Home > Rust in je hoofd > Slimmer Werken > Een oefening in geduld

Een oefening in geduld

Snel, sneller, snelst. Tegenwoordig komt de informatie met giga-snelheden op ons bordje terecht. Dat vinden we fijn, want dan kunnen we sneller en efficiënter werken. En inmiddels zijn we er ook helemaal aan gewend dat alles meteen beschikbaar is.

Maar oh wee als er even een kleine kink in de kabel komt en we moeten wachten. Voor we het weten, hebben we onze aandacht verlegd naar iets anders.

Wat is er toch gebeurd met ons geduld?

Die goede oude tijd

Kun jij het je nog herinneren: dat je vroeger moest inbellen om je mail in te lezen en dat dat tergend langzaam ging? Met het snerpende geluidje van het modem op de achtergrond dat aangaf dat je online was. Ik weet nog heel goed dat ik een keer 15 minuten moest wachten totdat een grote mail was ingelezen. Tegenwoordig is dat ondenkbaar, mails en andere informatie wordt bijna in realtime op ons scherm weergegeven.

Ik zeg bijna realtime. Want helaas gaat het laden van een pagina niet altijd zo soepeltjes. Dan is de verbinding even wat minder, reageert de server niet zo snel of heeft de computer kuren. Op die momenten moet ik me tegenhouden om niet meteen iets anders te gaan doen. Want toegegeven: op dat vlak ben ik niet bepaald een toonbeeld van geduld.

We zijn in de afgelopen decennia ontzettend verwend geraakt door de snelheid waarmee de informatie ons bereikt. En zodra er ook maar even vertraging is, haken we dus af. Het gebeurt terwijl we tv zitten te kijken, de internetpagina niet snel genoeg laadt of een programma even een paar seconden langer nodig heeft om op te starten. Zoef! Weg zijn we!

Switchen is verspilling

Ben jij ook zo? Switch jij ook zodra het een paar seconden langer duurt? Dan verspil je kostbare energie en aandacht. Want dan ben je eigenlijk heel vaak aan het multitasken. En dat is nou precies wat je niet wilt doen. Want multitasken gaat ten koste van je productiviteit en de kwaliteit van je werk. Lees deze blog maar eens, daar staat het beter uitgelegd.

Blijf bij de les

Wat je wel moet doen? Gewoon bij de les blijven, even adem halen en wachten. Die paar seconden die jij als tijdverlies ervaart, win je namelijk in no time terug mits je blijft doen wat je aan het doen was. Je focus blijft behouden, je aandacht blijft bij het onderwerp en dat merk je meteen zodra je weer verder kunt. En dat is sneller dan je denkt.

Zie het maar als een oefening in geduld. Een prima manier om mindful bezig te zijn en je hersenen te trainen om gefocust te blijven. En hoe vaker je dat doet, des te beter je dat af gaat. En dat zul je ook ervaren in al je andere werkzaamheden en activiteiten.

Winst

En last but zeker nog least: aan het eind van de dag zul je merken dat je een stuk relaxter bent. Dat je de zaken hebt afgehandeld en niet een stapel half afgemaakte klusjes weer door moet schuiven naar de volgende dag. Als dat geen winst is!

Gerelateerde artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.