Home > Meer balans > Veerkracht vergroten > Hoe word je succesvol? 3 tips

Hoe word je succesvol? 3 tips

vrouw met bokshandschoenen vraagt zich af 'Hoe word je succesvol?'

Geef het maar toe, je droomt er al van sinds je klein bent. De status van ster, door iedereen bewonderd omdat je zo ontzettend goed in je vak bent. Als acteur, zakenvrouw of -man, kunstenaar of wetenschapper. Maar goed in je vak zijn, is het niet hetzelfde als succes hebben. Dus eigenlijk is de enige juiste vraag: hoe word je succesvol? In deze blog een paar tips.

Uitgeput: concentratie weg 

Af en toe gebeurt het me. Dan staar ik maar naar mijn scherm en lukt het niet meer om me te concentreren. Zelfs beslissen waar ik mee zal beginnen, lijkt op zo’n moment te veel gevraagd van mijn brein. En die eindeloze takenlijst, ik word al moe als ik er naar kijk.

Dus ga ik maar wat zit te rotzooien op Facebook (onder het mom dat ik aan mijn marketing werk) terwijl de echte belangrijke dingen blijven liggen. En zo wordt mijn takenlijst alsmaar langer en de frustratie alleen maar groter.

Op zo’n moment is het duidelijk: ik heb te veel en te hard gewerkt en ben van mijn goede routines afgeweken. Het is de valkuil van iedere ondernemer, denk ik, en zeker van zzp-ers. Want er is zo veel om te doen en je doet het allemaal in je eentje. Je herkent dat misschien wel. Toch is dat niet de manier om succesvol te worden.

De basis: haast je langzaam

Als je concentratie zo’n deuk krijgt dan zit er eigenlijk maar 1 ding op: even rustig aan, echt rustig aan. Ik weet het, dat is contra-intuïtief: minder doen terwijl  je het hartstikke druk hebt.

Als je een beetje lijkt om mijn klanten (en op mij) dan word je ontzettend onrustig van alles nog moet en waar het maar niet van komt. Dus je bent waarschijnlijk geneigd om er juist extra tijd in te steken, hup de schouders eronder! Want je bent gemotiveerd, hebt passie voor je vak en wil graag kwaliteit bieden. En je hebt vast ook nog tig plannen voor je bedrijf.

Ach, er zijn zoveel redenen te bedenken waarom het niet erg is om een weekendje of avondje door te pezen. En ik geef je gelijk: één weekendje doorwerken is ook helemaal niet erg. En twee ook niet. Maar als je dit te vaak doet, dan wordt het een probleem.

Kwestie van lange adem

Want veel zzp-ers vergeten namelijk dat ondernemen geen sprint is. Dat snelle succes is maar voor weinigen weggelegd en zelfs hen is het niet zo maar in 123 aan komen waaien. Dat geldt niet alleen voor ondernemen trouwens. Iedere professional wil toch het beste uit zichzelf halen en optimaal presteren, voor je klanten, je collega’s, je baas. Maar zeker ook voor je eigen voldoening en plezier.

In ieder geval, succesvol worden lijkt dus meer op een marathon (tenzij je een eendagsvlieg wilt zijn). En zoals alle duurlopers je kunnen vertellen, moet je bij een marathon niet alleen goed zijn in rennen maar vooral ook je krachten kunnen verdelen. Zodat je die eindstreep ook echt haalt. En dat lukt niet als je op hoog tempo blijft rennen.

Oftewel: alsmaar door blijven werken, hoe logisch dat ook lijkt, is alleen maar contraproductief. Tal van onderzoeken tonen aan dat het veel slimmer is om te zorgen dat je uitgerust bent. Iedere dag weer. Want je moet in topconditie zijn om zo’n lange race vol te houden.

Balans is het toverwoord

Wat jouw situatie ook is, het antwoord op de vraag ‘Hoe word je succesvol?’ is dus “Zorg voor een goede balans”. Tussen inspanning en ontspanning, tussen voor anderen zorgen en voor jezelf. En natuurlijk ook een goede balans tussen de hoeveelheid tijd die je in werk steekt en overhoudt voor thuis.

