Home > Rust in je hoofd > Slimmer Werken > Waarom ondernemers makkelijker afgeleid zijn

Waarom ondernemers makkelijker afgeleid zijn

Afleiding bij ondernemers beperken

Heerlijk vind ik het om ondernemer te zijn! Niet alleen omdat ik zo’n boeiend en dankbaar beroep heb als professional organizer. Natuurlijk ook omdat het ondernemerschap me de mogelijkheid geeft om precies die dingen te doen waar ik helemaal voor ga. Ik geniet van de vrijheid dus.

Zo wordt een uurtje bijkletsen met een bevriende onderneemster een gezellige middag met bubbels in plaats van koffie. En kan ik zo maar besluiten om te profiteren van een zonnige middag in plaats van binnen achter de computer aan een online training te werken.

Dat soort dingen doe jij vast ook. Als eigen baas kun je je zoiets permitteren. Maar ja, het heeft wel gevolgen voor je planning.

Omgaan met vrijheid

Dat is het lastige als ondernemer. Met al die vrijheid kan het soms behoorlijk lastig zijn om gefocust te blijven op je zakelijke doelen. Waar je in loondienst toch altijd kunt rekenen op de kaders die door anderen gesteld worden, zijn er in het ondernemerschap weinig grenzen die je bij de les houden. Dat moet je helemaal zelf doen.

Volop afleiding

En om het nog erger te maken, stikt het tegenwoordig van de afleidingen. E-mail die blijft binnendruppelen, social media die je moet bijhouden en vrienden die dingen met je willen delen via Whatsapp.

Als je thuis werkt, zijn het de kinderen die wel weten dat mama (of papa) eigenlijk aan het werk is maar toch even iets aan je willen vragen. Om nog maar te zwijgen van alle bruisende ideeën en invallen die continu in je eigen hoofd oplichten.

Het is dus niet zo gek dat veel ondernemers merken dat het nog niet zo makkelijk is om je eigen bedrijf te leiden. Want het komt erop neer dat je leiding moet geven aan de lastigste ‘werknemer’ die er bestaat: jijzelf! Een paar tips om het jezelf ietsje makkelijker te maken.

1. Beperk de afleiding

ondernemeridee

Als je echt meters moet maken dan is het gewoon nodig om ook ergens te zitten waar je rustig en ongestoord kunt werken. Denk er maar eens over na wat of wie jouw grootste stoorzender is.

Zet meldingen op je computer en smartphone uit, zoek desnoods een andere werkplek en zorg ervoor dat ook je telefoon uitstaat. De rest van de wereld kan best een paar uurtjes zonder jou. Tot slot: weersta de verleiding en laat Facebook, Twitter en Instagram uitstaan.

Oefeningen voor minder afleiding:

  • Maak een lijstje met personen of zaken die je het meeste van je werk houden.
  • Op welke plek werk jij het meest geconcentreerd? En waar word je het snelste afgeleid?
  • Op welke tijd van de dag heb jij de meeste focus? En wanneer dwaal je het makkelijkste af?

Bedenk aan de hand van deze antwoorden wat je zou kunnen verbeteren zodat je minder afleiding hebt.

2. Zorg voor focus

Zelfs in een storingsvrije omgeving kun je nog urenlang verdwalen. Zorg er dus voor dat je heel helder voor ogen hebt waar jij de komende uren aan gaat werken. Dat doe je bijvoorbeeld een takenlijst en een planning. Zo’n takenlijst hoeft niet uitgebreid te zijn, je hoeft er ook geen fancy apps voor te installeren (mag wel natuurlijk als jou dat helpt). De simpelste methode is te bepalen wat vandaag de 3 belangrijkste dingen zijn om te doen. Je TOP3 dus.

Begin vervolgens met het allerbelangrijkste – je nr. 1 – en werk zo je lijstje af. Als je daar in slaagt, dan ben je al een heel eind!

Natuurlijk maak je zo’n lijstje op basis van de doelen die je wilt realiseren. Hoe je dat het beste kunt doen, vertel ik je in een volgende blog.

Oefening voor meer Focus:

Geef antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat is de belangrijkste klus die je de komende weken moet klaren?
  2. Welke actie kun jij vandaag uitvoeren die je een stapje dichter bij je doel brengt?

De eerste vraag is er een die je jezelf eigenlijk wekelijks moet stellen terwijl je je weekplanning maakt. De antwoorden op de tweede vraag helpen je om iedere dag je TOP3 te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.