Home > Rust in je hoofd > Je huis opruimen > De zin van orde

De zin van orde

Mala-Yoga-Zen-Buddha.1372666033-van-OOG


Het gebeurde tijdens een van mijn zo geliefde en toch zeldzame ‘zen’-dagen. Nee, dat is niet een dag vol meditatie. Ik noem het een ‘Zen’-dag als ik erin slaag lekker te werken en rustig mijn klusjes te doen zonder rond te rennen als een kip zonder kop. Gewoon gefocust en lekker ontspannen. In een flow noemen ze het ook wel.

Je zou denken dat ik dat als organizer toch altijd in een flow ben, maar niets is minder waar! Ik word lastig gevallen door een niet aflatende stroom ideeën, inspiratie en aangezien ik een echte ondernemer ben en dus veel ‘onderneem’ ben ik altijd wel betrokken bij meerdere projecten. Flow en Zen-dagen zijn dus geen natuurlijk ingrediënt in mijn leven. Hoewel?

Goed Georganiseerd …?

Mensen vragen mij vaak naar mijn huishouden en of het bij mij ook allemaal ‘goed georganiseerd’ is. En dan moet ik altijd lachen. Veel van mijn klanten hebben hun huis of werkplek beter georganiseerd dan ik.

Zelf pas ik vooral de pragmatische kant toe: het moet lekker makkelijk zijn om op te ruimen. Dus ik ben een absolute fan van lades, die een ideaal instrument zijn om snel dingen weg te stoppen en zo uit het zich te toveren. En hier en daar een mooie doos, tas of ander item dat ook voor de grote verdwijntruc kan zorgen. Dus als het echt moet dan heb ik mijn woonkamer binnen enkele minuten helemaal opgeruimd! Heerlijk vind ik dat!

Heerlijk rustig gevoel

Terug naar die ‘zen’-dag en die ingeving: het schoot me te binnen toen ik eindelijk weer eens de eettafel (die ook als werktafel en opslagmedium fungeert) op aan het ruimen was. Op het moment dat ik dat oppervlak weer helemaal vrij had, overviel me een heerlijk rustig gevoel. Zoals altijd als ik lekker de boel opruim. Op dat moment wist ik het: Het nut van orde is niet dat je iets sneller terugvindt. Het zit hem erin dat je regelmatig (of liefst altijd) een zekere mate van rust ervaart. En dat kan o.a. door je omgeving heerlijk op te ruimen!

Dat opruimen, dat is voor veel mensen best wel lastig. Heb jij dat ook en wil je daar graag hulp bij? Dan bied ik je graag die helpende hand. Bekijk wat ik voor je kan betekenen.

Er zijn overigens perioden dat ik dat opruimritueel dagelijks uitvoer en dus ook dagelijks geniet van het resultaat. Totdat er weer zo’n drukke periode aankomt en tja… dan komt het er telkens niet van…. Uiteindelijk komt er dan gelukkig ook weer een moment waarop ik te onrustig word en een onstuitbare behoefte voel om mijn hoofd leeg te maken. Dan ga ik dus – heel logisch als je erover nadenkt – de eettafel opruimen. Daarna het aanrecht en mijn bureau en nog wat plekken in huis, zodat ik uiteindelijk overal om me heen kan genieten van rust.

Minder afleiding – minder onrust

Misschien is die rust wel alleen maar het wegblijven van de gedachte ‘dat ik nog iets moet’ – zoals de tafel opruimen. Want die is dan al opgeruimd, “heb ik gedaan, check!”. Maar volgens komt die rust ook voort uit het uitblijven van onnodige prikkels. Prikkels die we heden ten dage continu ervaren, die ons telkens weer afleiden, ons eraan laten denken dat we dát ook nog moeten (oh jee!). Prikkels die ons onrust opleveren.

Dus zo simpel kan het zijn. Rust creëer je door prikkels weg te nemen. En als ik heel eerlijk mag zijn: we hebben dat broodnodig!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.