Dat pauze nemen loont, blijkt uit allerlei wetenschappelijke studies. De productiviteit van mensen gaat omhoog als het aantal gewerkte uren omlaag gaat. Dat terwijl overwerk voor verminderde concentratie zorgt en daarmee voor meer fouten in het werk. Kun jij je dat permitteren?
Bij overwerk daalt je productiviteit dus. Het kost twee uur overwerken om één uur werk gedaan te krijgen. Niet echt efficiënt, toch?
Veel bedrijven zorgen er daarom voor hun medewerkers echt genoeg pauze kunnen nemen. Google is een bekend voorbeeld, waar je even een break kunt nemen en tegelijkertijd je collega’s in kunt maken aan de pingpongtafel. En het levert ze heel wat winst op.
Ook als kleine zelfstandige kun je productiever worden door vaker pauzes te pakken. En daar hoef je geen grote pingpongtafel voor neer te zetten. Doe gewoon net als ik en dans de stress uit je lijf met de radio hard. Of loop naar buiten en verwonder je over alle mooie dingen in het leven, groot en klein.
De ideale pauzefrequentie
Hoe vaak moet je eigenlijk pauzeren op een dag?
De meningen zijn verdeeld. Volgens de Pomodoro-techniek is dat iedere 25 minuten, wetenschapper Daniel Levitin adviseert in zijn boek ‘Een opgeruimde geest’ om 1,5 uur aan een stuk te werken en dan pauze te nemen.
Het is natuurlijk afhankelijk van wat je aan het doen bent. Het advies van Levithin geldt vooral voor klussen waar je echt geconcentreerd aan moet werken. Die tijd heb je nodig om echt ‘erin te komen’, zo zegt hij. Vaker pauze nemen is in zo’n geval geen optie, het duurt vrij lang voordat je weer helemaal gefocust bent.
Maar ben je bezig met een rondje mailbox-beheer, dan is het een prima idee om na 25-30 minuten een korte pauze te nemen. En daarna gewoon aan iets anders te beginnen.
Plan je pauzes
Pauze nemen is vaak niet zo makkelijk als je denkt. Dan komt er weer iets tussen of blijk je de werkzaamheden toch iets te optimistisch ingeschat te hebben. Gevolg: geen tijd, geen pauze.
Plan daarom iedere week je pauzes voor de volgende week alvast in je agenda in. Blokkeer die tijd gewoon en plan het ruim in. En niet alleen je pauzes maar ook je andere afspraken en werkzaamheden, zodat je een goed overzicht hebt van wat er allemaal staat te gebeuren.
Is nog niet alles duidelijk of vind je het moeilijk om je vast te leggen? Bedenk dat een planning flexibel is, schuiven is toegestaan.
Overigens is de vrijdag (of wat ook jouw laatste werkdag is, het ideale tijdstip om te plannen. Maak ook daar tijd voor, hoe lastig je dat ook vindt!
Leer slimmer plannen
Ondanks alles wat je misschien al weet over slimmer plannen en timemanagement is het toch lastig om genoeg ruimte in je agenda te houden. Of om überhaupt tijd te maken om wekelijks je planning op te stellen.
Wil je daar hulp bij? Neem dan eens contact met me op en dan kijken we samen hoe ik jou verder kan helpen.