Home > Meer balans > Veerkracht vergroten > Waarom je elke dag vrij moet nemen…

Waarom je elke dag vrij moet nemen…

Regelmatig vrij nemen is goed voor de productiviteit

Daar loop ik dan, in het park, tussen twee afspraken in. Ik ben er eindelijk in geslaagd om een half uur pauze voor mezelf in te plannen, tussen 2 afspraken in. Dat heeft behoorlijk wat moeite gekost, niet alleen doordat de agenda goed gevuld is. Het is gewoon de aard van dit beestje om lekker door te ploeteren zolang het werk nog niet helemaal af is. Tenzij de tank helemaal leeg is, de laatste druppel energie op. Dan gaat de laptop dicht, of het werk af is of niet.

Maar laatst wilde ik het eens anders aanpakken. Op de manier zoals ik het mijn klanten adviseer en het mezelf al vaker beloofd heb: de slimme manier. Gewoon pauzeren en de batterij opladen, ongeacht of er nog bergen werk liggen. Dat is ook absoluut de efficiëntste manier, de goedkoopste, kortom de beste. En ik merkte dat ik net zo slim kan zijn als de klanten die mijn adviezen wel opvolgen.

Een glimlach kroop over mijn gezicht terwijl ik over het modderige pad liep  en naar de groene bladeren boven me keek. Hier en daar glinsterde er een streepje warm zonlicht tussen de takken door.

En toen gebeurde het: inspiratie. Eerst kwam de losse gedachte en een tweede. Toen volgde er een mooie volzin en vervolgens borrelden de woorden als vanzelf op. Een niet te stuiten stroom van mooie frases voor mijn volgende column. Heerlijk, de  bevestiging dat die pauze echt een goed idee was. Ik genoot van de ontspannen creativiteit, het gevoel van flow en mijn glimlach werd nog ietsje breder. Totdat ik het met een schok besefte: nou ben ik potverdrie alweer aan het werken!

Nooit meer echt vrij

Overkomt jou dit ook? Dat het soms lijkt alsof je niet meer ‘echt’ vrij hebt? Dat zelfs op de momenten dat je helemaal wilt afschakelen, de gedachtestroom toch doorgaat? Zelfs als het creatieve en positieve ingevingen zijn, kan het toch hinderlijk zijn als je nooit even vrij kunt hebben. Of anders geformuleerd: het is gewoon goed om af en toe je gedachten helemaal los te maken van het werk. Dat kan lastig zijn als je werk ook je hobby is of als je gewoon heel erg leuk, inspirerend en motiverend werk doet!

Maar… altijd werken loont niet

Daarom is het een must om jezelf iedere dag vrij te geven. Afleiding zoeken, kan heel erg helpen. Nu hoef je niet meteen voor de tv te gaan hangen, een goed boek doet al wonderen. Of gewoon even op bezoek gaan bij een vriendin en gezellig een bakje thee drinken. Voor de vergevorderden is mindfulness of meditatie een goede methode om het hoofd leeg te maken (ik ben nog beginneling). Maar je kunt ook lekker even spelen met de kinderen of de kat of hond – werkt ook superontspannend. En het zijn allemaal bezigheden die je hoofd op een leuke en ontspannen manier bezig houden, zonder dat je met werk bezig bent.

Het mooie is: je hoeft er ook geen úren aan te besteden. Vijf minuten of een kwartierje ‘vrij nemen’ is al zat op om je weer een boost een (positieve) energie te geven. Zodat je daarna weer twee keer zo hard kunt werken. Dus dóe dat nou maar, íedere dag! Want zeg nou zelf: het is toch een investering die de moeite waard is, niet?

Gerelateerde artikelen: