Home > Meer balans > Veerkracht vergroten > Hoe je hoge werkdruk overleeft

Hoe je hoge werkdruk overleeft

Hoge werkdruk kan je nekken.

Ieder bedrijf heeft ze: die piekperiodes waarin opeens van alles nog moet. Vlak voor de vakanties komen ze vaak voor maar ook op andere momenten kan het opeens rennen geblazen zijn. En die hoge werkdruk komt meestal niet zo goed uit.

Druk juist als het niet uitkomt

Je kent het wel: in december barst de eindejaarsdrukte los. Privé zijn er tal van gezellige activiteiten, zakelijk moet er nog flink wat afgerond worden. Maar juist in die tijd van het jaar is voor veel mensen het energieniveau vaak wat lager.

Hetzelfde gebeurt vaak vlak voor de zomervakantie. Terwijl we genieten van de extra vrije dagen, merken we dat die extra vrije tijd de werkdruk verhoogt. Terwijl er juist voor de zomer nog flink wat dingen afgerond moeten worden. Dat komt wel heel erg slecht uit.

Werkdruk goed doseren

Zelf heb ik inmiddels geleerd om mijn tijd goed te doseren en het niet te bont te maken, ook privé niet. En dat advies geef ik dan ook graag tijdens de coachingsessies die ik toenemende mate mag doen.

Want het is ook wel tegenstrijdig: juist als je te weinig tijd hebt, erachter komen dat je nog zoveel moet of wilt doen. Voor veel mensen werkt dat beklemmend en zelfs verlammend. Van alle goede plannen om nog een sprintje te trekken komt dan niets terecht.

Hoge werkdruk, meer veerkracht nodig

Tegenwoordig hebben we steeds meer inzicht in welk effect hoge werkdruk heeft op ons functioneren. En wat blijkt: je kunt heel wat stress aan. O.a. in dit boek van Michael Portzky kun je er meer over lezen. Voorwaarde om de extra druk aan te kunnen, is wel dat je jezelf de tijd geeft om tussendoor voldoende te herstellen.

Hoge werkdruk hoeft geen probleem te zijn als je er dus slim mee omspringt. Vergelijk het met wat extra kilo’s tillen in de sportschool. Als je je spieren de kans geeft om goed te herstellen, zullen ze daar alleen maar sterker van worden. Zo is het ook met de werkdruk: als jij jezelf de kans geeft om bij te komen, kun je flink wat werkdruk aan.

Voorkomen dat de batterij leegloopt

Vergelijk het maar met onderweg de tijd nemen om je elektrische auto even snel op te laden. Dat gaat het gemakkelijkste als er nog flink wat in de batterij zit. Is de batterij helemaal leeg? Dan duurt het opladen aanzienlijk langer.

Laat je dus niet gek maken door de werkdrukte en weersta in zo’n piekperiode de waan van de dag. Je hebt er meer aan om het tempo terug te schroeven en te zorgen dat de batterij opgeladen blijft. Tussendoor een extra pauze, even een wandeling buiten of ’s avonds wat vroeger afschakelen: het is allemaal toegestaan.

Ondernemen met Focus

Het online trainingsprogramma voor ondernemers met passie. Verbeter je mentale prestaties en productiviteit door een betere balans werk/privé te creëren.

Verlaag de werkdruk door te ontspannen

Maak dus gerust lange dagen, zet even flink je schouders eronder. En zorg tussendoor dat je ook weer op adem kunt komen. En als je dat lastig vindt, vraag dan om hulp.

Zo blijf ik het mooi vinden om tijdens een planningssessie mijn klant weer te helpen om lucht te krijgen. Lucht in de planning, ruimte voor oude en nieuwe plannen, ruimte ook voor ontspanning. En daarmee meer veerkracht om de hoge werkdruk aan te kunnen.

Maar ook in je eentje kun je even een stapje terug doen. Juist als je het druk hebt, werkt soms gewoon het beste. Dan kun je stilstaan bij wat er is geweest, wat goed ging en wat beter kan. En dus ook alvast vooruit kijken en bedenken hoe je het de komende tijd beter wilt doen.

Schrijf je in voor het Emagazine

Extra tips, trucs en kortingen ontvangen? Meld je dan nu aan!

[yikes-mailchimp form=”1″]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.