Home > Meer balans > Minder stress > Wat is echt de moeite waard?

Wat is echt de moeite waard?

Lusi_wereldhand2

Vraag je je wel eens af wat jij kunt doen om het leven mooier te maken? Niet alleen dat van jezelf maar ook dat van anderen? Aan welke dingen zou je echt tijd moeten besteden, welke activiteiten zijn echt van waarde?

Terwijl we ons een beetje gek laten maken door alle drukte, is het goed om stil te staan bij wat echt waarde heeft in het leven. En dat zijn, als je het de experts vraagt, niet de social media updates van je Facebook-vrienden en de mailtjes die je Inbox binnenstromen.

Volgens de experts…

Die experts vertellen allemaal, zonder uitzondering, dat het de contacten zijn met de mensen om je heen, de mooie momenten waarop je in staat bent gewoon te genieten wat zich in je omgeving bevindt. Het zijn de lach van je kind, de heerlijke geur van een roos en de klanken van een ontroerend lied die de moeite waard zijn om aandacht aan te besteden. En ook het verhaal van een vriend die gehoord wil worden of een moeder die een knuffel wil geven.

En natuurlijk ook het werk dat je met zo veel passie uitvoert en dat je in een staat van flow brengt of de klant die je bedankt omdat je hem hebt geholpen en het mooie product dat je hebt gecreëerd. Zo lang je dat maar allemaal vanuit je hart doet en met overtuiging.

Laat je leiden door je hart

De experts waar ik het over heb, zijn mensen die het echt kunnen weten. Die een lang leven hebben geleid en terugkijken naar wat ze anders hadden willen doen: ouderen. Vraag het ze maar en ze zeggen je allemaal je je niet moet laten leiden door de waan van de dag maar door je hart.

De activiteiten die daarbij horen zijn niet zo moeilijk maar toch soms wel lastig uit te voeren. Het gaat om luisteren, stil staan, aandacht geven. En lachen, van binnenuit, een diepe echte lach omdat je iets mooi vindt.

En er is veel moois te vinden ondanks alle rottigheid waar je dagelijks over leest in de media. Je hoeft er niet ver voor te gaan, kijk om je heen en ontdek waar je al die tijd geen oog voor had.

Een nieuwe norm

Op LinkedIn schreef ik een tijdje geleden over een nieuwe norm die we met z’n allen kunnen creëren. Een norm die ons zegt dat het goed is om in balans te zijn, om tijd te nemen om te genieten van de mooie dingen, te onthaasten of hoe het ook allemaal mag heten. Want dat is nu niet de standaard en dat is zonde. Ook Tony Crabbe schreef het in zijn boek ‘Nooit meer druk’: je kunt zelf een nieuwe norm creëren. Hij noemde het ‘Create a new normal‘.

Maar dat is nog niet zo gemakkelijk, tenminste niet zo lang we met z’n allen te veel tijd en aandacht blijven verspillen aan de waan van de dag. Als we zonder erbij stil te staan alleen maar reageren op wat er langs komt en ons laten leiden, ons laten afleiden, door de drukte.

Vraag jezelf eens

Neem het advies van de experts daarom van harte en laat je leiden door je hart. Waar hou je nou echt van? Van wíe hou je nou echt? Met wie wil jij tijd doorbrengen en hoe wil je die tijd dan besteden? Welke activiteiten zou je graag meer willen uitvoeren, waar je nu niet aan toekomt? En wat houd je tegen om dat te doen?

Sta bij deze vragen eens stil en beantwoord ze. Vanuit je hart, niet vanuit je hoofd. En beantwoord dan ook de eerste vraag in deze blog: wat kun jij doen om ook het leven van anderen mooier te maken? Wat is nou echt de moeite waard om te doen?

En doe dat dan gewoon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.