Home > Meer balans > Veerkracht vergroten > Eerste hulp bij pauzeren: anti RSI software

Eerste hulp bij pauzeren: anti RSI software

Soms kun je wel wat hulp gebruiken om je aan je pauzes te houden. Dan is het niet makkelijk om bij de les te blijven of je juist los te weken van het beeldscherm. Gelukkig zijn er tal van apps, programma’s en website die je daarbij kunnen helpen. In deze post een selectie van anti RSI-software die mij het meeste heeft geholpen om op de juiste momenten lui en daardoor juist ook productief te zijn!

En ik had/heb ze hard nodig, want zonder deze tools heb ik de neiging om zonder onderbrekingen door te blijven werken, met alle gevolgen van dien voor mijn armen, polsen en nek. Een programma dat toetsenbord en muis blokkeert is voor een harde werker als mij dus ook geen overbodige luxe.

Workpace

Mijn eerste kennismaking met anti RSI software vond plaats bij Maastricht University. Als RSI-patiënt en als arbo-coördinator maakte ik uitgebreid kennis met Workpace dat voor alle medewerkers bij de UM beschikbaar was.

Het programma is niet gratis, maar wel enorm uitgebreid. En volgens mij nog steeds een van de meest gebruikte.
https://www.wellnomics.nl/probeer-workpace-gratis/

WorkRave

Toen ik in augustus 2009 mijn veilige baan bij UM verliet, was het een absolute prioriteit om een gratis pauzeprogramma te vinden.

Dat had ik snel gevonden in de vorm van WorkRave. Met veel mogelijkheden om pauzetijden in te stellen en aan te geven of je wel of niet je pauzes wilt uitstellen of zelfs overslaan. Te downloaden op http://www.workrave.org (wordt niet meer onderhouden).

Time Out Free

En toen stapte ik over op een Mac. Tja. Gelukkig zijn ook voor dit platform verschillende anti RSI-programma’s beschikbaar. Ik koos uiteindelijk voor Time Out Free, dat veel opties heeft. Ook hier kun je frequentie en duur van je pauzes instellen en of je wel of niet kunt uitstellen dan wel negeren.

TimeOut Free gratis anti RSI software voor de Mac
Time Out Free is een prima en gratis pauzeprogramma voor de Mac.

Een tijdje geleden schafte ik de betaalde versie aan, die me in de werkbalk laat zien hoe lang het nog duurt voordat ik toe ben aan de volgende pauze. Dat helpt me om gefocust te blijven én, gek genoeg, om mijn pauzes ook echt te honoreren. Wat mij betreft een aanrader omdat het me net iets meer informatie en dus een stok achter de deur geeft.

Tip: zet een geluidje aan bij het einde van de pauze. Zo weet je ook wanneer je weer aan de slag moet (vooral handig als je een thuiskantoor hebt).

Beschikbaar via de App-store.

Stretchly

Omdat 2009 alweer een tijdje geleden is, dook ik het wereldwijde web in om nieuwe apps voor Windows op te zoeken. Een van de anti RSI-apps die ik tegenkwam is Stretchly, die op de Mac in ieder geval prima voldoet.

Deze app heeft ietwat minder opties dan WorkRave of Time Out, en is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Te downloaden via https://hovancik.net/stretchly.

Kanban Flow

printscreen Kanban Flow (eigenlijk geen anti RSI software)

Kanban Flow werd me geadviseerd door een van mijn klanten (soms werkt het ook andersom, ja) en ik moet zeggen, ik snap wel waarom hij er graag mee werkt.

Kanban Flow is eigenlijk geen anti RSI software maar een tool om je taken mee te plannen. Zo kun je verschillende borden maken waarop je de bijbehorende klussen overzichtelijk kunt presenteren in verschillende kolommen, van To-do, Do today, In Progress tot Done. Je kunt de kolommen zelf instellen en zo laten aansluiten bij jouw eigen logica.

Wat ik fijn vind aan Kanban Flow is de mogelijkheid om de klussen te timen en na een gespecificeerde tijd een alarm te laten klinken en daarna een pauze. Kanban Flow heeft eigenlijk de pomodoro-techniek geadopteerd (iedere 25 minuten een korte break) maar geeft je gelukkig de gelegenheid om die periodes en ook de pauzetijd aan te passen.

De betaalde versie geeft je allerlei extra’s, waarvan mij de agendaweergave het meest interessant lijkt. Maar ook de gratis versie biedt al heel wat moois.

http://www.kanbanflow.com

30/30 app

Hoewel deze app niet meer wordt bijgewerkt, gebruikte ik hem tot voor kort nog steeds. Het idee achter 30/30 is dat je 30 minuten geconcentreerd werkt en daarna 30 minuten iets anders gaat doen en je brein rust gunt. Pauze dus.

Ook als je niet telkens een pauze van 30 minuten wilt inlassen, is dit een prima app. Per activiteit kun je namelijk de duur aanpassen. De app helpt je ook om je werk goed te plannen en te focussen op je prioriteiten. Allemaal dingen die je helpen om slimmer en effectiever te werken.

Maak een lijst aan, zet je taken erin, pas de duur aan en druk op start. 30/30 waarschuwt je als de tijd verstreken is. Ideaal als je ook aan het einde van je pauze een melding wilt krijgen.

Alleen voor iPhone – http://3030.binaryhammer.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.