Home > Meer tijd > Timemanagement tips > Plannen kun je leren

Plannen kun je leren

Het was een week voor kerst en de hele familie had zich verzameld voor de verjaardag van mijn (toen nog) kleine nichtje. Aan het eind van de avond, terwijl het feest ten einde liep en ik met mijn broer nog even napraatte, keek hij me opeens bezorgd aan: “We moeten het kerstmenu nog in elkaar steken”.

Beter leren plannen werkt ook met kerst

Met ruim 15 gasten aan tafel en een culinaire inslag (van mijn broer, niet van mij) is zo’n kerstdiner niet bepaald een sinecure. Toch lukte het ons om op het allerlaatste moment een heerlijk menu te bedenken en met Kerst de nodige complimenten te scoren.

Voorliggen op schema

Die last-minute voorbereiding ligt alweer lang achter ons. Tegenwoordig komen we gedurende het jaar met het kookteam (ook mijn zus en haar lief doen nu mee) een paar keer bij elkaar om gezellig samen gerechten uit te proberen en zo een lekker menu samen te stellen. Een paar jaar geleden lagen we zelfs voor op schema en konden we in november al proefkoken voor het jaar erop. Als dat niet ‘goed georganiseerd’ is! 🙂

Maar dat is dus niet altijd zo geweest, getuige het verhaal hierboven. En dat bewijst het maar weer eens: plannen kun je leren. Zelfs als je met 4 drukbezette mensen bent, kun je er uiteindelijk in slagen om tijd te maken voor iets waar je echt lol aan beleeft.

Geheime recept

Het geheime recept hierbij? Eigenlijk is het heel simpel. Geen geheime ingrediënten, zoals de professionele insteek van de organizer. Mijn drukke agenda was juist vaak de reden waarom we te laat aan de voorbereidingen begonnen.  Ook geen bijzondere methodes, hoewel de hulp van mijn zus met de datumprikker heel erg welkom was.

Stug volhouden

Nee, het recept voor succes was in dit geval gewoon stug volhouden. Niet opgeven, zelfs al lijkt het een verloren zaak. En zo kon het gebeuren dat we vijf jaar geleden in het najaar eindelijk, na jaren van voornemens, voor het eerst een paar extra kooksessies inplanden. Helaas vonden ze bijna allemaal plaats in november, wat mijn agenda niet aankon.

Het jaar daarop ging het al iets beter en en uiteindelijk in 2015 het absolute succes: in september hadden we het menu al bedacht én uitgeprobeerd.

Kleine stapjes

Je ziet het: succes is niet iets dat er opeens is. Meestal gebeurt het geleidelijk aan, in kleine stapjes. Je begint ergens, zet een stap, dan de volgende en voor je het weet ben je in beweging. Het hoeft ook niet meteen perfect. Als het begin er maar is. En dan vervolgens volhouden. Uiteindelijk kom je er wel.

Iedere week beter

Stap voor stap je planning verbeteren

Dat zie ik ook bij mijn cursisten van Ondernemen met Focus. Iedere week schuiven ze aan voor een Planningssessie en beetje bij beetje zie je dat ze de zaken beter onder controle hebben. Dat ze iedere week beter snappen waar het hem in zit. Wat echt belangrijk is, waar ze op moeten letten.

Dat gaat trouwens ook niet om ingewikkelde methodes of geheime ingrediënten. Maar meer om het inzicht dat je niet alles tegelijk kunt. Grappig: ook dat inzicht komt in kleine stapjes en leidt in eerste instantie maar tot kleine veranderingen. Maar ach, je weet wat ze zeggen: het zijn de kleine dingen die het hem doen.

Jouw geheime recept

Wat kun jij nu hiermee? Nou, bedenk eens waar jij meer tijd voor zou willen maken dit jaar. En bedenk dan eens een klein stapje dat je daarin zou kunnen zetten. Een extra tip: betrek er andere mensen bij. Dat maakt het leuker en de kans van slagen wordt een stuk groter!

Gemakkelijk succes

Overigens: maak je niet druk over dat kerstmenu van ons. Een van de redenen waarom we zo vroeg al klaar waren was omdat we voor de gemakkelijke weg hebben gekozen. We serveerden onze gasten een ‘best-of menu’ met de lekkerste gerechten van de afgelopen jaren. Want waarom zou je moeilijk doen als het ook lekker kan?

En zo iets kan natuurlijk ook werken in jouw bedrijf en je privéleven. Denk maar eens na over de beproefde successen en hoe je die zou kunnen hergebruiken in je leven en werk. Wie weet wat het jou oplevert?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.