Home > Meer balans > Minder stress > Een les in loslaten

Een les in loslaten

Ik zat vol met plannen en had het allemaal goed uitgedacht: mooie campagne met blogs en een advertentiecampagne. Eindelijk weer eens flink aan de weg timmeren met mijn onderneming. Maar dat plan moest ik al snel weer loslaten, want het liep anders dan gepland.

Zoals het een goede timemanagementcoach betaamt, had ik in de dagen na carnaval tijd vrij gehouden in mijn planning om al dat moois op mijn gemak voor te bereiden. Maar dat liep allemaal anders dan gedacht!

Streep door de rekening

loslaten1

Op aswoensdag begon het, nadat ik mijn carnavalskostuum had opgeruimd en de laatste confetti het huis uit had geveegd. Wat ik eerst nog beschouwde als spierpijn van drie dagen feest vieren bleek een fikse griep te zijn. Met een pijnlijk lijf en koortsig hoofd kroop ik in bed in plaats van achter mijn laptop en daar bleef ik gedurende een dag of vijf. De weken erna werkte ik halve dagen en als ik weer thuis was van een afspraak, liet ik me uitgeput op de bank vallen.

Pas een kleine week voor de deadline was ik weer echt hersteld. Te weinig tijd dus om nog echt campagne te kunnen voeren voor de Loslaatdag: pas op vrijdag was ik zover om een advertentie op Facebook aan te maken en de eerste tweets te versturen.

Vechtreactie i.p.v. loslaten

Ook jij hebt vast wel eens zo’n situatie meegemaakt. Een goed idee of een mooie opdracht, goed voorbereid met een goede planning erbij op weg naar een strakke deadline. En dan op het moment suprème loopt het mis door onvoorziene omstandigheden.

Je eerste reactie is dan waarschijnlijk, naast frustratie, dat je het op een hollen zet om je deadline alsnog te halen.

Het is ook niet gek, want zo zijn we biologisch geprogrammeerd: er gebeurt iets en we reageren met een vecht-reactie. Het is natuurlijk ook helemaal niet slecht om in geval van tegenslag je beste beentje voort te zetten. Als ondernemer moet je ook doorzettingsvermogen hebben en het niet meteen opgeven als het even tegenzit.

Waan van de dag

575274_s

Maar bij deze vechtreactie schuilt er wel een flinke adder onder het gras. Want hoewel je je zo stevig verzet tegen de tegenvaller geef je je tegelijkertijd over aan de waan van de dag. Van de regen in de drup, noemen ze dat.

De vechtreactie verloopt razend snel en dat was in de oertijd ook maar goed ook. Want die reactietijd kon het verschil maken tussen leven en dood als je op de hielen gezeten werd door een sabeltandtijger. Maar in onze moderne tijd zul je echt niet het loodje laten als je even de tijd neemt om na te denken. Sterker nog: het zou je heel veel opleveren als je dat vooral wel deed. Bijvoorbeeld bij het oversteken van een drukke straat!

Ook op de snelweg van het ondernemersleven is het een absoluut voordeel als je in staat bent om je neiging tot vechten te onderdrukken en even pas op de plaats te maken. Het geeft je de mogelijkheid om je situatie te overzien en eens goed na te denken of je oorspronkelijke plan nog wel de beste aanpak is. Of zou het wellicht anders en zelfs slimmer kunnen? En dat is precies waar loslaten over gaat.

Loslaten geeft ruimte

Ik had natuurlijk kunnen besluiten om te vechten en veel over te werken om toch maar te redden wat er nog te redden viel. Want ook al hoestte ik nog wel wat, ik was wel weer fit genoeg om er echt tegen aan te gaan. Maar gelukkig lukte het me om die neiging te onderdrukken en mijn verwachtingen, plannen en dromen even los te laten.

In plaats daarvan koos ik ervoor om het gewoon rustig aan te doen. Eindelijk weer te gaan sporten, een paar uurtjes in de zon te zitten lezen en wel even een uurtje bij mijn moeder langs te gaan. En ondertussen gestaag door te werken en te doen wat mogelijk was. Dat hielp me om snel weer echt helemaal fit te zijn.

En die campagne? In eerste instantie besloot ik om het maar gewoon te accepteren dat ik weer een goed marketingmoment had gemist. Jammer maar helaas en volgende keer beter.

Maar gaandeweg in die week besefte ik dat het ook anders zou kunnen. Doordat ik me niet liet meevoeren door de hectiek – die ik overigens makkelijk had kunnen ervaren – lukte het me om met een beter plan te komen.

Anders bekijken, anders doen

Loslaten betekent namelijk ook dat je je vaststaande ideeën eens even van een afstandje bekijkt. En je afvraagt: “Moet het nou wel per se op die manier? Of kan het ook anders?” En dan is ook ruimte voor nieuwe inzichten en ideeën die op het eerste gezicht helemaal niet zo voor de hand lijken te liggen. Maar uiteindelijk prima kunnen werken.

In mijn geval besloot ik de campagne gewoon op te schuiven. Want in plaats van een campagne vóór de Loslaatdag kun je ook gerust een campagne achteraf voeren. Toch? Dus dat is precies wat ik gedaan heb. Met alle elementen die ik had bedacht, inclusief gratis training, aanbieding en advertenties. Alleen met een andere timing en ietwat andere teksten.

Loslaten geeft ruimte om het anders te doen.

Misschien zelfs wel beter.

Zoals dat voor mijn campagne geldt, is dat ook voor 99% van alle andere plannen: er is altijd een mogelijkheid om het anders te doen. Dus als er een kink in de kabel komt en het niet volgens jouw plan verloopt, begin dan niet te rennen. Maar sta even stil en laat je oude ideeën varen. En in de ruimte die je dan krijgt, zul je vanzelf ook een oplossing vinden voor jouw probleem. Een nieuw plan dat misschien nog wel beter is dan het oude.

Laat de waan los

Denk maar eens aan alle plannen die je nog hebt en toch niet uitvoert aan bod. Ze staan op je takenlijst en het komt er maar niet van. Toch hou je eraan vast omdat je nu eenmaal vindt dat je al die dingen moet doen. Dan helpt het als je alleen al het idee ‘dit moet’ los durft te laten. Het geeft ruimte. Voor nieuwe plannen waar je meer mee kunt of voor oude ideeën die nu beter zouden werken.

In alle gevallen vergt het even stil staan. En het loont! Dus als de neiging om mee te gaan met de waan van de dag je weer overrompelt, neem dan even een seconde om adem te halen. En laat de waan dan gewoon los zodat je ruimte krijgt voor iets beters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.