Nu hoef je niet meteen parttime te gaan werken. Maar ik adviseer je wel om een paar simpele routines in je leven in te bouwen, zodat je jouw batterij weer iedere dag volledig op kunt laden.

1. Pauzeer gedurende de dag

Van korte pauzes tussendoor kikker je ontzettend op, je concentratie neemt meteen toe.

Doe je dat niet dan ga het natuurlijk van kwaad tot erger. Minder energie en dus een beduidend slechtere focus zorgen ervoor dat je langer over je werk doet. En zo doe je alleen maar langer over al die klussen en zul je dus nog langer werken (en minder uitrusten).

Bovendien maak je met zo’n warrig hoofd ook nogal eens slechte of zelfs foute beslissingen. Wil je succesvoller ondernemen (of gewoon carrière maken) zorg dan dat je altijd scherp bent. Harvard neurowetenschapper Srini Pillay schrijft er uitgebreid over in zijn boek ‘minder focus – Meer effect’. In tegenstelling tot wat de titel lijkt te suggereren, gaat het in dit boek eigenlijk juist erom hoe je meer focus krijgt. En dat doe je, zo onderschrijf ook hij, door vaak kleine pauzes te nemen.

2. Beperk je werk

Dat altijd scherp zijn lukt trouwens ook niet als je continu doorwerkt. Maak rustig lange dagen en werk als het moet of als je het leuk vindt ook gerust in het weekend (ik doe dat regelmatig) maar zorg dat je ook écht vrij hebt als je niet aan het werk bent.

Spreek met jezelf (en je omgeving) af wanneer je wel werkt en wanneer niet. Dus ’s avonds niet tussendoor nog even je zakelijke Facebook-pagina checken, bijvoorbeeld. Lastig hoor (ik weet er alles van!) maar het is echt nodig.

Always on

Want dat komt er ook nog eens bij: zelfs als jij je los weet te rukken van alle leuke (en minder leuke) klussen in je bedrijf dan blijft je hoofd vaak nog uren aan het werk. Maar liefst 59% van de ondernemers geeft aan moeite te hebben met afschakelen (*). En daar zit je dan: heb je vrij genomen om quality time door te brengen met je gezin of iets leuks te doen met je vrienden, ben je er nog niet echt met je hoofd bij! En de batterij opladen, doe je zo ook niet.

Nogmaals: dat wil niet zeggen dat je alleen maar tijdens ‘kantooruren’ mag werken. Helemaal niet! Een van de voordelen van eigen baas zijn en Het Nieuwe Werken is dat je je eigen werktijden mag kiezen. Dus ’s avonds of in het weekend nog even aan de slag, zodat je overdag tijd hebt voor de kids? Prima toch! Zo lang je dus maar écht vrij hebt als je vrij bent.

3. Plan je vrije tijd

Efficiënter werken werkt alleen als het effect heeft

Maak een planning waarin je niet alleen je zakelijke klussen en afspraken zet, maar ook je eigen gezondheid en ontspanning tot prioriteit maakt.

Het klinkt misschien geforceerd maar het is echt nodig. Want regelmatig pauze nemen, minder lange dagen werken en als je níet werkt ook zorgen dat je de batterij écht oplaadt: dat zijn de dingen die je helpen sneller en effectiever te werken. Die je helpen om gewoon beter werk te leveren en zo word je dus ook succesvol.

Geloof me, je klanten zullen je uiteindelijk dankbaar zijn als je eens nee zegt omdat je eens vrij neemt.

Probeer het uit

Doe dit maar eens een tijdje en je zult merken dat je in de tijd dat je wel werkt (en dat is dus beduidend minder, hoop ik, dan voorheen) veel productiever zult zijn. Je krijgt gewoon meer gedaan en dat is heerlijk. Aan het eind van de dag eindelijk wel die takenlijst afgewerkt. Jippie!

En als extra bonus zul je gewoon ook meer genieten van je vrije tijd. Wat overigens weer versterkend werkt, want zo krijg je weer extra energie.

(*) resultaten van het online onderzoek dat Goed Georganiseerd heeft gehouden in 2015 en 2017

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.