Het kost me echt wel moeite, hoor. Terwijl ik het mijn klanten altijd adviseer en met goede redenen: je productiviteit verhogen doe je het beste door goed voor jezelf te zorgen. Of het nu gaat om voldoende slaap, goed eten of beweging, het zijn investeringen die zich altijd terugbetalen.
Maar investeren kost dus altijd moeite. Al zijn er ook dagen dat het bijna als vanzelf goed gaat. Dan zit ik in mijn tuinkantoor (alleen op hele mooie dagen) en lijkt de groene omgeving (ook nog zo’n productiviteitsbooster) me automatisch tot pauze te manen.
Maar op andere momenten zorgt die pauze er juist weer voor dat de inspiratie blijft stromen. Wat is ervoor nodig om echt af te schakelen als je het tegenovergestelde van writersblock hebt?
Omgekeerd uitstelgedrag
Kortom: het is best lastig om goed voor jezelf te zorgen. Om echt tijd te pakken voor zo’n pauze en niet gewoon lekker door te buffelen. ‘Lekker’ inderdaad, want zo voelt het wel. Dan ben ik helemaal gefocust en wil ik doorwerken.
Het is het omgedraaide van uitstelgedrag, althans zo lijkt het. Eenmaal op gang gekomen, ben je dan niet meer te stoppen. Dat komt natuurlijk ook door de onrust die je dan voelt, omdat je natuurlijk wel al dingen heb uitgesteld en nu bezig bent met een inhaalslag. En dan lijkt ‘goed voor jezelf zorgen door pauze te nemen’ opeens helemaal geen goed idee. Wat het natuurlijk wél is.
Minder werken verhoogt productiviteit
Voor wie nog niet wist wat het effect van voldoende rust op je productiviteit is, moet maar eens bij The Energy Project kijken, een consultancybureau dat grote bedrijven leert hoe ze slimmer met de energie van hun medewerkers kunnen omspringen.
In verschillende projecten hebben zij al laten zien dat je medewerkers een stuk productiever zijn als je ze meer pauze laat nemen. Dus helemaal niet doorbuffelen maar juist op tijd de computer uit en ontspannen. En dat vooral ook doen in tijden dat het heel erg druk is. Zoals bijvoorbeeld het grote accountantskantoor dat bij wijze van proef in de drukste tijd van het jaar hun medewerkers eerder naar huis liet gaan. Wat bleek? Terwijl ze minder uren werkten, werden ze wel productiever. Ze verzetten absoluut gezien gewoon meer werk dan hun collega’s die lange dagen maakten.
Ook voor kleine bedrijven
Maar wat dat grote accountantskantoor deed, dat is iets waar ook alle kleine bedrijven slim aan zouden doen. Want met slechts enkele medewerkers in je bedrijf, is dat bedrijf wel heel erg kwetsbaar. Die paar medewerkers zijn daarmee dé succesfactor, de medewerkers die je helemaal in de watten moet leggen om te voorkomen dat ze omkiepen. En werk je als zzp-er, dan is het natuurlijk helemaal waar.
Minder burn-out, hogere productiviteit
Het gaat dan dus niet alleen om het verhogen van de productiviteit, het gaat zeker ook om het voorkomen van burn-out. Gelukkig is er in dit geval sprake van een echte win-win-situatie: door beter voor jezelf te zorgen, vergroot je je productiviteit. Er is dus geen enkele reden om jezelf schuldig te voelen als je het wat rustiger aan doet, ook niet als je in een kleinere organisatie werkt.
En tegen de ‘CEO’ van jouw onderneming zou ik zeggen: scherp je personeelsbeleid eens aan, zorg dat je medewerkers ook echt goed kunnen presteren. Zorg bovendien ook goed voor jezelf en wees niet bang dat je door minder te werken ook minder zult bereiken. Want met goed beleid zul je je productiviteit juist met 500% verhogen.
Hoe? Om te beginnen: stop met jezelf uit te buiten. En begin met pauzes te nemen, op tijd op te houden met werken, ontspannende activiteiten te ondernemen en te zorgen dat je voldoende slaap krijgt. Laptop en smartphone dus uitzetten in de avond, morgen is er weer een dag.
En heb je, net als ik een tuinkantoor, ga dan lekker buiten werken. Je ziet het: het zet meteen aan tot zorgen voor jezelf!