Home > Rust in je hoofd > Slimmer Werken > 7 redenen om je werkplek op te ruimen

7 redenen om je werkplek op te ruimen


Als professional organizer stuit ik nog wel eens op een sceptische blik hier en daar als ik vertel dat het echt belangrijk is om je werkplek op te ruimen. Dat is toch alleen voor neuroten en perfectionisten? Maar niets is minder waar: je werkplek opruimen levert ook jou de nodige voordelen op. In deze blog geef ik je de belangrijkste 7. Doe er je voordeel mee!

Je werkplek opruimen heeft veel voordelen
Foto: Carl Heyerdahl

1. Nooit meer zoeken

Een echte open deur, maar daarom niet minder waar: als je je spullen op de juiste plek hebt opgeborgen, kun je alles zonder mankeren terugvinden. Nou ja, meestal dus. Het scheelt in ieder geval een hoop stress als je op zoek bent naar je autosleutels en al een beetje aan de late kant bent!

Als je aan de slag gaat om je werkplek op te ruimen, doe dat dan met het idee in je achterhoofd dat je spullen gemakkelijker wilt terugvinden.

2. Beter prioriteiten stellen

Als je zorgt dat je werkplek opgeruimd blijft, dan heb je inzicht in wat de belangrijkste en meest urgente dingen zijn om te doen. Dat zijn namelijk de twee criteria op basis waarvan je prioriteiten moet stellen.

Dankzij een opgeruimde werkomgeving weet jij precies wat er allemaal op stapel staat, welke dingen daarvan uitgesteld kunnen worden en welke per se vandaag moeten gebeuren.

3. Werkplek opruimen creëert rust in je hoofd

Een leeg bureau zorgt voor een leeg hoofd. En dat is wel zo prettig als je de hele dag bezig bent geweest in een hectische omgeving. Aan het eind van de dag even je bureau (en mailbox) opruimen, helpt je om af te schakelen. Probeer het en merk dat je vanzelf meer ontspannen thuiskomt en dus meer energie over hebt om nog andere dingen te doen.

4. Efficiënter werken

Door je werkomgeving op te ruimen help je jezelf om sneller en efficiënter te werken. Omdat je dingen sneller terugvindt bijvoorbeeld, maar nog meer omdat je nu de ruimte hebt om zaken handiger in te richten.

Tip: zet de dingen die je meerdere keren per dag gebruikt, onder handbereik. Spullen die je minder vaak nodig hebt, kun je verder weg zetten.

5. Hogere productiviteit

Als je je werkplek opruimt verhoog je meteen je eigen productiviteit. Een opgeruimd bureau zorgt immers voor heel wat minder afleiding, zodat jij je beter kunt concentreren.

Daarnaast is de kans dat je aandacht afdwaalt naar minder belangrijke zaken gewoon een stuk kleiner. Zo voorkom je dat je midden in een klus opeens je mail gaat beantwoorden of aan iets totaal anders begint.

Meer weten over multitasking en waarom je dat niet moet doen? Lees deze blog.

6. Meer creativiteit

Dit lijkt voor veel mensen een tegenstrijdigheid, maar is het zeker niet: een ordelijke omgeving kan voor een toename van creativiteit zorgen. Je brein heeft er gewoon meer ruimte voor omdat het niet wordt afgeleid door allerlei andere dingen!

Toegegeven, de kans op allerlei willekeurige associaties is een stuk kleiner. Maar dat kun je op een andere manier oplossen. Bijvoorbeeld door ideeën etc. bij te houden in een notitieboek of -programma (zoals OneNote) en daar regelmatig door heen te bladeren. Dat alles natuurlijk op een ordelijke manier 😉

7. Makkelijker opruimen

En als klap op de vuurpijl: regelmatig je werkplek opruimen helpt je om gemakkelijker… op te ruimen! 

Als je eenmaal opgeruimd hebt, dan valt het namelijk veel meer op als er ergens iets rondslingert en ben je sneller geneigd om het op te bergen. Stoort het je dat je de boel niet bijhoudt? Zorg dan dus voor een omgeving waarin dat opvalt en begin gewoon met opruimen.

Ga ook aan de slag

Je kunt van al deze voordelen profiteren op je werkplek, aan je bureau, in je mailbox en ook gewoon thuis, in de woonkamer en slaapkamer. Begin gewoon op één plek op te ruimen en hou die ook een tijdje opgeruimd. Lukt dat eenmaal, breidt het dan uit naar de volgende plek. Dat kan een ruimte zijn, maar ook een lade of specifiek kastje.

2 gedachten over “7 redenen om je werkplek op te ruimen”

 1. Hoi Patricia,
  Een blogpost naar mijn hart. Ben blij dat je het eens allemaal opgeruimd op een rijtje zet.
  En wat me helemaal goed doet, is punt 6. Ik heb ook altijd geroepen dat ‘opgeruimd staat netjes’ je creativiteit helemaal niet in de weg hoeft te staan. Je verwoordt mooi hoe dat dan precies zit.
  Vrije groet,
  Stan

 2. Hoi Stan,

  Het is ook echt waar, ondanks protesten van (misschien ietwat lui uitgevallen) creatievelingen: opgeruimd maakt ook creatief. Ook routinematige taken maken creatiever, om dezelfde reden: er is meer tijd over voor de leuke dingen.

  Sorry voor de late reactie hier. Ik was de afgelopen dagen volop bezig met het regelen van een nieuwe look voor dit blog. En tegenwoordig zelfs met allemaal share buttons… het wordt nog eens wat hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.