? Is dat wel zo? Of moeten we anders naar persoonlijk leiderschap kijken?

Wit busje rijdt op stoffige weg met wijde horizon

Druk, druk, druk!

Soms kan het ongelooflijk druk zijn in je leven en je business. En dan heb je misschien wel een planning gemaakt maar hou je je daar niet aan. Dan ‘komt het er gewoon niet van’. Zo ook voor mij. Dan ben ik druk bezig met het verbeteren van Ondernemen met Focus en komt het er helemaal niet meer van om bijvoorbeeld een nieuwe blog te schrijven. Voor mij een bewuste keuze om dat dan maar even te laten, maar zo gaat het niet altijd.

Er komt van alles tussen

Dat is ook wat mijn klanten me al jaren vertellen, in de reguliere coaching en tijdens de planningssessies. Dat ze zich voornemen om iets te doen maar dat er van alles tussen komt. Dat ze wel een planning maken maar zich daar niet aan houden. En als ik ze dan vraag wat ze in plaats daarvan hebben gedaan, dan is het vaak nog lastig ook om dat terug te halen. “Gewoon, van alles. Het was druk”.

Het geeft goed weer hoe de meeste mensen het ervaren als ze afwijken van hun plan en jij hebt dat misschien ook. Namelijk dat je er zelf helemaal geen grip op hebt, dat je de gang van zaken zelf niet kunt beïnvloeden.

Gebrek aan leiding

Het is het tegenovergestelde van persoonlijk leiderschap, namelijk dat je juist niet in staat bent om sturing te geven aan jezelf, hoe graag je dat ook wilt. En wat je ook probeert, het lijkt gewoon allemaal niet te helpen. Je ervaart gebrek aan leiding, je voelt je hulpeloos en stuurloos, vaak zelfs hopeloos.

Maar dat is natuurlijk niet terecht. Je hebt wel degelijk zelf invloed op wat je doet en sterker nog: je maakt echt zelf de keuze. Alleen doe je dat niet bewust. Hoewel het lijkt alsof je stuurloos bent, is het je onderbewuste dat het stuur heeft overgenomen. Geen gebrek aan persoonlijk leiderschap dus, maar een onbewuste vorm ervan.

Je geeft voorrang aan iets anders

Daarom blijf ik het vragen: “Wat heb je dan precies gedaan? Waar heb je voorrang aan gegeven?” Want dat is wat er gebeurt: als je afwijkt van je plan dan geef je voorrang aan iets anders. Vaak om hele goede redenen, die in je onderbewuste hebben geleid tot een andere keuze.

In je onderbewuste spelen allerlei factoren een rol die van grote invloed zijn op wie je bent en wat je doet. Je persoonlijke normen en waarden bijvoorbeeld en de doelen die je jezelf hebt gesteld. Al die dingen samen vormen onbewuste redenen die je gedrag sturen.

Besef dát je het doet

'Ask more questions': zelfreflectie helpt persoonlijk leiderschap te ontwikkelen

Wat de reden ook mag zijn om van je planning af te wijken, de truc is om je ervan bewust te worden dát je het doet. En daar stil bij te staan, jezelf af te vragen: “Wil ik dit wel?”. Dat is misschien wel de eerste stap op weg naar persoonlijk leiderschap, want dat zit dieper dan de meeste mensen denken.

Het is dan ook de manier om te leren dat je prioriteiten soms anders liggen dan je had gedacht en dat je dat niet altijd van tevoren kunt weten. Maar door vooraf al stil te staan bij wat belangrijk en/of urgent is, kun je dat wel steeds beter leren inschatten. Zo zorg je er niet alleen voor dat je planning steeds beter wordt maar help je jezelf om op die momenten bewuster te reageren. Zo oefen je je persoonlijk leiderschap en maak je gemakkelijker de juiste keuze.


Oefening persoonlijk leiderschap:

Maak iedere week een lijstje met dingen ‘waar je niet aan toe bent gekomen‘ maar die je wel had gepland. En zet achter ieder item waar je in plaats daarvan voorrang aan hebt gegeven.

Vraag jezelf dan af of je tevreden bent met de keuzes die je deze week hebt gemaakt. Vaak is het antwoord gewoon ja, want dan komt er iets tussen dat echt belangrijker is. Maar soms ook niet.

Als je dit een paar weken achter elkaar doet, dan zul je merken dat je bewuster wordt van de keuzes die je maakt op het moment zelf.

Neem het stuur in handen

Wil je meer oefeningen om te leren hoe je zelf aan het stuur van je leven kunt zitten? Volg dan het online trainingsprogramma Ondernemen met Focus. Ook als je geen zelfstandig ondernemer bent, leer je in deze training welke waarden belangrijk zijn in je leven en hoe ze je beïnvloeden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.