Home > Meer balans > Veerkracht vergroten > Een echte pauze

Een echte pauze

Hoe vaak per week blijf je achter je computer zitten en peuzel je die boterham op terwijl je mailtjes aan het lezen bent of even Facebook checkt?

Het is ontzettend verleidelijk maar ook al ben je niet met werkgerelateerde zaken bezig, een pauze achter je computer telt niet als een echte pauze.

Cognitieve belasting

Daniel Goleman beschrijft in zijn boek ‘Focus – The hidden driver of excellence’ (in het Nederlands vertaald als ‘Aandacht’) dat je bij geestelijke inspanning net als bij fysieke inspanning je brein moet laten uitrusten. Alleen moet je nu je ‘aandachtsspier’ rust geven. En dat doe je niet door te blijven lezen, kijken of informatie te blijven verwerken. Dat levert nog steeds cognitieve belasting op en daar rust je brein dus niet van uit.

Wat wel werkt is omschakelen van gerichte aandacht naar aandacht schenken aan alles wat zich op dat moment aandient. De manier om dat te doen, is lekker je aandacht rond te laten dwalen. Bijvoorbeeld door buiten rond te dwalen en lekker om je heen te kijken.

Daarbij blijkt het nogal wat uit te maken of je in een drukke straat loopt (waar je toch moet opletten om niet tegen iemand aan te botsen) of gewoon heerlijk in het groen. Wandelen in de natuur heeft absoluut de voorkeur, omdat daar nauwelijks gerichte aandacht voor nodig is. Dat hoeft overigens niet per se het bos te zijn, een paar minuten in een groen parkje of in de tuin zorgen al voor herstel.

Bewegen moet

Er is tegenwoordig volop aandacht voor: veel bewegen is een geweldige manier om je cognitieve prestaties een boost te geven. Door het zittende bestaan veel af te wisselen met bewegen, voorkom je niet alleen veel ziektes maar het zorgt ook gewoon voor een betere concentratie.

Buiten pauzeren is dubbel goed

Dus die wandeling in het groen is om meerdere redenen effectief. Maar ook als het regent, hoef je nog niet op je stoel te blijven zitten. Zet de radio harder en dans lekker de stress eruit (meezingen is optie, afhankelijk van de kwaliteit van je stembanden).

Of als je – zoals ik – een thuiskantoor hebt: pak de stofzuiger en doe meteen even de woonkamer. Qua cognitieve ontspanning misschien niet helemaal perfect, maar dat wordt vast gecompenseerd door het feit dat je weer een huishoudelijk klusje af kunt vinken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.