Home > Meer tijd > Timemanagement tips > Het nadeel van de puntjes op de i

Het nadeel van de puntjes op de i

Daar zit je dan op kantoor of thuis achter je laptopje. Kopje koffie of thee naast je, klaar om te beginnen aan het werk van vandaag. Een hele waslijst met klussen, taken en belangrijke en minder belangrijke zaken ligt klaar voor je, je hoeft maar te kiezen. Het maakt niet uit waar je mee begint, als je maar iets doet. Toch?

Er zijn mensen die het daar niet mee eens zijn. Zoals de Italiaanse econoom Pareto, die ooit onderzocht dat 80% van het resultaat voortkomt uit 20% van de inspanning.

Timothy Ferris schreef er onder meer over in zijn boek ‘Een werkweek van 4 uur’ en gebruikte de Pareto-regel om zijn aandacht te richten op het kleine groepje klanten dat voor het leeuwendeel van zijn omzet zorgde. Alle andere klanten – veel qua aantal, maar klein als het ging om wat ze in het laatje brachten – besloot hij te laten voor wat ze waren. Ze mochten bestellen, maar hij zou er niet achteraan gaan als ze dat niet deden.

Windeieren

Deze beslissing zorgde ervoor dat hij veel minder tijd spendeerde aan zaken die toch weinig opleverden. Met als gevolg dat hij nu meer dan genoeg tijd had om aandacht te besteden aan dingen die er toe doen! Het legde hem geen windeieren en zorgde voor en verdubbeling van zijn omzet binnen 4 weken.

Leuk, zo’n verhaal over een beroemde Amerikaanse auteur/ondernemer en inmiddels investeerder.

Perfectionisme

Pareto en Ferris hebben gelijk als ze ons vertellen dat we niet zomaar iets moeten doen. In plaats van gewoon alle dingen op je lijstje afwerken, kun je beter díe zaken eruit pikken die je het meeste opleveren. Vooral als je niet snel tevreden bent met een middelmatig resultaat.

Ben je een beetje perfectionistisch aangelegd? Dan is dít een van de dingen waar je echt op moet letten! Waarschijnlijk steek je dan behoorlijk wat tijd in de puntjes op de ‘i’ en ga je voor een 10 i.p.v. een 6. Tijd die je lang niet altijd evenveel oplevert, maar er wel vaak voor zorgt dat je loopt te stressen, deadlines misschien niet haalt en achter bepaalde zaken aanloopt. Uiteindelijk zorgt het ervoor dat je lang niet zo productief en succesvol kunt zijn als je zou willen.

Wat levert die 10 je op?

Denk er dus maar eens over na hoe je die tijd liever zou willen besteden. En vraag jezelf eens af of dat resultaat dat een 6 voor jou is, niet stiekem al een vette 9 is voor je klant of baas. Ik herinner me nog goed dat mijn baas en collega’s bij de UM vroeger dik tevreden waren met mijn ‘6-tjes’. En een 9 of 10 zou misschien nog perfecter zijn geweest, maar de tijd die ik daaraan zou besteden was meer dan genoeg om nog eens drie andere flinke klussen af te werken. Elk weer goed voor een tevreden collega / baas.

Zware lessen

Ik moet toegeven, het duurde een hele tijd voordat ik de Pareto-regel een beetje kon toepassen. Er waren flink wat sessies met een goede coach voor nodig én een burnout voordat ik eindelijk begreep dat ik heel veel tijd stak in dingen die mij en de organisatie waar ik werkte niets extra’s opleverden. En hoeveel meer ik zou kunnen doen en bereiken als ik daarmee ophield.

En jij? Hoe zit het bij jou? Ook als je niet perfectionistisch bent, kun je behoorlijk wat tijd kwijtraken aan die onnodige details. Of aan de verkeerde activiteiten. Wat zijn voor jou de 20% waar je 80% van je resultaat mee kunt behalen? Welke klussen zijn dat? Laat het me weten.

2 gedachten over “Het nadeel van de puntjes op de i”

    1. Hoi Erwin,
      Helemaal mee eens, hoor! Sommige dingen moeten gewoon helemaal in orde zijn, anders kun je er maar beter niet aan beginnen. Maar dat geldt lang niet voor alles, dus het s de moeite waard om er kritisch mee om te gaan. Zodat je ook tijd hebt om wel de puntjes op de i te zetten waar dat echt nodig is…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.