Home > Meer balans > Minder stress > 3 Tips om grip op jezelf te houden

3 Tips om grip op jezelf te houden

Het plan was om alleen de moestuinbakken klaar te maken voor een nieuw zaaiseizoen. Dus toen de eerste zonnestralen precies dat plekje in mijn tuin beschenen, liet ik mijn marketingfunnel voor wat het was en trok ik mijn tuinhandschoenen aan. Heerlijk even in de buitenlucht, voor het eerst weer met mijn handen in de aarde wroeten. En het zou natuurlijk de perfecte pauze zijn: even in de tuin werken.

Die korte pauze liep een beetje uit: ik stopte toen mijn maag van zich liet horen en ook mijn mijn rug te protesteren. Het was een kleine 2 uur later.

Geen timer gezet

Dat was natuurlijk niet de bedoeling geweest! Die kleine pauze was uitgelopen tot een megaklus, ik had de halve tuin gesnoeid. Glimlachend schudde ik mijn hoofd en dacht ik aan mijn idee om alles in kleine blokjes te hakken. Het had hartstikke goed gewerkt, de afgelopen tijd. Even pauze nemen en 10 minuten de was vouwen, aanrecht opruimen of stofzuigen. En dan, als de timer afgaat, hup weer terug aan het werk.

Maar ja, die timer had ik deze keer niet gezet en dat was te merken. “Nu wordt het toch tijd om ook dit los te laten”, bedacht ik me terwijl ik het snoeisel in de gft-container mikte. “Morgen is er nog een dag, dus het hoeft niet nu.” En toen viel mijn oog op de roos, die ook nog onder handen genomen moest worden…

Nog éven dit…

Op het moment dat ik de snoeischaar oppakte, besefte ik wat ik aan het doen was. Wat ik eigenlijk al een uur aan het doen was: bedenken dat ik eigenlijk moet stoppen en dan toch doorgaan. “Nog even dit”, is dan de gedachte die er door me heen gaat en ervoor zorgt dat ik niet kan loslaten. Of dat ‘het’ mij niet loslaat.

Het gebeurt me ook soms tijdens het poetsen (niet erg vaak, hoor) en bij het tuinieren dus. Maar het meeste natuurlijk tijdens het werken. Omdat ik net een goed idee heb en bang ben dat kwijt te raken of iets voor een klant wil klaarzetten want die wil ik verder helpen. Ach, er zijn zat redenen waarom ik gewoon nog ‘even’ iets af wil maken. 

Mijn klanten zijn altijd blij als ik ze vertel dat ook ik tegen dit probleem aan loop. Zij hebben het natuurlijk ook, vaak met vervelende gevolgen, zoals nek- en schouderklachten, te weinig slaap en daardoor te weinig energie de dag erna. En natuurlijk werkt het gewoon contraproductief als je te lang achter elkaar doorwerkt. Gelukkig kan het beter.

Zo hou je jezelf tegen:

Als jij er ook last van hebt dat je jezelf voorbij rent terwijl je beter rustig aan kunt doen, probeer dan eens deze tips uit.

1. Versterk je motivatie

Neem 5 minuten om op te schrijven waarom jij rustiger aan wilt doen. Wat levert het je op als je wel regelmatig pauze neemt, op tijd stopt met werken, met die huishoudelijke klus of activiteit? Maak jezelf ook bewust van de prijs die jij betaalt – of anderen – als je dat niet doet. Want je succes moet je afmeten aan de offers die je ervoor gebracht hebt.

2. Gebruik een timer

In bovenstaand verhaal is het duidelijk wat er mis ging: ik had geen timer gezet. Ik geef toe: het lijkt nogal schools om jezelf met een timer of kookwekker tot de orde te moeten roepen. Een beetje kinderachtig of zelfs overdreven. Maar ik heb gemerkt dat dit een van de weinige manieren is om mijn enthousiasme te beteugelen en me uit zo’n klus te halen.

Dus mijn advies: zet die timer gewoon. Het werkt.

Als ik aan de computerwerk gebruik ik overigens een pauzeprogramma, anderen werken met een pomodoro-timer. Maar ook de timer op je smartphone helpt prima. Hier vind je een lijstje met timers.

3. Besef dat niet allemaal meteen af hoeft

Veel van mijn klanten vinden van zichzelf dat ze meer moeten doen. Dat ze al te veel uitstellen. Dat het allemaal beter kan en moet. En dus vragen ze te veel van zichzelf. Het stomme is dat ze dan juist minder goed functioneren, zowel privé als zakelijk.

Dus vraag jezelf af welke rampen er gebeuren als je die klus niet vandaag afmaakt maar morgen? Gaat er dan iemand dood, ga jij dan failliet of je klant anders? Loopt je huishouden dan ernstig gevaar?

Het antwoord is (bijna) altijd ‘Nee’. Er gebeuren geen rampen als je de klus niet NU afmaakt, ietsje later is goed genoeg. Sterker nog: de kwaliteit van je werk wordt een stuk hoger als je tussendoor wel voldoende pauzeert. Doe je klant dus een plezier (als je het niet voor jezelf wilt doen) en dwing jezelf af en toe los te laten. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat je dan ook nog sneller klaar bent ook. Als dat geen win-win is!

Schrijf je in voor het Emagazine

Extra tips, trucs en kortingen ontvangen? Meld je dan nu aan!

[yikes-mailchimp form=”1″]

1 gedachte over “3 Tips om grip op jezelf te houden”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.