Home > Meer balans > Minder stress > Waarom zou je het wiel zelf uitvinden?

Waarom zou je het wiel zelf uitvinden?

waarom zelf het wiel uitvinden


Ik was al een paar uur bezig met wat een verbetering van mijn website had moeten worden. Maar natuurlijk deed ik iets net niet goed, waardoor mijn website opeens in de war gegooid werd. Toen ik eenmaal wist hoe het wel moest, was het zo gepiept. Maar zonder hulp had ik er nog eens uren over gedaan om erachter te komen wat ik verkeerd had gedaan.

Gelukkig had ik een echte troef achter de hand: website-coach Riet die me in 10 minuten niet alleen door de procedure heen loodste maar het probleem gewoon voor me verhielp. Ik kon eindelijk weer verder met wat ik eigenlijk wilde doen!

Zelfstandig is niet in je eentje

Het zelfstandig ondernemerschap gaat gepaard met heel wat zaken waar je voorheen geen seconde over hoefde na te denken. Hoe regel je je website bijvoorbeeld? En wat doe je met je administratie? Hoe pak je de marketing aan en waar vind je jouw klanten eigenlijk? Moet je investeren in een bedrijfswagen, pand of apparatuur? En zo ja, wat is dan goed spul voor een goede prijs?

En waar je in loondienst nog de beschikking had over collega’s waar je eens binnen zou kunnen lopen om advies te vragen, sta je er als ondernemer vaak alleen voor.  Bovenstaand voorbeeld komt veel ondernemers waarschijnlijk bekend voor: terwijl je absoluut geen expert bent, toch die klus zelf oppakken. En dan in de knoei raken of in ieder geval heel veel tijd kwijt zijn om het te krijgen zoals je wilt.

Maar het kan ook anders. Want als ik je een timemanagementtip moet geven die je echt tijd zal besparen en je zal helpen om succesvoller te worden, dan is het: zoek hulp bij de dingen waar je zelf geen expert in bent.

Laten we eens kijken wat er mogelijk is en hoe je slimmer kunt ondernemen zonder dat het je meteen klauwen vol met geld gaat kosten.

Investeer in kleinschalige netwerken

Toen ik mijn dienstverband bij de Universiteit Maastricht beëindigde, wist ik van tevoren al dat ik mijn collega’s ongelooflijk zou missen. Het bijkletsen na het weekend, verhalen delen, je ei kwijt kunnen en inderdaad ook: even vragen hoe hij dat zou aanpakken. Als eenpitter moest ik dat allemaal missen.

Reden voor mij om genoeg tijd te investeren in het leggen van nieuwe contacten met andere ondernemers. Ondernemers die net als ik het ondernemerschap omarmden maar wel de collegiale uitwisseling misten.

Met enkele van hen zit ik bijvoorbeeld iedere 4 weken om de tafel om heel concreet te sparren. Met anderen onderhoud ik regelmatig contact en als van hen een vraag aan mij heeft, probeer ik te helpen zonder dat daar meteen geld tegenover moet staan.

Uiteindelijk werd ik zelfs een van de mede-oprichters van een zzp-coöperatie in Maastricht, waar samenwerken centraal staat. Want collegiale samenwerking is een van de factoren die enorm kunnen bijdragen aan het succes van je zaak. In Maastricht stimuleren we die samenwerking dan ook volop!

Dit is hoe je ondernemerscollega’s krijgt:

  • Kijk in je omgeving en in je (LinkedIn-)netwerk met welke ondernemers je wel eens van gedachten zou willen wisselen en neem het initiatief om met een kleine groep regelmatig bij elkaar te komen. Of maak tijd om af en toe een kop koffie te drinken met een ondernemerscollega.
  • Toon interesse en biedt je hulp of advies aan zonder er een deal uit te willen slepen. Je moet het wel menen!
  • Vraag om hulp als je ergens mee zit. Veel ondernemers zijn echt niet te beroerd om je een stapje verder te helpen als het gaat om kleine kwesties. Wees bereid een wederdienst te verlenen.

Samenwerken kan op ontelbaar veel manieren. Op de site van de Kamer van Koophandel vind je dit handige e-book met antwoorden op tal van vragen, voorbeelden en tips over dit onderwerp.

De volgende stap: ruilhandel

Als de hulp die je nodig hebt verder gaat dan een kleine gunst maar je hebt geen geld om iemand in te huren, dan kun je ook een barterdeal overwegen. In plaats van met euro’s betaal je met een wederdienst.

Bartering is het Engelse woord voor ruilhandel en is de laatste jaren – dankzij de crisis – ook in Nederland steeds populairder aan het worden. Een ruilhandelnetwerk is ideaal voor ondernemers die moeite hebben om krediet te krijgen bij een bank maar wel graag zouden investeren. Er zijn in Nederland verschillende ruilhandelnetwerken, sommigen echt commercieel, anderen meer op kredietuitwisseling en samenwerking gericht.

Je hoeft trouwens geen lid te zijn van een netwerk om te kunnen barteren. Dat kun je ook gewoon zonder tussenkomst van anderen doen. Maak wel altijd goede afspraken! En denk aan de fiscale regels, want die zijn gewoon van toepassing bij zakelijke ruilhandel.

Een investering die loont

Mijn website werkt weer helemaal goed, dankzij de hulp van Riet. Zij is een van mijn sparringpartners en was gelukkig bereid me even te helpen. Maar inmiddels ben ik zo slim om Riet gewoon in te huren als er iets aan mijn website gedaan moet worden. Dat scheelt ons allebei tijd. En mij levert het ontzettend veel op.

Dus investeer in je contacten met andere ondernemers en bied regelmatig je hulp aan. Zo kun jij jouw expertise laten zien en bouw je natuurlijk ook goodwill op. Ik doe dat ook en in ruil daarvoor helpen mijn sparringpartners mij regelmatig verder als ik het in mijn eentje niet meer weet. En dat is onbetaalbaar!

Maak er iets moois van!

Leeg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.