Home > Meer tijd > Timemanagement tips > Een goed plan

Een goed plan

wekelijks plannen helpt productiever zijn

Veel mensen huiveren bij het idee dat ze een planning moeten maken. Als vooraf vaststaat wanneer ze naar de sportschool gaan of op welke dag ze boodschappen gaan doen, lijkt het ze alsof ze vastzitten in een keurslijf. Andere mensen vinden het gewoon lastig om aan het begin van de week al te zeggen wanneer ze wat zullen gaan doen, want dat is nog onzeker. Dat wil echter niet zeggen dat het ook zo onzeker moet blijven. Is een planning nou wel zo eng? Of eigenlijk gewoon een goed plan?

Richting

Met een planning geef je richting aan je eigen voornemens en maak je het waarschijnlijker dat je ze ook uitvoert. In plaats van dat je afwacht wat de plannen van de mensen om je heen zijn (en hen zo jouw agenda laat bepalen) beslis je zelf wanneer je wát gaat doen. Je zult merken dat het helemaal niet zo’n probleem is als je niet de hele week beschikbaar bent voor die ene afspraak. Sterker nog, je vrienden, collega’s en familie zullen het prima vinden als jij met een voorstel komt voor een tijdstip. En ze zullen je misschien zelfs bewonderen, omdat je zo goed met je tijd omspringt.

Flexibel

Een goede planning biedt natuurlijk wel voldoende flexibiliteit om in te springen op veranderde omstandigheden. Zodat als jouw voorstel voor de bijeenkomst op donderdag niet past bij de overvolle agenda van je baas, je kunt uitwijken naar een andere dag. Misschien wissel je daarvoor gewoon twee afspraken om of misschien heb je gewoon voldoende ruimte in je agenda ingepland.

Dat laatste is de beste methode overigens en je bereikt het het beste door vooraf goed te plannen. Want zo heb je het beste inzicht in wat er nog komen gaat, wanneer het erg druk wordt en wanneer je juist wel tijd over hebt. Zo zorg ik er bijvoorbeeld altijd voor dat de week vóór en de week ná een drukke periode extra leeg blijven. Dat geeft me de benodigde extra ruimte en flexibiliteit.

Vaste routine zorgt voor vrijheid

Het keurslijf dat sommigen zo vrezen, blijkt overigens juist meer vrijheid te bieden. Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruiken van een vaste routine (bij het uitvoeren van taken) ervoor zorgt dat er meer hersencapaciteit overblijft voor het uitvoeren van complexe en/of creatieve taken. Routine bevordert dus de creativiteit. Op vergelijkbare wijze zorgt het inplannen van activiteiten op vaste momenten ervoor dat je op de overige momenten ook echt kunt genieten van je vrije tijd. Die raakt ook nog eens minder versnipperd (nog even dit tussendoor), waardoor je dubbel profijt ervan hebt.

Vind je het echt lastig om vooraf knopen door te hakken en tot in detail te plannen? Doe het dan grof. Plan eens een dagdeel om klusjes af te maken, maar laat nog even open welke dat precies zijn. En plan een ander dagdeel in om lekker te ontspannen, ook al weet je nog niet met welke vriendin of vriend je op stap gaat en wat je gaat doen. Doordat het in je agenda gereserveerd staat, heb je er nu wel alvast de tijd voor gecreëerd. En mocht hij/zij liever een dagje later gaan, dan heb je het in jouw flexibele schema zo omgewisseld. Kortom, het maken van een goede planning is zelfs voor de grootste vrijbuiter eigenlijk een must. Doe er je voordeel mee, thuis en op het werk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.