Je kent het wel: je leest de zin drie keer en nóg dringt het niet tot je door wat er staat. Toch geef je nog niet op, je ploetert gewoon door. Een blog over de (negatieve) effecten een slechte concentratie op je productiviteit. En wat je daar aan kunt doen.
De middagdip
Ik zat in de trein van Den Haag naar Maastricht en merkte dat ik een dipje had. Die dip begon ik al eerder te voelen, tijdens de vergadering van die middag. De uren daaraan voorafgaand had ik namelijk geconcentreerd zitten studeren in de trein. Dus eigenlijk had ik zo’n vijf uur onafgebroken zitten werken. Geen wonder dus dat mijn aandacht even aan het verslappen was!
Toch vond ik het lastig om toe te geven aan de dip. Ik had met mezelf afgesproken dat ik minstens 2 hoofdstukken van het studieboek zou doornemen. En tijdens de vergadering had ik een waslijst met actiepunten genoteerd. Genoeg te doen dus.
Slechte concentratie? Lummelen!
Maar terwijl ik mijn opties overwoog (het studieboek of de laptop?) drong het tot me door dat er nog een extra optie was: heerlijk niets doen!
Dat is ook precies wat ik altijd predik: dat je ook moet zorgen dat je energie op peil blijft en niet alsmaar moet doorgaan. Lekker lummelen is veel beter dan alsmaar doorploeteren! Merk je dat je concentratie slechter wordt, dan zit er maar 1 ding op: pauzeren!
Gebrek aan focus maakt onproductief
De meest effectieve mensen wisselen werk en ontspanning met elkaar af. Ze werken niet continu door maar houden op gezette tijden voldoende pauze. Ze werken misschien wel minder maar de tijd die ze werken benutten ze veel beter. Per saldo krijgen ze dus meer werk gedaan.
Zij beseffen heel goed dat een slechte concentratie hun productiviteit drastisch verlaagt en dat ze het zich niet kunnen permitteren om ongefocust te zijn. Dus investeren ze regelmatig in korte en lange breaks, die hun aandacht verfrissen.
Noordelijk arbeidsethos
Helaas hebben wij de neiging om wel door te gaan. Het past niet bij ons arbeidsethos om midden op de dag niks te doen alleen maar omdat je merkt dat je concentratie wat minder wordt.
In het Zuiden van Europa pakken ze dat slimmer aan met een goede siësta. Continu doorbuffelen is daar ondenkbaar en trouwens ook niet te doen als het zo heet is. Maar zelfs als het kwik een week lang boven de 30 blijft hangen, hebben we hier in Nederland de neiging om de lunchpauze over te slaan.
Pas pauze als het niet anders kan
En tussendoor een korte break? Pas als we ons echt niet meer kunnen concentreren nemen we pauze. Soms in extreme zin: pas als iemand burnout is. In zo’n geval dwingt het lichaam ons om echt pauze te nemen en een slechte concentratie is een van de symptomen van burnout.
Maar gelukkig ook als die dip op meer subtiele wijze aanwezig is: onze gedachten dwalen af, we hebben een suffe kop, kunnen niet meer goed schakelen. Als je dat merkt dan is het tijd voor een frisse neus of een powernap!
Geef jezelf toestemming om niets te doen
Gelukkig krijgt het ook bij ons steeds meer aandacht en wijzen steeds meer psychologen en wetenschappers op de positieve effecten van pauzeren. Zo beschrijft Daniel Goleman in zijn boek ‘Aandacht‘ dat ook concentratie eigenlijk werkt als een spier die overbelast kan raken. Net als met gewone spieren moet je de aandachtspier ook regelmatig rust geven.
Het zou natuurlijk nog beter zijn als je de echte dips zou kunnen voorkomen. Geef jezelf daarom regelmatig toestemming om te lummelen. Om echt niets te doen, af te schakelen, heerlijk uit te rusten. Niet alleen als je merkt dat je concentratie al slecht is, maar vooral ook om die aandachtsdip te voorkomen.
Ook als het druk is? Juist als het druk is! Want om op hoog niveau te kunnen functioneren, moet je fris en alert blijven. Regelmatig lummelen is dan de meest effectieve benutting van je tijd.