Home > Meer tijd > Timemanagement tips > Tijd heb je niet, tijd maak je

Tijd heb je niet, tijd maak je

Het was alweer zo’n 15 jaar geleden. En hoewel ik er al die tijd prima zonder heb gekund, begon het nu weer te kriebelen. Het metaal voelde koud en vreemd aan in mijn handen terwijl ik de trompet uit het koffer haalde en voorzichtig aan mijn mond zette. Een zacht bibbertoontje kwam er uit. Niet bepaald het resultaat waar ik op gehoopt had, maar het begin was er.

Nu was het een kwestie van doorzetten. Want uithoudingsvermogen krijg je niet zomaar, daar moet je voor oefenen. En het liefst nog iedere dag. Maar tja, hoe ging ik daar tijd voor vinden?

timemanagement heb je zelf in de hand

Tijd moet je maken

Een druk leven als zelfstandig ondernemer en nog niet eens genoeg tijd om regelmatig een nieuwsbrief te versturen, laat staan om al die andere plannen uit te voeren. En toch wilde ik plots weer een oude hobby oppakken? Waar ging ik daar de tijd voor vandaan halen?

Dat is simpel: die maakte ik. Want, zoals ik altijd tegen mijn klanten zeg: “Tijd heb je niet, tijd maak je”. Mijn favoriete antwoord, vooral als iemand me vertelt dat hij ‘geen tijd heeft gehad’. Ik blijf dat sowieso een raar fenomeen vinden, dat we altijd maar te weinig tijd lijken te hebben. Terwijl iedere dag gewoon 24 uur heeft.

Wat zou jij doen met een uur extra?

Nou ja, behalve dan die ene zondag in het jaar als de wintertijd in gaat. Die heeft een uur extra. En wat doen de meeste mensen met dat extra uur? Juist ja: slapen! Op zich een hele goede tijdsinvestering hoor, want je wil niet weten wat slaapgebrek voor nare effecten heeft op hersencapaciteit, geheugen en weerstand. Van een uurtje extra slaap moet je dus niet vies zijn.

Maar ik vraag me wel af wat jij zou doen als je bijvoorbeeld wekelijks een uur extra zou hebben. Of misschien wel iedere dag. Waar zou jij dan tijd voor maken? Zou je dan ook langer in bed blijven liggen? Gaan sporten? Iets aan acquisitie doen voor je bedrijf? Of ook weer een oude hobby oppakken?

Want als iedereen roept dat hij te weinig tijd heeft, dan moeten er toch legio plannen zijn voor al die uren die we tekort komen.

Niet weten wat je ermee moet

Toch is dat volgens mij niet helemaal hoe het er in het echt aan toe gaat. Mensen klagen wel, maar als puntje bij paaltje komt besteden ze hun tijd helemaal niet aan alle dingen die ze zouden willen doen.

Als jij nou merkt dat jij dat ook wel eens hebt (ik heb dat in ieder geval wel, hoor) dan zou je eens moeten nadenken of je daar wel zo gelukkig mee bent. Want volgens mij hebben we helemaal geen tijd te kort. Volgens mij weten we vaak niet wat we met onze tijd aan moeten.

Plannen is goed, echt doen is beter

Om die reden adviseer ik klanten natuurlijk ook om te plannen, een dagelijkse Top3 te maken en zeker ook een takenlijst bij te houden. Dat helpt je om te focussen en te voorkomen dat je tijd ongemerkt als zand door je vingers glipt.

Maar echt slimmer werken doe je vooral door al die dingen ook echt te doen. Zoals acquisitie, administratie en de belastingaangifte. En slapen, sporten en goed eten, als dat is wat je zou willen doen. Daar heb je dus geen tijd voor, die tijd moet je echt ‘maken’. Dat wil zeggen: je moet beslissen dat dit is waar je nu tijd aan wilt besteden.

Zoals ik ook weer eindelijk tijd maakte om trompet te spelen i.p.v. op de bank te hangen voor de tv. Eigenlijk was het helemaal niet zo lastig, toen ik eenmaal besloten had dat ik weer wilde spelen. Ik maakte in mijn hoofd een plannetje waarin ik besloot om na het eten gewoon die trompet te pakken i.p.v. de afstandsbediening. En dat werkte.

Waar maak jij vanavond tijd voor?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.