Nederland kent ontelbaar veel verschillende banen en werkplekken, elk met hun eigen uitdagingen. Soms is het leuk om eens na te denken hoe andere mensen dat allemaal aanpakken. Zoals koning Willem-Alexander. Zou hij ook tijd te kort komen?
Hoe zou dat voor hem zijn, hoe zou hij dat nou aanpakken? En kunnen wij daar iets van leren? Wat doet de koning om ervoor te zorgen dat hij niet hoeft te mompelen: ‘Tja, ik wilde dat eigenlijk wel doen, maar het is er niet van gekomen”?
Volop afleiding
Ik stel me zo voor dat er gigantisch veel verzoeken bij hem binnenkomen. Om te overleggen, te vergaderen, op bezoek te komen en natuurlijk ook om lintjes te knippen. Volop afleiding, dus. “Majesteit, kunt even dit of dat doen?” Zou Willem-Alexander ook maar íets gedaan krijgen als hij zich zou laten leiden door al die ad hoc verzoeken? Ik betwijfel het ten zeerste.
Hulp
Om te beginnen heeft Willem-Alexander natuurlijk hulp. Van alle mensen in de hofhouding hebben er vast wel een paar de taak om al die verzoeken te schiften, de belangrijke zaken eruit te pikken en die aan hem voor te leggen. Iedere manager met een goede secretaresse of assistent weet hoe fijn dat kan zijn en hoeveel tijd dat scheelt.
Ook jij kunt er voor zorgen dat niet alle post op je bureau belandt. Bijvoorbeeld door regels in te stellen in je mailbox en minder belangrijke mails te verplaatsen naar een andere map. En door de digitale Ja/Nee-sticker in te voeren: als je geen tijd hebt om het te lezen, meld je dan af voor die nieuwsbrief.
Weet wat je wilt
Maar het allerbelangrijkste is dat Zijne Majesteit waarschijnlijk heel goed in de gaten houdt welke zaken zijn aandacht verdienen en welke niet. Zijn hofhouding is daarvan natuurlijk op de hoogte, anders zouden ze hem niet zo goed kunnen helpen. En hier komt meteen de belangrijkste tip voor jou om de hoek kijken: zorg dat jij ook heel goed op de hoogte bent van je eigen wensen. Zorg dat ook jij weet waar je echt aandacht aan wilt besteden.
Afleiding? Verleiding!
Het klinkt ontzettend raar om het op deze manier te formuleren. Natuurlijk ben je op de hoogte van je eigen wensen! Je weet heus wel waar jij aandacht aan wilt besteden en waar niet. Toch?
Niet dus! Onderzoek toont aan dat het niet helemaal waar is. Zoveel van onze keuzes en acties worden bepaald door ons onderbewuste. Voor we het weten, is het al gebeurd. Dat het voor ons lijkt dat het een bewuste keuze is geweest, is meer een rationalisatie achteraf. Je onderbewuste is vele malen sneller dan je bewuste brein. Vraag het maar aan de experts.
En als het gaat om afleiding als e-mail en social media, dan is dat nog eens extra waar. We worden continu verleid, op tv, met reclame, maar ook op internet en in e-mails. Met pakkende titels, beloftes en leuke plaatjes. Ik doe ook altijd mijn best om je zo te verleiden (en aangezien je dit nu leest, lukt dat kennelijk goed).
Informeer jouw hofhouding
Het slechte nieuws is dat het ontzettend moeilijk is om die verleiding te weerstaan. Doordat het via je onderbewuste gaat. Het goede nieuws is dat je je toch enigszins kunt bewapenen als je heel duidelijk bepaalt waar je wel je aandacht naar toe laat gaan. “Dít is deze week het belangrijkste”, moet je tegen jezelf zeggen. Zoals Willem-Alexander dat tegen zijn hofhouding zegt. Dus zet je eigen hofhouding maar aan het werk en doe je werk op koninklijke wijze!