7 redenen om op te ruimen

[columns][span10]Blauwe afvalcontainerAls professional organizer stuit ik nog wel eens op een sceptische blik hier en daar als ik vertel dat het echt belangrijk is om je werkomgeving (en woonomgeving) opgeruimd te houden. Dat is toch alleen voor neuroten en perfectionisten?

Niets is minder waar: ook jou levert het de nodige voordelen op om de boel lekker op orde te houden. In deze blog geef ik je de belangrijkste 7. Doe er je voordeel mee!


1. Nooit meer zoeken

Een echte open deur, maar daarom niet minder waar: als je je spullen op de juiste plek hebt opgeborgen, kun je alles zonder mankeren terugvinden. Dat scheelt dus een hoop stress als je op zoek bent naar je autosleutels en al een beetje aan de late kant bent!

 

2. Beter prioriteiten stellen

Je hebt inzicht in wat de belangrijkste en meest urgente dingen zijn om te doen. Dat zijn namelijk de twee criteria op basis waarvan je prioriteiten moet stellen. Dankzij een opgeruimde omgeving weet jij precies wat er allemaal ligt en welke dingen daarvan vandaag moeten gebeuren.

 

3. Rust in je hoofd

Een leeg bureau zorgt voor een leeg hoofd. En dat is wel zo prettig als je de hele dag bezig bent geweest in een hectische omgeving. Aan het eind van de dag even je bureau (en mailbox) opruimen, helpt je om af te schakelen. Probeer het en merk dat je vanzelf meer ontspannen thuiskomt en dus meer energie over hebt om nog andere dingen te doen.

 

4. Efficiënter werken

Een opgeruimde omgeving helpt je om sneller en efficiënter te werken. Omdat je dingen sneller terugvindt bijvoorbeeld, maar meestal vooral omdat je nu de ruimte hebt om zaken handiger in te richten.

 

5. Hogere productiviteit

Een opgeruimde omgeving zorgt voor verhoogde productiviteit. Een opgeruimd bureau zorgt immers voor heel wat minder afleiding, zodat jij je beter kunt concentreren. Daarnaast is de kans dat je aandacht afdwaalt naar minder belangrijke zaken gewoon een stuk kleiner. Zo voorkom je dat je midden in een klus opeens je mail gaat beantwoorden of aan iets totaal anders begint.

 

6. Toegenomen creativiteit

Dit lijkt voor veel mensen een tegenstrijdigheid, maar is het zeker niet: een ordelijke omgeving kan voor een toename van creativiteit zorgen. Je brein heeft er gewoon meer ruimte voor omdat het niet wordt afgeleid door allerlei andere dingen! Toegegeven, de kans op allerlei willekeurige associaties is een stuk kleiner. Maar dat kun je op een andere manier oplossen. Bijvoorbeeld door ideeën etc. bij te houden in een notitieboek of -programma (zoals OneNote) en daar regelmatig door heen te bladeren. Dat alles natuurlijk op een ordelijke manier ;-)

 

7. Makkelijker opruimen

En als klap op de vuurpijl: een opgeruimde omgeving helpt je om makkelijker… op te ruimen! Als je eenmaal opgeruimd hebt, dan valt het veel meer op als er ergens iets rondslingert en ben je sneller geneigd om het op te bergen. Stoort het je dat je de boel niet bijhoudt? Zorg dan dus voor een omgeving waarin dat opvalt en begin gewoon met opruimen.

 

 

Ga ook aan de slag

Je kunt van al deze voordelen profiteren op je werkplek, aan je bureau, in je mailbox en ook gewoon thuis, in de woonkamer en slaapkamer. Begin gewoon op één plek op te ruimen en hou die ook een tijdje opgeruimd. Lukt dat eenmaal, breidt het dan uit naar de volgende plek. Dat kan een ruimte zijn, maar ook een lade of specifiek kastje.

En lukt het je ondanks al deze redenen toch niet om echt aan het opruimen te slaan? Schrijf je dan in voor de 3 gratis lessen ‘Rust in je hoofd’. Deze online lessen helpen je stap voor stap om verschillende zaken op te ruimen, om te beginnen je takenlijst, dan je mailbox en tot slot je werkplek.

 

 

[/span10][span2][/span2]

Click Here to Leave a Comment Below