Home > Meer tijd > Uitstelgedrag aanpakken > Hoe overleef je de komkommertijd?

Hoe overleef je de komkommertijd?

Zo, het is zomer. Iedereen ligt aan het strand of heeft zijn tentje opgeslagen op de camping. Alleen jij bent nog aan het werk, lijkt het. Als de laatste der Mohikanen houd jij het fort, op kantoor, de flexpleklocatie of gewoon in je thuiskantoor. Geen constante stroom van e-mailtjes, de telefoon blijft stil en er zijn geen spoedklussen die nog af moeten. De komkommertijd lijkt het ideale moment om eindelijk lekker al die andere klussen weg te werken die nog liggen. Of toch niet?

Heerlijk rustig of té?

Ongestoord kunnen werken is een van de voorwaarden om tot echte focus te komen. Want iedere keer dat je afgeleid wordt, kost het je brein enorm veel energie en tijd om de concentratie weer terug te pakken. Dus zo’n rustige vakantieperiode is in theorie de ideale periode om lekker door te stomen.

In theorie inderdaad. Want in de praktijk blijkt zo’n rustige periode eigenlijk helemáál niet bevorderlijk voor je productiviteit. In deze blog een paar tips hoe je in de komkommertijd heel veel werk kunt verzetten terwijl je toch een vakantiegevoel hebt.

Tip 1: zorg voor een stok achter de deur

Het grootste  obstakel om productief te zijn in een rustige periode is het ontbreken van deadlines. Zonder een duidelijke stok achter de deur ben je toch geneigd om het werk uit te stellen, want je hebt nog wel even.

Dit gegeven is ook wel bekend als de wet van Parkinson, die zegt dat je net zo veel tijd voor een klus nodig hebt als er beschikbaar is. Dus kun je maar beter zorgen dat je precies genoeg tijd hebt en vooral niet te vroeg eraan beginnen.

Of zorg voor een ander soort deadline, als er geen klant in je nek zit te hijgen. Bijvoorbeeld door met iemand anders af te spreken dat die je werk beoordeelt. Dit heet ‘sociale beïnvloeding‘ en het is de manier waarop Tony Crabbe zijn boek ‘Nooit meer te druk‘ schreef. Zijn stok achter de deur was zijn schoonzus, die hem een tijdschema liet maken per hoofdstuk en hem erop aansprak als hij ervan afweek.

Nu hoef je natuurlijk niet meteen een boek te schrijven in de vakantie. Het werkt ook voor kleinere klussen, zoals het schrijven van een blog. En, niet onbelangrijk, van sociale beïnvloeding kun je het hele jaar door gebruik maken.

Zorg voor meer uitdaging met een korte werkdag
Met een kortere werkdag zorg je voor iets meer uitdaging in de komkommertijd.

Tip 2: maak je werkdag korter

Ook deze aanpak zorgt voor een iets grotere druk en dus focus: maak je werkdagen korter.

Je kunt beter een deel van de dag lekker hard werken en de rest van de dag echt vrij nemen dan de hele dag maar te verlummelen. Heerlijk toch om ’s ochtends keihard te werken en halverwege de middag lekker een terrasje te pikken met een vriendin of nog even naar het zwembad te gaan met je kids!

Het mes snijdt hier aan twee kanten: je bent superproductief én je kunt tegelijkertijd de batterij echt opladen. Een betere manier om de zomer door te brengen is er niet.

(Sowieso vind ik dat je niet te lange dagen moet maken, althans niet structureel. Af en toe knallen is prima, maar zorg dat je een goede balans hebt tussen werken en ontspannen. Vind je dat lastig? Kijk dan eens bij Ondernemen met Focus.)

Tip 3: ruim lekker op

Op deze website vind je volop tips over opruimen en waarom je dat vooral ook regelmatig moet doen. Maar wanneer heb je daar nou eigenlijk tijd voor? Nu dus, als het heerlijk rustig is.

Of het nu je bureau is, je computer, mailbox of je website, als het eenmaal opgeruimd is, geeft het je een heerlijk ontspannen gevoel. En alles is weer helemaal overzichtelijk en up-to-date.

De beste manier om dit te doen, is door het in kleine stukjes te hakken. Met iedere dag een uurtje gedurende een of twee weken kun je enorme stappen zetten. Maar als je enthousiast raakt, mag je natuurlijk ook langer doorwerken! 😉

Tip 4: maak tijd voor inspiratie

Een andere manier om je tijd goed te besteden en toch een vakantiegevoel te hebben, is je lekker te laten inspireren. Lees eindelijk dat boek of al die artikelen die je nog wilde lezen, kijk een documentaire of spreek af met een andere zzp-er om eens te brainstormen.

Doe ideeën op tijdens de komkommertijd
De komkommertijd is ideaal om lekker bij te lezen en nieuwe ideeën op te doen in een relaxte omgeving.

Maak er een feestje van, met iets lekker te eten en te drinken. En het hoeft natuurlijk niet op kantoor, maar kan ook in de achtertuin onder de parasol of op een bankje in het park.

En dat brainstormen, dat hoeft niet alleen over je vakgebied te gaan. Investeer eens een paar uur om te overdenken hoe het staat met jouw balans werk/privé of maak een mindmap van alle nieuwe ideeën die je nog hebt voor de komende tijd. Ook een goede investering: alvast een grove planning maken voor de komende maanden. Zo zet je nu alvast de koers uit voor de rest van het jaar.

2 gedachten over “Hoe overleef je de komkommertijd?”

  1. Marleen Thijssen

    Beste Patricia,

    Bedankt voor de fijne tips, die ik deels wel ken, maar te weinig toepas! Het fijne is, dat ik eindelijk begonnen ben thuis met achterstallige opruimklussen. En dat zijn er nogal wat, nadat ik jarenlang ofwel depressieve periodes heb gekend, ofwel heel druk heb gehad en behoorlijk wat uitstelgedrag heb getoond (maar gelukkig ook veel leuke dingen heb gedaan)! Door deze tips nu te lezen, stimuleer je mij des te meer om verder te gaan. Zelf heb ik trouwens mijn beste vriendin gevraagd mij af en toe aan te sporen met opruimen. Meestal som ik ’s avonds op wat ik die dag allemaal gedaan heb, en dan krijg ik een paar dikke duimen!

    1. Nou, dat is een hele goede aanpak, Marleen! Zo’n opruimbuddy uit je vriendenkring kan ik iedereen aanraden! Fijn dat mijn tips je motiveren om verder te gaan. Onthoud trouwens dat je niet snel hoeft te gaan, kleine stapjes werken het beste.
      Veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.